O maszynce nie wiem nic. Ostatnio oglądałam (a w zasadzie syn oglądał - jego jeden z ulubieńszych programów, mnie potem przekonuje do wykonania)domową kawiarankę na polsacie. W jednym z programów był przepis na lody - ale nie zapisywałam, bo potrzebne było 18 żółtek, mój cholesterol tego by nie zniósł. Ale w innym były przepisy na sorbety owocowe - z truskawek, pomarańczy oraz brzoskwiń (ten ostatni był najciekawszy, ale nie zdążyłam zapisać proporcji). Z truskawek nawet robiłam - wyszły super, co więcej moje nie owocowe dzieci zajadały się.
Potrzeba: 1,5 kg truskawek, 400 g cukru, sok z połówki cytryny oraz 3 białka.
truskawki należało zmiksować, a następnie przez kilka minut odparować wodę na gazie (6-12 minut w zależnosci od zawartości wody, te zbierane po deszczu mają jej więcej). Dobrze ostudzić. Włożyć do zamrażarki przykryte folią na 2 godziny. Po tym czasie wszystko zmiksować lub wymieszać. Znowu zamrażarka na 2 godziny i znów zmiksować. I jeszcze raz to samo (w sumie 3x2). Następnie dodać lekko podbitą pianę z białek (nie musi być sztywna) i znowu na 2 godziny. Po tym czasie mozan się zajadać.
Czy ktoś zna dobry przpis na lody własnej roboty? Co sadzicie o maszynce do lodów?
bardzo prosze już podaję przepis9612, a co się tyczy maszynki do lodow to nie uzywam bo nie mam ,więc nic na ten temat nie powiem, inka21
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A ja polecam Ci mój przepis wielkiezarcie.com/przepis8088
lub przepis9143 :DD SMACZNEGO!:))
O maszynce nie wiem nic. Ostatnio oglądałam (a w zasadzie syn oglądał - jego jeden z ulubieńszych programów, mnie potem przekonuje do wykonania)domową kawiarankę na polsacie. W jednym z programów był przepis na lody - ale nie zapisywałam, bo potrzebne było 18 żółtek, mój cholesterol tego by nie zniósł. Ale w innym były przepisy na sorbety owocowe - z truskawek, pomarańczy oraz brzoskwiń (ten ostatni był najciekawszy, ale nie zdążyłam zapisać proporcji). Z truskawek nawet robiłam - wyszły super, co więcej moje nie owocowe dzieci zajadały się.
Potrzeba: 1,5 kg truskawek, 400 g cukru, sok z połówki cytryny oraz 3 białka.
truskawki należało zmiksować, a następnie przez kilka minut odparować wodę na gazie (6-12 minut w zależnosci od zawartości wody, te zbierane po deszczu mają jej więcej). Dobrze ostudzić. Włożyć do zamrażarki przykryte folią na 2 godziny. Po tym czasie wszystko zmiksować lub wymieszać. Znowu zamrażarka na 2 godziny i znów zmiksować. I jeszcze raz to samo (w sumie 3x2). Następnie dodać lekko podbitą pianę z białek (nie musi być sztywna) i znowu na 2 godziny. Po tym czasie mozan się zajadać.
Dziękuję za przpisy.Jutro będę jeden robić.Dzisiaj mam zamowienie u dzieci na bułeczki drożdżowe.