Forum

Kuchenne porady

Pomocy!!

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 09:30:05

    Pomóżcie mi, proszę~!
    Wiele rzeczy potrafię ugotować,upiec czy zrobić.Ale NIE UMIEM zrobić bułki do kalafiora.Takiej z masełkiem Wiecie o co mi chodzi?Gdy robię ją to zawsze wyjdzie mi z tego klucha.A ja chcę ładną zrumienioną bułeczkę.Liczę na Was.Agapis.

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 09:32:16

    Bułeczka musi być SUCHA. I tyle (a masło rozgrzane)

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 09:33:28

    Czyli najpierw masło a potem bułka?

  • Autor: klarax Data: 2005-06-07 09:38:41

    Tak jest.
    Masło w garnek, podgrzać, tartą bułkę wrzucić, zrumienić - hotowe!
    Uważaj - toto pieni się obficie. Jest za gęste, dodaj masła.
    No i nie spal!

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 09:41:26

    Niby takie proste.A w moim wykonaniu do kitu.Robię wszystko jak piszesz i ...klucha..Ale to nic trening czyni mistrza .Dzięki.

  • Autor: klarax Data: 2005-06-07 09:44:05

    A mieszasz?

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 09:46:07

    Żartujesz sobie ze mnie,prawda?
    Oczywiście,że mieszam.I przyznam się ,że to jedna zniewielu rzeczy ,które mi nie wychodzą.I bardzo mnie to wkurza.

  • Autor: klarax Data: 2005-06-07 10:02:26

    No to...
    zrób beszamel do kalafiora, albo sos z gorgonzoli... i po kłopocie!

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 10:09:22

    A wiesz,że masz rację.Że też na to nie wpadłam! Ale bułeczce i tak nie odpuszczę!

  • Autor: madzina Data: 2005-06-07 09:41:14

    Najpierw masło potem bułka ,tylko bułki niedużo

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 09:52:51

    I Suuuchej!

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 09:56:40

    A jaką można jeszcze dodać?
    Przecież chyba każdy wie,że to musi być sucha bułka,tarta.

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 09:58:39

    Nie posądząm Cię broń Boże o indolencję. Po prostu jeżeli się to klusi, musi być gdzieś woda, albo w bułce albo w maśle, nie widzę innej przyczyny.

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 10:05:57

    Wybacz,ale niby proste a wyjść nie chce.Może daję za dużo bułki?Ktoś mi kiedyś tłumaczył co należy dać najpierw,a co potem, bo inaczej się nie uda.A ja jakbym nie robiła, to i tak do niczego! Ale ja się nie poddam! Idę po zapas bułki i do roboty!

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 10:08:32

    Tak! Łyżka masła + łyżeczka bułki

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-07 22:04:17

    Nie chciałabym namieszać Ci w głowie, ale najzdrowiej jest zrumienić suchą bułkę na suchej patelni (dobrej i gęsto mieszając! ) a masło już tylko rozpuścić. Osobiście robię na dwa sposoby, jako że w życiu i kuchni nie lubię monotonii.
    pozdr. - mat

  • Autor: inka21 Data: 2005-06-07 10:35:27

    a może sprobujesz kalafiora w mniej tradycyjnym stylu? polecam przepis przepis5893, smacznego, (p.s. pamiętaj te kotleciki robi się wcześniej ,po to aby bulka tarta miała "szansę'' wpić wodę i przez to kotleciki mogly stać się nie rozciapane ),inka21

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 10:39:09

    Dzięki za przepis. Już zapisałam i na pewno spróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu