Forum

Kuchenne porady

kruche ciasteczka

  • Autor: Joanna Koterwa Data: 2005-06-13 09:24:48

    Kupiłam aparat do wyciskania kruchych ciasteczek ( kształt pistoletu ) jak ktoś zna przepis na ciasto do takiego aparatu niech mi napisze bo ja przy wyciskaniu ciastek z mojego przepisu czułam jak mi włosy siwieją z wrażenia. foka0autograf@.pl

  • Autor: bahus Data: 2005-06-13 09:52:59

    Smietankowe ciasteczka ze szprycy

    2 zoltka
    ok 300 g maki pszennej
    150 g margaryny
    ok 150 g cukru (zalezy z jakim dodatkiem ciasteczka)
    smietana 3-4 lyzki (w zaleznosci od potrzeby)
    0,5-1 lyzeczki proszku do pieczenia

    z dodatkow ostatnio preferuje olejek smietankowy ale moze tez byc oczywsicie kazdy inny (fajnie wychodza ze starte skorka z pomaranczy, czy cytryny - dodatkowo lapia fajny kolorek)
    dobre tez sa z kakao

    Ze skladnikow zagniesc ciasto. Powinno myc raczej mokre, ale nie lepkie. W kazdej chwili mozna podsypac maka, badz dolac smietany. Wczoraj robilam z 30%, ale tez i 12% i 18% sa ok. Ciastka wyciskac od razu po zagnieceniu. Nie chlodzic. Mnie jednak lepiej pozniej zdejmowac z z blachy uprzednio posmarowanej twartym, nie miekkim ! tluczczem.
    W piekarniku elektrycznym piekly sie 10-12 min w temp 175 st C
    W gazowym ok 15-10 min w temp 200 St C

    Jest to przepis Jothy z innego forum. (mistrzyni ciasteczek)

  • Autor: nutella Data: 2005-06-13 18:33:31

    - 250 g masła
    - 250 g cukru
    - 3 jaka
    - 1 cukier waniliowy
    - 375 g mąki
    - 125 g zmielonych migdałów
    1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka. Zmielone migdały wymieszać z mąką, dodać do ucieranego ciasta.
    2. Ciasto nałożyć do szprycy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka. Piec w 190 stopniach 10-12 minut na złoty kolor.

    Ciasteczka można wzbogacić maczając je do połowy w rozpuszczonej białej lub ciemnej czekoladzie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu