jasne ja robię od lat - trawka do butelki i zalej spirolem ( jak nie lubisz na ostro to można rozcieńczyc byle nie za mocno) , zostaw do poleżakowania 2-3 miesiące i smakuj z sokiem jablkowym i lodem
Najprostszy sposób polega na włożeniu do butelki
z wódką (pół litra) kilku trawek zwanych tomka wonna
(turówka), zebranych w porze kwitnienia, można je
kupić w sklepach zielarskich lub w okolicach
Białowieży (stanowią jedną z atrakcji turystycznych).
Zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
Można dodać dwadzieścia gramów cukru do smaku.
pamiętając o wstrząsaniu butelką, aby cukier się
rozpuścił, lub dodać kilka kropel karmelu dla koloru.
Po wymieszaniu odstawić na dwa dni
Na litr turówki, czyli żubrówki, można wziąć gram
ziela nostrzyka, które jest powszechnie dostępne
w aptekach.
Ciekawsze efekty smakowe można osiągnąć zale-
wając tak przygotowaną żubrówką owoce (jedno jabł-
ko i jedną gruszkę umyć, osuszyć, pokroić, usunąć
gniazda nasienne, dodać pięć nakłutych śliwek węgie-
rek) zasypane dziesięcioma dakagramami cukru. Na-
lewka powinna stać trzy miesiące. Gdyby była mętna,
należy ją przefiltrować i po rozlaniu do butelek odsta-
wić zakorkowaną do sklarowania.
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40ż.
1. Trawę żubrowa pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódka, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotowa wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa żubrowa (Hera Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy
Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 28.
Dostałam właśnie trawę żubrówkę. Czy ktoś wie jak się robi domowym sposobem wódkę o tej wdzięcznej nazwie. Pomóżcie!!!
jasne ja robię od lat - trawka do butelki i zalej spirolem ( jak nie lubisz na ostro to można rozcieńczyc byle nie za mocno) , zostaw do poleżakowania 2-3 miesiące i smakuj z sokiem jablkowym i lodem
Żubrówka
Najprostszy sposób polega na włożeniu do butelki
z wódką (pół litra) kilku trawek zwanych tomka wonna
(turówka), zebranych w porze kwitnienia, można je
kupić w sklepach zielarskich lub w okolicach
Białowieży (stanowią jedną z atrakcji turystycznych).
Zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni
Można dodać dwadzieścia gramów cukru do smaku.
pamiętając o wstrząsaniu butelką, aby cukier się
rozpuścił, lub dodać kilka kropel karmelu dla koloru.
Po wymieszaniu odstawić na dwa dni
Na litr turówki, czyli żubrówki, można wziąć gram
ziela nostrzyka, które jest powszechnie dostępne
w aptekach.
Ciekawsze efekty smakowe można osiągnąć zale-
wając tak przygotowaną żubrówką owoce (jedno jabł-
ko i jedną gruszkę umyć, osuszyć, pokroić, usunąć
gniazda nasienne, dodać pięć nakłutych śliwek węgie-
rek) zasypane dziesięcioma dakagramami cukru. Na-
lewka powinna stać trzy miesiące. Gdyby była mętna,
należy ją przefiltrować i po rozlaniu do butelek odsta-
wić zakorkowaną do sklarowania.
Bahus
Z moich archiwów kulinarnych (nie robiłam)
Żubrówka - przepis nr 4751
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40ż.
1. Trawę żubrowa pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódka, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotowa wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa żubrowa (Hera Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy
Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 28.
A ja wiecheć trawki zaparzam jak herbatę, studzę i mieszam ze spirytusem pół na pół, potem jedno źdźbło dla ozdoby.