1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.
Ja też robiłam murzynka wg Twojego przepisu, wyszedł smaczny, ale niziutki. W jakiej foremce pieczesz ciacho? Moja ma 25x 35, pewnie to kwestia rozmiarów.
MURZYNEK OD WKN
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml wódki lub rumu
10 dag rodzynek
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować.
Odlać z tego pół szklanki, resztę przestudzić.
Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać alkohol i wymieszać.
Ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek oraz rodzynkami.
Piec około godziny w 180-200 stopniach w nieco większej niż keksowa formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia.
tego troche Użytkownik polka napisał w wiadomości:
> Szukam dobrego i prostego przepisu na murzynek.
> Czy ma ktoś taki ,łatwy,tani a dobry?
wejdź na przepisy ,najedź na ciasta , a następnie szukaj " Murzynek "jest tego troche pozdrawiam Lechu
wszystko mi pasuje,ale ile tego proszku do pieczenia
jak sa torebki z 2porcjami na 1kg.maki
no i jak maka by byla najlepsza na ten murzynek
prosze o pomoc
{gossip}Szukam dobrego i prostego przepisu na murzynek.
Czy ma ktoś taki ,łatwy,tani a dobry?{book2}
Robiłam niedawno murzynka z przepisu Nutelli, był wspaniały, gorąco go polecam.
Aldka
bardzo dziękuję, jest mi bardzo miło, że smakował:)
przepis3185 a tutaj go znajdziesz. Nieskromnie powiem, że naprawdę jest bardzo dobry:DD
masa:
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 zapach rumowy
ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- piana z 2 białek
- ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane)
1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.
Ja też robiłam murzynka wg Twojego przepisu, wyszedł smaczny, ale niziutki. W jakiej foremce pieczesz ciacho? Moja ma 25x 35, pewnie to kwestia rozmiarów.
Pozdrawiam
Dorota
poszukaj w przepisach Wkn tak nazywa się użytkownik i tam ma murzynka
MURZYNEK OD WKN
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml wódki lub rumu
10 dag rodzynek
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować.
Odlać z tego pół szklanki, resztę przestudzić.
Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać alkohol i wymieszać.
Ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek oraz rodzynkami.
Piec około godziny w 180-200 stopniach w nieco większej niż keksowa formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Koniecznie zrob z przepisu Nutelli bo to najlepszy murzynek na swiecie :)
{afro}Dziekuje za pomoc i porady gdzie mozna znalezc murzynek
{bow}
tego troche Użytkownik polka napisał w wiadomości:
Szukam dobrego i prostego przepisu na murzynek.
>
> Czy ma ktoś taki ,łatwy,tani a dobry?
wejdź na przepisy ,najedź na ciasta , a następnie szukaj " Murzynek "jest tego troche pozdrawiam Lechu
Wlasnie znalazlam przepis od nuttelli.
musze sprobowac czy mi sie uda wreszcie jakis
murzynek upiec.Z gory dziekuje wszystkim za pomoc.
Dzieki!!!!
wszystko mi pasuje,ale ile tego proszku do pieczenia
jak sa torebki z 2porcjami na 1kg.maki
no i jak maka by byla najlepsza na ten murzynek
prosze o pomoc
ja na dwie szklanki mąki daję płaską łyżkę proszku do pieczenia, a mąka... najlepiej biała ;p pozdro