Forum

Kuchenne porady

papryka zmarnowana

  • Autor: ekkore Data: 2005-07-03 07:54:35

    Czytajac dzisiaj przepisy natrafiłam na przepis alman. I od razu mi się przypomniało. Już tyle przepisów przewertowałam i żaden to nie jest to. Wszystkie są dosyć mocno dosładzane. A ja chciałabym raczej paprykę ostrzejszą(ale nie tak całkiem ). Wiem, że mogę poeksperymentować, że kiedyś dojdę. Ale to oznacza kolejny sezon jedzenia nie tego co bym dokładnie chciała. Może macie sprawdzony przepis? Tu uśmiecham się do Uretana - jako zwolennika papryki.Twój przepis na kiszoną paprykę czytałam. Wypróbuję.

  • Autor: alman Data: 2005-07-03 10:20:34

    Ekkore, ja podobnie szukałam długo, aż wreszcie zdobyłam ten przepis. Spójrz na proporcje octu i wody - masz wątpliwość, że będzie ostra? /1/2 l octu to 2 szklanki do 5 szklanek wody/, a cukier ma jedynie złagodzić "kwasotę'. Zachęcam Cię, zrób na próbę np. z 1/4 porcji a zobaczysz, że nie pożałujesz. Nie zamieściłam tego przepisu tylko po to, aby zwiększyć liczbę moich przepisów /zresztą jak już kiedyś pisałam, żaden "mój" przepis nie został wymyślony przeze mnie, ja tylko mozolnie przez lata je gromadzę i testuję/. Zamieściłam go, bo wg mojego gustu smakowego zasługuje na rozpropagowanie i dlatego chciałam się podzielić nim również z Wami. Pozdrawiam.

  • Autor: inka Data: 2005-07-03 14:31:41

    jeżeli mogę to się wtrące - ja zawsze daję - 1 szklankę octu 10% na 5 szklanek wody - dla mnie akurat - niewiem jak dla Was?

  • Autor: Uretan Data: 2005-07-04 13:17:39

    Jeśli chodzi o zaostrzenie smaku marynaty, to proponuję podobnie jak przy kiszeniu - wrzuć 1 - 2 pokrojone czuszki.

  • Autor: jagoda85 Data: 2005-07-06 20:12:48

    A oto przepis na moją paprykę:
    Zalewa:

    10 szklanek wody
    1 szklanka octu 10% (jak ktoś lubi może dać więcej)
    3 dkg soli
    6 dkag cukru
    liść laurowy
    pieprz
    ziele angielskie
    czosnek pokrojony w plasterki
    1 łyzeczka oliwki do każdego słoika
    biała gorczyca

    Zalewę zagotować, przestudzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na cząstki. Sparzryć wrzątkiem. Przestudzoną papryk włożyć do słoików, do każdego słoika dać 1/2 łyżeczki białej gorczycy, kilka plasterków czosnku, zalać zalewą, na wierzch nalać do każdego słoika po 1 łyżeczce oliwy. Pasteryzować 20 minut.



Przejdź do pełnej wersji serwisu