Czy posiadacie może przepis na ser domowy z kminkiem, taki co to śmierdzi straszliwie jak się go robi? Wiem że trzeba go z sodą zleżeć a potem się go przesmaża ale to za mało precyzyjne info żeby samemusię za to zabrać. Poratujcie. Mam balkon więc mogę go wystawić będzie śmierdziało w całym bloku... hihi...
Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
bialy ser zostawiasz w kamiennym garncu pod przykryciem 3-4 dni (na parapecie okna do momentu aż "zaczyna chodzic")), po czasie posypujesz go soda oczyszczoną (solisz średnio obficie), stawiasz na maleńkim ogniu i mieszasz ciągle ,aż ser będzie rozciągliwy, zmieni barwę na żółtą, dodajesz kminku wg uznania i wbijasz żółtko(lub 2 przy większej ilości sera- żółtko daje puszystośc serkowi), jeszcze zostawiasz na troszkę ciągle mieszając, smakujesz i ewentualnie dosolisz ten przysmak , przekladasz do foremki i schladzasz , a potem do lodowki siup. P.S. dawno go nie robilam, więc chyba też się skuszę ,inka21
Kiedyś widziałam u babci taki serek już zrobiony ale nie zaglądałam do gara jak się robił bo to raczej trudne jest bo śmierdzi straszliwie więc pewnych szczegółów nie wiem.
Ineczko, mam wobec tego kilka pytań... a ten serek to chudy może być czy tłusty? Czy ten serek może leżeć na słońcu czy musi być schowany do cienia? Czy on jest w kawałku czy pokruszony do tego leżakowania?????? Czy trzeba go mieszać w trakcie leżakowania czy nie?
a ja mam taki przepis i wcale nie smierdzi a jest pyszny......
2 kostki sera białego pokruszyć do miski i zasypać 2 łyżeczkami sody i 1 łyżeczką soli i kminkiem do smaku.. ZOSTAWIĆ NA NOC..
Rano ... robimy go na parze w garnku wstawiamy wode doprowadzamy do wrzenia i kladziemy miske :) Do zleżakowamego sera dodajemy 3/4 kostki margaryny ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia powstaje jednolita masa (czyli tzw serek topiony) na koniec dodajemy 2 całe jajka wczesniej roztrzepane w kubeczku ...powoli ciągle mieszając... trzeba uważać żeby się nie scieły odstawic do wystygnięcia.....I GOTOWE .....
Z tego przepisu powstaje pyszny serek topiony ....
zamiast kminku można dodać szyneczke pokrojoną a kostke ale dodajemy go do zleżakowanego sera czyli jak zaczynamy robić go na parze .....
SMACZNEGO :)
Aż mnie naszła ochota na niego dziś sobie do zrobie :)
Pewnie pyszniusie, trzeba kiedyś spróbować ale to nie jest to o co mi chodziło. Mimo wszystko dzięki. Wprowadz przepis jak możesz, dodam go sobie do ulubionych.
emiloos ten ser robię raz chudy, a raz półtłusty ( w zalezności od kaprysu) ,ma byc pokruszony i MUSI leżakowac na slońcu, oto przepis wielkiezarcie.com/przepis9822, pozdrawiam inka21
Witajcie moi drodzy...
Czy posiadacie może przepis na ser domowy z kminkiem, taki co to śmierdzi straszliwie jak się go robi? Wiem że trzeba go z sodą zleżeć a potem się go przesmaża ale to za mało precyzyjne info żeby samemusię za to zabrać. Poratujcie. Mam balkon więc mogę go wystawić będzie śmierdziało w całym bloku... hihi...
Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
emiloos
bialy ser zostawiasz w kamiennym garncu pod przykryciem 3-4 dni (na parapecie okna do momentu aż "zaczyna chodzic")), po czasie posypujesz go soda oczyszczoną (solisz średnio obficie), stawiasz na maleńkim ogniu i mieszasz ciągle ,aż ser będzie rozciągliwy, zmieni barwę na żółtą, dodajesz kminku wg uznania i wbijasz żółtko(lub 2 przy większej ilości sera- żółtko daje puszystośc serkowi), jeszcze zostawiasz na troszkę ciągle mieszając, smakujesz i ewentualnie dosolisz ten przysmak , przekladasz do foremki i schladzasz , a potem do lodowki siup. P.S. dawno go nie robilam, więc chyba też się skuszę ,inka21
no to faktycznie musi nieźle śmierdzieć...
Kiedyś widziałam u babci taki serek już zrobiony ale nie zaglądałam do gara jak się robił bo to raczej trudne jest bo śmierdzi straszliwie więc pewnych szczegółów nie wiem.
Ineczko, mam wobec tego kilka pytań... a ten serek to chudy może być czy tłusty? Czy ten serek może leżeć na słońcu czy musi być schowany do cienia? Czy on jest w kawałku czy pokruszony do tego leżakowania?????? Czy trzeba go mieszać w trakcie leżakowania czy nie?
Z góry dzięki za odpowiedzi...
emiloos
a ja mam taki przepis i wcale nie smierdzi a jest pyszny......
2 kostki sera białego pokruszyć do miski i zasypać 2 łyżeczkami sody i 1 łyżeczką soli i kminkiem do smaku.. ZOSTAWIĆ NA NOC..
Rano ... robimy go na parze w garnku wstawiamy wode doprowadzamy do wrzenia i kladziemy miske :) Do zleżakowamego sera dodajemy 3/4 kostki margaryny ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia powstaje jednolita masa (czyli tzw serek topiony) na koniec dodajemy 2 całe jajka wczesniej roztrzepane w kubeczku ...powoli ciągle mieszając... trzeba uważać żeby się nie scieły odstawic do wystygnięcia.....I GOTOWE .....
Z tego przepisu powstaje pyszny serek topiony ....
zamiast kminku można dodać szyneczke pokrojoną a kostke ale dodajemy go do zleżakowanego sera czyli jak zaczynamy robić go na parze .....
SMACZNEGO :)
Aż mnie naszła ochota na niego dziś sobie do zrobie :)
Pewnie pyszniusie, trzeba kiedyś spróbować ale to nie jest to o co mi chodziło. Mimo wszystko dzięki. Wprowadz przepis jak możesz, dodam go sobie do ulubionych.
Ja już mogę jeść taki zigliwiały z solą i pieprzem....pycha.
Bahus
już się robi
emiloos ten ser robię raz chudy, a raz półtłusty ( w zalezności od kaprysu) ,ma byc pokruszony i MUSI leżakowac na slońcu, oto przepis wielkiezarcie.com/przepis9822, pozdrawiam inka21