Forum

Kuchenne porady

zgubiłam przepis-może ktoś zna

  • Autor: perdii Data: 2005-06-18 15:47:25

    Proszę o pomoc.Miałam przepis na sernik na zimno wysmienity i sprawdzony,Niestety gdzieś się zapodział, a moja skleroza jest straszna.Pamiętam,że do zmielonego sera dodawało się ubitą smietanę kremówkę i na tym kończą się moje wiadomości.Jestem zła bo przez tą głupią chorobę coraz gorzej z moją pamięcią, a bardzo chcę ten sernik zrobić.Czytałam zamieszczone na WZ przepisy na serniki na zimno i na smietanowce(bo myślałam,że mozę jest tu jako śmietanowiec) i niestety nie ma takiego, jak ten co robiłam, bo cztając bym sobie przypomniała,że to ten.Jeszcze jedno czy śmietanę w śmietanowcach ubija się,ąż bedzie tak jak ubita?(tzn. na sztywno) Nie mogłam ubić śmietanki 18%.Może za któtko ubijałam.

  • Autor: till Data: 2005-06-18 15:56:33

    wydaje mi się , ze do ubijania jest 30%.

  • Autor: perdii Data: 2005-06-18 16:07:35

    też tak myślę, ale w przpisach na śmietanowece jest 18% i jest napisane "ubić"

  • Autor: inka21 Data: 2005-06-18 20:02:58

    ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi przepis5929, pozdrawiam, inka21

  • Autor: perdii Data: 2005-06-20 21:55:24

    Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
    > ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i
    > w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi > href="http://wielkiezarcie.com/przepis5929.html"
    > target="_top">przepis5929
    , pozdrawiam, inka21
    Piękny torcik. Jest super ale ta smietana nie będzie "na sztywno" a jedynie puszysta.Tak mi się wydaje.Prawda?

  • Autor: Lussi Data: 2005-06-18 16:39:40

    Masa serowa:
    400 g smietany kremowki
    400 g sera bialego
    2 zoltka 1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 lyzki zelatyny
    1. Zelatyne rozpuscic w 100 ml zimnej przegotowanej wody
    2. ser zemlec, wymieszac z zoltkami, cukrem i cukrem waniliowym,
    3. dodac ubita smietane i wymieszac,
    4. dodac podgrzana, rozpuszcona zelatyne.
    Na bita smietane nadaje sie smietana 30%, 18%nawet nie probuje ubijac.
    Jest to ilosc na niezbyt duza tortownice i oczywiscie an spod trzeba upiec biszkopt lub ulozyc biszkopty. Na wierzch mozna ulozyc truskawki i zalac galaretka. Smacznego !

  • Autor: perdii Data: 2005-06-18 18:14:42

    Dziękuję bardzo lussi.Jak mi ulżyło.Straszne jest takie uczucie jak starsz się coś sobie przypomnieć, a tu nie da rady.zawsze piekę biszkopt.Dziękuje jeszcze raz już biore sie do pracy i oczywiście zapiszę i wydrukuję przepis.

  • Autor: inka21 Data: 2005-06-21 12:51:38

    Perdii ta śmietana jest na sztywno po to łączy się ją z zelatyną ( a jeżeli nie polączysz to naturalnie,że nie będzie sztywna)
    radzę sprobowac, inka21

  • Autor: perdii Data: 2005-06-21 23:46:47

    Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
    > Perdii ta śmietana jest na sztywno po to łączy się ją z zelatyną ( a jeżeli
    > nie polączysz to naturalnie,że nie będzie sztywna)
    > radzę sprobowac, inka21
    zrobie na pewno dziekuje za porady

Przejdź do pełnej wersji serwisu