Bardzo was proszę pomózcie mi w przygotowaniu roczku mojego dziecka nie mam pomysłu co podac z wyjatkiem tortu oczywiscie.Bedzie 15 osób i chciałabym nie popełnic jakiejs gafy nio i zaskoczyc gosci smacznymi daniami Dziekuje i błagam POMÓZCIE!!!!!!!!!!
poprzeglądaj ten wątek - jest on wprawdzie komunijny ale dużo w nim porad dotyczących jedzenia na taka ( roczkową myślę też ) sytuację, Forum - Dania na komunię, inka21
Ja na takie imprezy zawsze robie jedno ciepłe danie, najczesciej bogracz
jeśli nie masz wprawy z gotowaniem kup inne mięsko niż wołowe (szybiej zmięknie wieprzowinka a cielecinka jest droższa choć szybciutko mięknie). Do tego zimna płyta. Sałatki ja wpisałam swoją z pory do grzanych kiełbasek.
Sałatki z regóły mam 2 lub 3. Zobacz jakie warzywa są teraz tanie i do nich poszukaj przepisu :))
No chyba, że chcesz zaplanować cały obiad.
Klio
~(*_*)~
Zimna płyta to poprostu wędliny, koreszki i takie tam różne. Menu dyżurne: Rosół z makaronem lub barszczyk, na drugie udka pieczone, rolady, kotlety schabowe lub z kurczaka, kapusta czerwona na ciepło, kapusta zasmarzana, buraczki czerwone lub surówka z pekińskiej, kluski jane, ciemne, ziemniaczki, ryż w curry. Ciasto: sernik , ciasto z owocami (pleśniak, szarlotka.... ) lub biszkopt z galaretką lub/i tort, jakieś cukierki, ciastka różnej maści, coś do chrupania.
Kolacja: bogracz lub strogonof lub inne gulaszowe, wędliny 3 rodzaje (coś chudego coś tłusego np: boczek rolowany), kiełbaski na ciepło najcześćiej frankfuterki, sery żółte, papryka, pomidory, ogórek zielony, czasem jakieś pasty do kanapek, jakieś marynaty (ogóreczki, pieczarki ...) śledziki (koreczki najczęściej), sałatki 2-3 rodzaje, pieczywko, masełko zwykłe lub mieszane z ziołami.
No mniej więcej od tego zaczynam planowanie. Oczywiście nie wszystko co napisałam ale w obrębie tego się najczęściej obracam.
dziękuje ci klio strasznie sie boje tej imprezy bo to pierwsza taka w moim domciu i chciałabym aby wszystko grało i zeby ludziska nie wyszli ode mnie głodni haha a raczej byli zadowoleni i pochwalili moje przygotowanie
Na pewno Ci się uda! Masz jeszcze troche czasu więc możesz niktóre przepisy sprawdzić wcześniej zrobić taką probe generalną. Ja też miałam takie stresy tym bardziej, że moja teściowa chyba sie w kuchni urodziła. Na początku byłam strasznie wrażliwa na jej uwagi ale teraz ona do mnie po przepisy przylatuje :))))) wszystko w swoim czasie. A jedzenia jak zawsze zostanie o to się nie martw. Dobra rada: co się da przygotuj sobie wcześniej włącznie z krojeniem serów czy wędlin czy dekorowaniem półmisków bo potem to jest wariactwo nie wiesz w co masz ręce włożyć :D. A do tego roczek więc i maleństwo będzie się dopominać uwagi. Na pewno znajdą się chętni do pomagania w kuchnii. Nie zawsze za tym przepadam bo wytrącają mnie z rytmu i potem nie wiem co chciałam zrobić ;) Będzie dobrze. :).
dziekuje za miłe słowa ja gotuje dopiero od niedawna bo wyprowadzilismy sie na swoje mieszkanko mieszkałam z mama i jak mi było dobrze
a teraz to gotowanie nie sadziłam ze to tak wielka sztuka dobrze gotowac ale na szczescie mam wspanialego meza który zrzedzi i je nawet jak mu nie smakuje i wiele razy zdazyło mu sie zjesc cos przesolonego np.a potem wypijał z 3 litry wody ale aby mnie nie zrazic do gotowania mówil ze mu smakowało i w takich własnie chwilach najbardziej go kocham
Wiem coś o tym :). Największe problemy przysparzały mi ciasta ale już nie robie zakalców hihiiii a to dzięki pomocy ludzi na tej stronie (jeszcze raz dzięki wszystkim za dobre słowo i pomoc :) ). Pamiętam, że na początku małżeństwa jak ognia unikałam robienia potraw, które robiła teściowa. Chciałam uniknąc uwag w stylu "moja mama robi to inaczej czemu nie zadzwonisz do niej i się nie zapytasz?" to byłaby ostatnia rzecz na jaką miałabym ochotę :DDDD
Bardzo was proszę pomózcie mi w przygotowaniu roczku mojego dziecka nie mam pomysłu co podac z wyjatkiem tortu oczywiscie.Bedzie 15 osób i chciałabym nie popełnic jakiejs gafy nio i zaskoczyc gosci smacznymi daniami Dziekuje i błagam POMÓZCIE!!!!!!!!!!
poprzeglądaj ten wątek - jest on wprawdzie komunijny ale dużo w nim porad dotyczących jedzenia na taka ( roczkową myślę też ) sytuację, Forum - Dania na komunię, inka21
dziękuję ci inka a czy te dania znajde u ciebie?
oczywiście pod inka21
Ja na takie imprezy zawsze robie jedno ciepłe danie, najczesciej bogracz
jeśli nie masz wprawy z gotowaniem kup inne mięsko niż wołowe (szybiej zmięknie wieprzowinka a cielecinka jest droższa choć szybciutko mięknie). Do tego zimna płyta. Sałatki ja wpisałam swoją z pory do grzanych kiełbasek.
Sałatki z regóły mam 2 lub 3. Zobacz jakie warzywa są teraz tanie i do nich poszukaj przepisu :))
No chyba, że chcesz zaplanować cały obiad.
Klio
~(*_*)~
dziekuje raczej musze zrobic z obiadem bo goscie przyjezdni nio i ciepła kolacja a tak poza tym to co to ta zimna płyta?klio?
Zimna płyta to poprostu wędliny, koreszki i takie tam różne.
Menu dyżurne:
Rosół z makaronem lub barszczyk, na drugie udka pieczone, rolady, kotlety schabowe lub z kurczaka, kapusta czerwona na ciepło, kapusta zasmarzana, buraczki czerwone lub surówka z pekińskiej, kluski jane, ciemne, ziemniaczki, ryż w curry.
Ciasto: sernik , ciasto z owocami (pleśniak, szarlotka.... ) lub biszkopt z galaretką lub/i tort, jakieś cukierki, ciastka różnej maści, coś do chrupania.
Kolacja: bogracz lub strogonof lub inne gulaszowe, wędliny 3 rodzaje (coś chudego coś tłusego np: boczek rolowany), kiełbaski na ciepło najcześćiej frankfuterki, sery żółte, papryka, pomidory, ogórek zielony, czasem jakieś pasty do kanapek, jakieś marynaty (ogóreczki, pieczarki ...) śledziki (koreczki najczęściej), sałatki 2-3 rodzaje, pieczywko, masełko zwykłe lub mieszane z ziołami.
No mniej więcej od tego zaczynam planowanie. Oczywiście nie wszystko co napisałam ale w obrębie tego się najczęściej obracam.
Klio
~(*_*)~
dziękuje ci klio strasznie sie boje tej imprezy bo to pierwsza taka w moim domciu i chciałabym aby wszystko grało i zeby ludziska nie wyszli ode mnie głodni haha a raczej byli zadowoleni i pochwalili moje przygotowanie
Na pewno Ci się uda! Masz jeszcze troche czasu więc możesz niktóre przepisy sprawdzić wcześniej zrobić taką probe generalną. Ja też miałam takie stresy tym bardziej, że moja teściowa chyba sie w kuchni urodziła. Na początku byłam strasznie wrażliwa na jej uwagi ale teraz ona do mnie po przepisy przylatuje :))))) wszystko w swoim czasie.
A jedzenia jak zawsze zostanie o to się nie martw. Dobra rada: co się da przygotuj sobie wcześniej włącznie z krojeniem serów czy wędlin czy dekorowaniem półmisków bo potem to jest wariactwo nie wiesz w co masz ręce włożyć :D. A do tego roczek więc i maleństwo będzie się dopominać uwagi. Na pewno znajdą się chętni do pomagania w kuchnii. Nie zawsze za tym przepadam bo wytrącają mnie z rytmu i potem nie wiem co chciałam zrobić ;)
Będzie dobrze. :).
Klio
~(*_*)~
dziekuje za miłe słowa ja gotuje dopiero od niedawna bo wyprowadzilismy sie na swoje mieszkanko mieszkałam z mama i jak mi było dobrze
a teraz to gotowanie nie sadziłam ze to tak wielka sztuka dobrze gotowac ale na szczescie mam wspanialego meza który zrzedzi i je nawet jak mu nie smakuje i wiele razy zdazyło mu sie zjesc cos przesolonego np.a potem wypijał z 3 litry wody ale aby mnie nie zrazic do gotowania mówil ze mu smakowało i w takich własnie chwilach najbardziej go kocham
Wiem coś o tym :). Największe problemy przysparzały mi ciasta ale już nie robie zakalców hihiiii a to dzięki pomocy ludzi na tej stronie (jeszcze raz dzięki wszystkim za dobre słowo i pomoc :) ).
Pamiętam, że na początku małżeństwa jak ognia unikałam robienia potraw, które robiła teściowa. Chciałam uniknąc uwag w stylu "moja mama robi to inaczej czemu nie zadzwonisz do niej i się nie zapytasz?" to byłaby ostatnia rzecz na jaką miałabym ochotę :DDDD
Klio
~(*_*)~