Kupiłam aparat do wyciskania kruchych ciasteczek ( kształt pistoletu ) jak ktoś zna przepis na ciasto do takiego aparatu niech mi napisze bo ja przy wyciskaniu ciastek z mojego przepisu czułam jak mi włosy siwieją z wrażenia. foka0autograf@.pl
2 zoltka
ok 300 g maki pszennej
150 g margaryny
ok 150 g cukru (zalezy z jakim dodatkiem ciasteczka)
smietana 3-4 lyzki (w zaleznosci od potrzeby)
0,5-1 lyzeczki proszku do pieczenia
z dodatkow ostatnio preferuje olejek smietankowy ale moze tez byc oczywsicie kazdy inny (fajnie wychodza ze starte skorka z pomaranczy, czy cytryny - dodatkowo lapia fajny kolorek)
dobre tez sa z kakao
Ze skladnikow zagniesc ciasto. Powinno myc raczej mokre, ale nie lepkie. W kazdej chwili mozna podsypac maka, badz dolac smietany. Wczoraj robilam z 30%, ale tez i 12% i 18% sa ok. Ciastka wyciskac od razu po zagnieceniu. Nie chlodzic. Mnie jednak lepiej pozniej zdejmowac z z blachy uprzednio posmarowanej twartym, nie miekkim ! tluczczem.
W piekarniku elektrycznym piekly sie 10-12 min w temp 175 st C
W gazowym ok 15-10 min w temp 200 St C
Jest to przepis Jothy z innego forum. (mistrzyni ciasteczek)
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 jaka
- 1 cukier waniliowy
- 375 g mąki
- 125 g zmielonych migdałów
1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka. Zmielone migdały wymieszać z mąką, dodać do ucieranego ciasta.
2. Ciasto nałożyć do szprycy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka. Piec w 190 stopniach 10-12 minut na złoty kolor.
Ciasteczka można wzbogacić maczając je do połowy w rozpuszczonej białej lub ciemnej czekoladzie.
Kupiłam aparat do wyciskania kruchych ciasteczek ( kształt pistoletu ) jak ktoś zna przepis na ciasto do takiego aparatu niech mi napisze bo ja przy wyciskaniu ciastek z mojego przepisu czułam jak mi włosy siwieją z wrażenia. foka0autograf@.pl
Smietankowe ciasteczka ze szprycy
2 zoltka
ok 300 g maki pszennej
150 g margaryny
ok 150 g cukru (zalezy z jakim dodatkiem ciasteczka)
smietana 3-4 lyzki (w zaleznosci od potrzeby)
0,5-1 lyzeczki proszku do pieczenia
z dodatkow ostatnio preferuje olejek smietankowy ale moze tez byc oczywsicie kazdy inny (fajnie wychodza ze starte skorka z pomaranczy, czy cytryny - dodatkowo lapia fajny kolorek)
dobre tez sa z kakao
Ze skladnikow zagniesc ciasto. Powinno myc raczej mokre, ale nie lepkie. W kazdej chwili mozna podsypac maka, badz dolac smietany. Wczoraj robilam z 30%, ale tez i 12% i 18% sa ok. Ciastka wyciskac od razu po zagnieceniu. Nie chlodzic. Mnie jednak lepiej pozniej zdejmowac z z blachy uprzednio posmarowanej twartym, nie miekkim ! tluczczem.
W piekarniku elektrycznym piekly sie 10-12 min w temp 175 st C
W gazowym ok 15-10 min w temp 200 St C
Jest to przepis Jothy z innego forum. (mistrzyni ciasteczek)
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 jaka
- 1 cukier waniliowy
- 375 g mąki
- 125 g zmielonych migdałów
1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka. Zmielone migdały wymieszać z mąką, dodać do ucieranego ciasta.
2. Ciasto nałożyć do szprycy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka. Piec w 190 stopniach 10-12 minut na złoty kolor.
Ciasteczka można wzbogacić maczając je do połowy w rozpuszczonej białej lub ciemnej czekoladzie.