Znacie może przepis na przetwory z cukinii na słodko? Kiedyś była w Domowej Kawiarence na Polsacie, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Podobno taką cukinią można zastąpić ananasa...
Ja robiłam w zeszłym roku i ananas to jednak nie jest. Ale jest dobra, natomiast wg mnie jedyna cecha wspólna z ananasem to jędrność.
Niemniej jednak warto zrobić, bo prościutkie i całkiem, całkiem smakowite.
mat.
Znalazlam przepisy, ale Inka juz zamiescila, wiec chyba nie ma sensu sie powtarzac. W moich przepisach jest taka roznica, ze pokrojona cukinie zalewa sie na 20-24 godz. zakwaszona woda, a dopiero po tym czasie zlewa sie ta wode, dodaje cukier i na gotujacy syrop wrzuca cukinie, a nastepnie gotuje sie do zeszklenia.
Podzielam zdanie, ze "ananasem" to nie jest, ale jakas namiastka tak. Mozna robic jesli ma sie w nadmiarze swoja cukinie, bo gdyby trzeba bylo ja kupic, to juz chyba nie warto.
a czy wiecie że cukinię można zrobic z olejkiem ananasowym jadłam i wierzcie że nie nie do odróżnienia pod warunkiem że nie będzie młoda poszperam trochę i wklikam wam ten przepis aha z tego co mi wiadomo w niektórych miejscach jest problem z tym olejkiem chyba że mieszkacie w ełku pozdrawiam
z olejkiem ananasowym jest brzeczywiście problem ale w ełku na pewno go dostaniesz ja sprowadziłam już go troche znajomym bo gdzie indziej nie bywa moze zadzwonic do producernta izamówic tel 022 835 62 66 wytwornia aromatów spożywczych 01 919 w-wa ul wólczyńska 238 osobiście nie dzwonilam ale warto zapytac moze podadzą powód braku tego olejku a oto przepis na cukinie z olejkiem 3 kg cukini pokrojonej lub wydrazonej zalac 1,5 l wody z kwaskiem 30g zostawic na noc cukinie wlozyc do sloikow a do zalewy dodac 1 kg cukru 2 olejki ananasowe zagotowac i wekowac 15 min ps aby cukinia jeszcze bardziej przypominala ananas musi byc twarda i przerośnięta zyczę smacznego
A ja robie dzem z cukini: cukinie obieram i wykrawam srodki, kroje w drobna kosteczke (malakserem) i 3kg tak przygotowanej cukuni zalewam 1l wrzatku w ktorym rozmieszam 2 lyzki kwasku cytrynowego mozna dodac skorke z pomaranczy wtedy dzem ma ladny zapach. Po 24 godz. odcedzam, wyjmuje skorke pomaranczowa, miksuje, dodaje 1 kg cukru i smaze ( najlepiej w piekarniku wtedy nie trzeba duzo mieszac tylko czasami) jak sie zeszkli i jest dosc twarde wkladam gorace do sloikow i to wszytsko.
Znacie może przepis na przetwory z cukinii na słodko? Kiedyś była w Domowej Kawiarence na Polsacie, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Podobno taką cukinią można zastąpić ananasa...
Mam w swoich zbiorach przepisy, kiedyś nawet robiłam. :Poszukam i jutro wklepię.
na slodko jest pyszna i faktycznie zastępuje ananasa- często dodają ją do galaretek oto przepis: przepis10125, polecam , inka21
Wielkie dzięki! Na pewno wypróbuję :-)
Pozdrawiam,
Ola
Ja robiłam w zeszłym roku i ananas to jednak nie jest. Ale jest dobra, natomiast wg mnie jedyna cecha wspólna z ananasem to jędrność.
Niemniej jednak warto zrobić, bo prościutkie i całkiem, całkiem smakowite.
mat.
Znalazlam przepisy, ale Inka juz zamiescila, wiec chyba nie ma sensu sie powtarzac. W moich przepisach jest taka roznica, ze pokrojona cukinie zalewa sie na 20-24 godz. zakwaszona woda, a dopiero po tym czasie zlewa sie ta wode, dodaje cukier i na gotujacy syrop wrzuca cukinie, a nastepnie gotuje sie do zeszklenia.
Podzielam zdanie, ze "ananasem" to nie jest, ale jakas namiastka tak. Mozna robic jesli ma sie w nadmiarze swoja cukinie, bo gdyby trzeba bylo ja kupic, to juz chyba nie warto.
Zrobiłam cukinię z przepisu Inki. Wyszła przepyszna!!! Tylko następnym razem dam mniej cukru. I rzeczywiście smakuje jak ananas. Gorąco polecam!
Ola
a czy wiecie że cukinię można zrobic z olejkiem ananasowym jadłam i wierzcie że nie nie do odróżnienia pod warunkiem że nie będzie młoda poszperam trochę i wklikam wam ten przepis aha z tego co mi wiadomo w niektórych miejscach jest problem z tym olejkiem chyba że mieszkacie w ełku pozdrawiam
Aby cukinia bardziej przypominała ananasy do zalewy dodaję zapach ananasowy. Jeżeli będziecie robić to wypróbujcie.
z olejkiem ananasowym jest brzeczywiście problem ale w ełku na pewno go dostaniesz ja sprowadziłam już go troche znajomym bo gdzie indziej nie bywa moze zadzwonic do producernta izamówic tel 022 835 62 66 wytwornia aromatów spożywczych 01 919 w-wa ul wólczyńska 238 osobiście nie dzwonilam ale warto zapytac moze podadzą powód braku tego olejku a oto przepis na cukinie z olejkiem 3 kg cukini pokrojonej lub wydrazonej zalac 1,5 l wody z kwaskiem 30g zostawic na noc cukinie wlozyc do sloikow a do zalewy dodac 1 kg cukru 2 olejki ananasowe zagotowac i wekowac 15 min ps aby cukinia jeszcze bardziej przypominala ananas musi byc twarda i przerośnięta zyczę smacznego
poszukaj przepisu cukinia ala ananas
A ja robie dzem z cukini: cukinie obieram i wykrawam srodki, kroje w drobna kosteczke (malakserem) i 3kg tak przygotowanej cukuni zalewam 1l wrzatku w ktorym rozmieszam 2 lyzki kwasku cytrynowego mozna dodac skorke z pomaranczy wtedy dzem ma ladny zapach. Po 24 godz. odcedzam, wyjmuje skorke pomaranczowa, miksuje, dodaje 1 kg cukru i smaze ( najlepiej w piekarniku wtedy nie trzeba duzo mieszac tylko czasami) jak sie zeszkli i jest dosc twarde wkladam gorace do sloikow i to wszytsko.