Proszę o pomoc.Miałam przepis na sernik na zimno wysmienity i sprawdzony,Niestety gdzieś się zapodział, a moja skleroza jest straszna.Pamiętam,że do zmielonego sera dodawało się ubitą smietanę kremówkę i na tym kończą się moje wiadomości.Jestem zła bo przez tą głupią chorobę coraz gorzej z moją pamięcią, a bardzo chcę ten sernik zrobić.Czytałam zamieszczone na WZ przepisy na serniki na zimno i na smietanowce(bo myślałam,że mozę jest tu jako śmietanowiec) i niestety nie ma takiego, jak ten co robiłam, bo cztając bym sobie przypomniała,że to ten.Jeszcze jedno czy śmietanę w śmietanowcach ubija się,ąż bedzie tak jak ubita?(tzn. na sztywno) Nie mogłam ubić śmietanki 18%.Może za któtko ubijałam.
ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi przepis5929, pozdrawiam, inka21
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i
> w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi
> href="http://wielkiezarcie.com/przepis5929.html"
> target="_top">przepis5929, pozdrawiam, inka21
Piękny torcik. Jest super ale ta smietana nie będzie "na sztywno" a jedynie puszysta.Tak mi się wydaje.Prawda?
Masa serowa:
400 g smietany kremowki
400 g sera bialego
2 zoltka 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 lyzki zelatyny
1. Zelatyne rozpuscic w 100 ml zimnej przegotowanej wody
2. ser zemlec, wymieszac z zoltkami, cukrem i cukrem waniliowym,
3. dodac ubita smietane i wymieszac,
4. dodac podgrzana, rozpuszcona zelatyne.
Na bita smietane nadaje sie smietana 30%, 18%nawet nie probuje ubijac.
Jest to ilosc na niezbyt duza tortownice i oczywiscie an spod trzeba upiec biszkopt lub ulozyc biszkopty. Na wierzch mozna ulozyc truskawki i zalac galaretka. Smacznego !
Dziękuję bardzo lussi.Jak mi ulżyło.Straszne jest takie uczucie jak starsz się coś sobie przypomnieć, a tu nie da rady.zawsze piekę biszkopt.Dziękuje jeszcze raz już biore sie do pracy i oczywiście zapiszę i wydrukuję przepis.
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> Perdii ta śmietana jest na sztywno po to łączy się ją z zelatyną ( a jeżeli
> nie polączysz to naturalnie,że nie będzie sztywna)
> radzę sprobowac, inka21
zrobie na pewno dziekuje za porady
Proszę o pomoc.Miałam przepis na sernik na zimno wysmienity i sprawdzony,Niestety gdzieś się zapodział, a moja skleroza jest straszna.Pamiętam,że do zmielonego sera dodawało się ubitą smietanę kremówkę i na tym kończą się moje wiadomości.Jestem zła bo przez tą głupią chorobę coraz gorzej z moją pamięcią, a bardzo chcę ten sernik zrobić.Czytałam zamieszczone na WZ przepisy na serniki na zimno i na smietanowce(bo myślałam,że mozę jest tu jako śmietanowiec) i niestety nie ma takiego, jak ten co robiłam, bo cztając bym sobie przypomniała,że to ten.Jeszcze jedno czy śmietanę w śmietanowcach ubija się,ąż bedzie tak jak ubita?(tzn. na sztywno) Nie mogłam ubić śmietanki 18%.Może za któtko ubijałam.
wydaje mi się , ze do ubijania jest 30%.
też tak myślę, ale w przpisach na śmietanowece jest 18% i jest napisane "ubić"
ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi przepis5929, pozdrawiam, inka21
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> ja śmietanę ubijam tak jak na kremowke ale daję tylko i wyłacznie 12 lub 18% i
> w dodatku kwaśną popatrz co z tego wychodzi > href="http://wielkiezarcie.com/przepis5929.html"
> target="_top">przepis5929, pozdrawiam, inka21
Piękny torcik. Jest super ale ta smietana nie będzie "na sztywno" a jedynie puszysta.Tak mi się wydaje.Prawda?
Masa serowa:
400 g smietany kremowki
400 g sera bialego
2 zoltka 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 lyzki zelatyny
1. Zelatyne rozpuscic w 100 ml zimnej przegotowanej wody
2. ser zemlec, wymieszac z zoltkami, cukrem i cukrem waniliowym,
3. dodac ubita smietane i wymieszac,
4. dodac podgrzana, rozpuszcona zelatyne.
Na bita smietane nadaje sie smietana 30%, 18%nawet nie probuje ubijac.
Jest to ilosc na niezbyt duza tortownice i oczywiscie an spod trzeba upiec biszkopt lub ulozyc biszkopty. Na wierzch mozna ulozyc truskawki i zalac galaretka. Smacznego !
Dziękuję bardzo lussi.Jak mi ulżyło.Straszne jest takie uczucie jak starsz się coś sobie przypomnieć, a tu nie da rady.zawsze piekę biszkopt.Dziękuje jeszcze raz już biore sie do pracy i oczywiście zapiszę i wydrukuję przepis.
Perdii ta śmietana jest na sztywno po to łączy się ją z zelatyną ( a jeżeli nie polączysz to naturalnie,że nie będzie sztywna)
radzę sprobowac, inka21
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> Perdii ta śmietana jest na sztywno po to łączy się ją z zelatyną ( a jeżeli
> nie polączysz to naturalnie,że nie będzie sztywna)
> radzę sprobowac, inka21
zrobie na pewno dziekuje za porady