Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czas na Lipę

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-05 12:24:41

Czy lubimy drzewo lipę????
    uwielbiam zapach miodowy kwitnącej lipy-szmer pszczółek, w liściach lip
    przypominam czas suszyć kwiaty lipy!!!!!!!!
    co jeszcze może przypominać zapach kwitnącej lipy???????
    pozdrawiam
    kamaxyz

• Autor: kikaGD Data: 2005-07-05 14:00:38

Ze niedługo będzie pyszny i zdrowy miód.

• Autor: polka Data: 2005-07-05 16:54:38

Uwielbiam miod jest pyszny i zdrowy zima i wogole PYCHOTKA

• Autor: nikolka19 Data: 2005-07-05 22:02:49

dla mnie to zapach dziecinstwa spedzonego u babci na wsi zapach ktory wypelnial dom o tej porze roku

• Autor: marinik Data: 2005-07-06 08:52:44

taaaak
    to wspaniale drzewo i wspanialy zapach. w tym roku mialem okazje wachac juz w polowie czerwca na Slowacji. Mam tez lipe na dzialce, ale niestety- nie kwitnie ona - i to za moja przyczyna. Malo ma miejsca i drzewo jest fikusnie formowane intensywnym cieciem corocznym.

• Autor: Animozja Data: 2005-07-06 11:06:15

Że pora na nalewkę "lipóweczkę".

I że nie należy zbyt mocno wąchać kwiatów, bo można wciągnąć pszczołę.

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-06 11:08:56

proszę o przepis na lipóweczkę dzięki
    kama

• Autor: Edwars Data: 2005-07-07 01:41:27

Użytkownik kamaxyz napisał w wiadomości:
    > proszę o przepis na lipóweczkę dzięki
    > kama
    Ja też

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-07 10:33:39

ANIMOZJO PROSIMY O PRZEPIS NA NALEWKĘ LIPÓWKĘ
    kamaxyz

• Autor: marinik Data: 2005-07-07 11:38:22

Bahus chyba ma cos w swoich przepisach

• Autor: bahus Data: 2005-07-07 14:09:56

Oczywiście że mam: oto on

Nalewka na kwiatach lipy

Pół litra wody zagotować z kilkoma goździkami, przestudzić, dodać dwie szklanki płynnego miodu lipowego, wymieszać i wlać pół litra spirytusu. Przelać do słoja, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na sześć tygodni, od czasu do czasu poruszając słojem, aby składniki dobrze się wymieszały. Zebrać dwie szklanki kwiatów lipy, umyć, osuszyć i wrzucić do wcześniej przygotowanej nalewki. Poruszać słojem i sprawdzić, czy płyn pokrywa kwiaty. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Przygotować zaprawę. Skórkę z dobrze umytej limonki, cienko okrojoną, bez białego miąższu, zalać w buteleczce pięćdziesięcioma mililitrami spirytusu i odstawić szczelnie zakorkowaną na dwa dni. Przefiltrować nalewkę na kwiatach lipy i dodać do niej przefiltrowaną zaprawę na skórce z limonki oraz przefiltrowany sok z jednej limonki lub połówki cytryny. Odstawić na trzy tygodnie, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na pół roku.

Według tego przepisu raczej już w tym roku nie da się nalewki zrobić (lipy kwitną) więc podaję drugi

Nalewka z lipowego kwiatu

Do gąsiorka wrzucić: 3-4 garście lipowego kwiatu, zalać litrem spirytusu wymieszanym z 2 szklankami przegotowanej wody, szczelnie zamknąć, zostawić na 10-15 dni w ciemnym miejscu, codziennie potrząsać gąsiorkiem. Zagotować syrop z 1 kg cukru i 2 szklanek wody. Odszumować. Zestawić z ognia, do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowany alkohol,
    wymieszać, porozlewać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić w chłodnym suchym miejscu na co najmniej 5-6 miesięcy.

Bahus

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-07 14:31:47

tak bardzo dziękuję!!!!!!!1 tak bardzo!!!!!!! drogi bahusie
    za przepis
    kama

Przejdź do pełnej wersji serwisu