Forum

Kuchenne porady

serniczek na zimno

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-12 01:40:36

    witajcie
    szukam przepisu na taki pyszny pulchniutki nietłusty serniczek na zimno z sera i bitej smietany co sie go zapodaje z owocami i galaretka-jestem od tych serniczkow uzalezniona a w cukierni sie duzo placi:):):)
    pomóżcie!!!!!!

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-12 08:39:24

    Wypróbuj mój proszę :
    1 kartonik mleka skondensowanego (mały)
    1 kartonik śmietanki (mały)
    1 serek homogenizowany (ja używam waniliowy, ale to wg uznania)
    1 galaretka owocowa (o smaku takim, jak owoce, czyli obecnie truskawkowa najprawdopodobniej)
    1 śmietan-fix
    2-3 łyżki cukru pudru
    owoce - ok. pół kg
    Galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody (a nawet nieco mniej), ostudzić. Ubić śmietankę ze śmietan-fixem, posłodzić trochę (osobiście daję 2 łyżki cukru pudru, wtedy nie jest przesłodzone, ale jak lubisz bardzo słodkie, to daj trzy). Osobno ubijać mleko skondensowane, wlewać cienkim strumyczkiem galaretkę ZIMNĄ ( w wysokim naczyniu, bardzo puchnie). Wymieszać wszystko razem z serkiem - masa gotowa. Owoce już jak się lubi - wymieszać z całością, lub na spód, można nieco podmiksować i wymieszać niedokładnie - powstają takie smugi owocowe. Można to wrzucić na biszkopt lub biszkopciki, ale najlepsze jest solo, schłodzone. Jest to bardzo puszyste i pyszne, smakuje trochę jak lody. Wypróbuj, bo i wykonanie jest błyskawiczne. (mleko skond. i śmietanka powinny być mocno zimne przed ubiciem). Smacznego- mat (porcję można pomnażać oczywiście)

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-12 11:59:12

    Dziękuję!!!Jutro wypróbuję!!!!Dam znać jak wyjdzie albo nie!!!!Pozdrawiam i dziękuję!!!!

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-12 12:31:26

    Czy przed wlaniem galaretki połączyć śmietane z mlekiem?

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-12 13:39:21

    Nie, ubić osobno i wtedy połączyć.
    mat

  • Autor: baby Data: 2005-06-12 10:35:03

    Taki serniczek robiłam wczoraj, podam Ci mój przepis.

    1kg sera
    20 dag cukru
    2 kubki 30 % śmietany
    cukier waniliowy
    4 łyżki żelatyny
    sok z jednej cytryny
    2 galaretki dowolny smak
    11/2 kg truskawek

    Galaretki i żelatynę rozpuścić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.Ser zmielić lub kupić gotowy w kubkach,wtedy nie ma potrzeby mielenia. Ucieramy ser z cukrem, dodac sok z cytryny,następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Dodać bitą smietanę i wymieszać.Wylać masę do totrownicy, wstawić do lodówki.Gdy masa serowa stężęje, połozyć na nią umyte i odsączone truskawki,natępnie zalać tężejąca galaretką.Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-12 12:01:34

    Dziękuję!!!!!Ten przepis też wypróbuję!!!!Wydaje się być super!!!!!Dziękuję!!!!!

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-12 12:08:36

    A jaki dajesz twaróg?A jaką dużą śmietankę?250ml?

  • Autor: baby Data: 2005-06-12 12:55:48

    Użytkownik dagaceranowicz napisał w wiadomości:
    > A jaki dajesz twaróg?A jaką dużą śmietankę?250ml?

    Do tego serniczka daje ser w kubkach po 500g, przywoże go z Niemiec. Z tego sera zawsze piekę wszystkie serniki, dlatego go polecam. Można też spróbować gotowych serów w pojemnikach z marketów. Śmietanę daję po 200 ml. Pozdrawiam :))

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-13 10:29:46

    Ja też ostatnbio przekonałam się do sera mielonego w kubeczkach. Najlepsza wg mnie okazała się TOSKA (opakowanie 2*450 g, można kupić w sklepie prawie wszędzie, cena ok 7 pln) i taki ser dodaję do serniczka na zimno :-) :-) :-) Przepis podobny jak wyżej.
    Pozdrawiam,
    emiloos

  • Autor: till Data: 2005-06-12 18:56:00

    A spróbuj w przypływie rozpaczy gotowy sernik Delekty- dodaje sie mleka , miksuje , dodatki takie jakie chcesz. Wiem ,że chemia itd. Ale wszyscy , którzy jedli , prosili mnie o przepis na ten ""aksamitny, delikatny serniczek"". Czasem można iść po najmniejszej linii oporu

  • Autor: dagaceranowicz Data: 2005-06-13 02:33:47

    Dziękuję-spróbuję, jak tylko przestanę karmić. Nie chcę dzidzi faszerować:):):)

  • Autor: till Data: 2005-06-13 22:36:46

    Tez lekarka i tez karmiąca piersią. Miło poznać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu