Forum

Kuchenne porady

spaghetti bologneze

  • Autor: wpromyczek Data: 2005-07-01 09:41:38

    jak sie to robi? dziekuje za porady i przepis

  • Autor: wpromyczek Data: 2005-07-01 09:58:04

    bardzo was prosze o oryginalny przepis na to danie

  • Autor: aryt Data: 2005-07-01 11:06:52

    Spaghetti Bolognese
    -50dag mięsa mielonego
    -15-20 dag pieczarek
    -2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    -łyżka masła
    -Fix do spagetti po bolońsku najlepiej winiary
    -10 dag startego żółtego sera
    -pół papryki surowej
    -cebula
    -2 ząbki czosnku
    -marchewka
    -szklanka soku pomidorowego
    -1 puszka pomodorów bez skórki
    -2 łyżeczki oregano
    -po pół łyżeczki bazylii i tymianku
    -łyżka posiekanej natki pietruszki
    -sól i pieprz
    -30 dag makaronu spaghetti i zielona sałata mieszana
    Wykonanie:
    -cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj
    -obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce
    -pieczarki umyte pokrój w płatki , a paprykę w cienkie paski
    -w rondlu rozgrzej olej lub oliwę z masłem podsmaż ok 2 min cebulę i marchewkę , wlej sok pomidorowy , dodaj Fix i całość zagotuj
    -do wrzącego sosu wkładaj partiami mięso , energicznie mieszając widelcem , dzięki temu rozpadnie się na drobne kawałki
    -następnie dodaj pieczarki , paprykę i pomidory z puszki i jeszcze raz zagotuj sos
    -teraz przykryj rondel i podduś na małym ogniu przez 15-20 min
    -w tym czasie ugotuj makaron i przygotuj mieszaną sałatę
    -sos dopraw do smaku czosnkiem i ziołami oraz solą i pieprzem , a po paru chwilach zdejmij z ognia
    -prawie miękki makaron odcedź na sicie , wyłóż bezpośrednio na talerze , polej sosem mięsnym i posyp serem żółtym i odrobiną natki pietruszki.Podawaj gorące.
    Mam nadzieję , że przepis jest przejrzysty , wielokrotnie robiłam to spaghetti .Polecam , smacznego !Pozdrawiam.

  • Autor: klarax Data: 2005-07-01 11:22:22

    Sos bolognese jest z mielonej wołowiny.
    I znowu jest kilka szkół.
    Jedna powiada, że pokrojone w kostkę: seler, marchewka, pietruszka, cebula i czosnek są podsmażane. Następnie podsmaża się mieloną wołowinę i w kostkę pokrojoną szynkę, łączy wszystko w jednym garnku, dodaje rosół, czerwone wino i przecier pomidorowy. Gotuje się toto na bardzo małym ogniu bardzo długo (1-2 godzin).
    Inna szkoła (ciotka z Civitavecchia) powiada tak, że podstawą wszystkiego są pomidory i natka pietruszki: więc ciotka podsmaża cebulę, czosnek z obranymi pomidorami (ciotka bywa leniwa i bierze pelatti z puszki), dodaje do tego garściami (wieloma) posiekaną natkę, później dodaje podsmażone mielone i to perkoce długo.
    W obu szkołach smaży się na oliwie, soli się i pieprzy i dodaje oregano i tymianek (ciotka daje świeże).
    Aha, jak ciotka się przy próbowaniu wina opamięta, to też dodaje wina.
    A propos wina do gotowania: ciotka daje do gotowania lepsze wino niż do stołu, bo ten sikacz, który oni piją do jedzenia w Civitavecchia, popsułby tylko potrawy.

  • Autor: Uretan Data: 2005-07-01 12:44:41

    A mój znajomy Włoch bierze do bolognese zawsze mięso upieczone i dopiero potem zmielone. Dzięki temu nie skleja się ono podczas smażenia. Sam nie próbowałem ale pomysł niegłupi (pod warunkiem, że w czasie pieczenia nie straci za dużo soków).

  • Autor: shoffix Data: 2005-07-01 13:05:24

    zerknij TUTAJ

    pozdrawiam,
    shiludek


    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: wpromyczek Data: 2005-07-01 14:08:50

    dziekuje wszysykim
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu