moja kuzynka przy rozmowie kwalifikacyjnej o przyjęcie do pracy dostała takie pytanie ?????????
ile to jest!!!!!!!
1kg np "mąki" i pół ?????????????
jej odpowiedź brzmiała 1,5 kg oczywiście nie zaliczono bo jak powiedział Pan który przeprowadzał rozmowę " rozwiązanie błędne" i co z tą matematyką!!!!!!!!!!!!!
Może miał być zrobiony cały wywód logiczny heheheee bo nie powiedziane pół czego... może pół litra? (nie kojarzyć mi tu!) a to nie zawsze jest równe pół kilo Może nie chodziło o wynik a o właściwie sformułowanie odpowiedzi. Tak jak w tym dowcipie (ponoć pytanie na studiach) "Ile wind jest w Warszawie?" poprawna odpowiedź: "Towarowych czy osobowych?" Klio~(*_*)~
hahahaah o rany - też mnie nie zatrudni - to będzie napewno nowobogacki po skończonym przedszkolu - albo kuzynka nie ma 18 lat, dyplomu uczelni, 5 lat praktyki, figury modelki , nieograniczonego czasu i nie jest "otwarta" na szefa - hihihi - dziś to jest bardzo potrzebne (często) - irenka
Myślę, że odpowiedzią powinno być pytanie, bo nie powiedziano pół czego? Zapewne chodziło o sprawdzenie umiejętności logicznego myślenia. Przypomniało mi się takie podchwytliwe pytanie : co jest bardziej ciężkie 1 kg ołowiu czy 1 kg pierza?
Pozdrawiam.
Użytkownik kamaxyz napisał w wiadomości:
> ile to jest!!!!!!!
> 1kg np "mąki" i pół ?????????????
"i" jest spójnikiem i w matematyce może oznaczać "plus" = tak więc sumując odpowiedziała poprawnie, lecz tylko w założeniu, że pół domyślnie oznacza mąkę w KILOGRAMACH.
Jeżeli pytający opierał się na klasycznym zadaniu: cegła waży kilo i pół cegły. Ile waży cegła? = to źle sformułował treść zadania z mąką. (a z cegłą odpowiedź jest banalna)
Jeżeli "pół" jest nieokreślone, to odpowiedź jest taka jak teza pytania albo odpowiedź jest filozoficznie pytaniem.
dzięki sho!!!!!!!!
muszę to jeszcze raz zbadać pytając kuzynkę czy był spójnik "i" a może było
1kg oraz pół
cegły czy mąki!!!! nie istotne co to było mógłby być i ser
może ja żle odebrałam
kurcze sho!!!!!!!!, zamotałam się sama
ale dzięki
powrócę do tej zagadki
pozdrawiam cała w nerwach
kamaxyz
till chodzilo Ci o zdrową pszczółkę - ROBOTNICĘ? hahahahaha
a wogóle czy takie pytanie ma związek z pracą? myślę ,że nie wszyscy pracodawcy zeszli na psy - a struś pędziwiatr jest - super - hahaha - irenka
zwracam się o pomoc
moja kuzynka przy rozmowie kwalifikacyjnej o przyjęcie do pracy dostała takie pytanie ?????????
ile to jest!!!!!!!
1kg np "mąki" i pół ?????????????
jej odpowiedź brzmiała 1,5 kg oczywiście nie zaliczono bo jak powiedział Pan który przeprowadzał rozmowę " rozwiązanie błędne" i co z tą matematyką!!!!!!!!!!!!!
no i oczywiscie powstał dylemat
proszę pomóżcie
kamaxyz
Może miał być zrobiony cały wywód logiczny heheheee
bo nie powiedziane pół czego... może pół litra? (nie kojarzyć mi tu!) a to nie zawsze jest równe pół kilo
Może nie chodziło o wynik a o właściwie sformułowanie odpowiedzi.
Tak jak w tym dowcipie (ponoć pytanie na studiach)
"Ile wind jest w Warszawie?"
poprawna odpowiedź: "Towarowych czy osobowych?"
Klio~(*_*)~
hahahaah o rany - też mnie nie zatrudni - to będzie napewno nowobogacki po skończonym przedszkolu - albo kuzynka nie ma 18 lat, dyplomu uczelni, 5 lat praktyki, figury modelki , nieograniczonego czasu i nie jest "otwarta" na szefa - hihihi - dziś to jest bardzo potrzebne (często) - irenka
Ja myślę, że powinna odpowiedzieć zagadką /z życia wziętą/: czy chodzi o tą większą czy mniejszą połowę?
Myślę, że odpowiedzią powinno być pytanie, bo nie powiedziano pół czego? Zapewne chodziło o sprawdzenie umiejętności logicznego myślenia. Przypomniało mi się takie podchwytliwe pytanie : co jest bardziej ciężkie 1 kg ołowiu czy 1 kg pierza?
Pozdrawiam.
A czy przypadkiem nie odpowiedziała:"półtorej kilograma"? Taki dość typowy błąd bywa wychwytywany podczas przyjmowania ludzi do pracy w handlu.
Użytkownik kamaxyz napisał w wiadomości:
> ile to jest!!!!!!!
> 1kg np "mąki" i pół ?????????????
"i" jest spójnikiem i w matematyce może oznaczać "plus" = tak więc sumując odpowiedziała poprawnie, lecz tylko w założeniu, że pół domyślnie oznacza mąkę w KILOGRAMACH.
Jeżeli pytający opierał się na klasycznym zadaniu: cegła waży kilo i pół cegły. Ile waży cegła? = to źle sformułował treść zadania z mąką. (a z cegłą odpowiedź jest banalna)
Jeżeli "pół" jest nieokreślone, to odpowiedź jest taka jak teza pytania albo odpowiedź jest filozoficznie pytaniem.
pozdrawiam,
shiludek
dzięki sho!!!!!!!!
muszę to jeszcze raz zbadać pytając kuzynkę czy był spójnik "i" a może było
1kg oraz pół
cegły czy mąki!!!! nie istotne co to było mógłby być i ser
może ja żle odebrałam
kurcze sho!!!!!!!!, zamotałam się sama
ale dzięki
powrócę do tej zagadki
pozdrawiam cała w nerwach
kamaxyz
Powtarzam pytanie, czy nie odpowiedziała "półtorej kilograma"?
nie nie tak nie odpowiedziała na pewno nie ale dzięki za uwagę
kamaxyz
Wybacz
, ja tylko dlatego, że u swoich uczniów często się spotykam z tym błędem
wiem i dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję
ale nie popełniła błędu z naleciałością gwrową
pozdrawiam serdecznie
to jeszcze nic: mnie na jednej z rozmów zapytano do jakiego zwierzęcia moglabym siebie przyrownac, hehehe co wy na to???, inka21
no i do jakiego zwierzątka ? Pracodawca to by pewnie chciał niepłodna i zdrową pszczółkę , gotową zginąć za Królowę Matkę....
niestety powiedzialąm ,że mnie najbardziej to pasi struś pędziwiatr- mnie tak, jemu nie - no i zostaląm bez pracy, inka21
till chodzilo Ci o zdrową pszczółkę - ROBOTNICĘ? hahahahaha
a wogóle czy takie pytanie ma związek z pracą? myślę ,że nie wszyscy pracodawcy zeszli na psy - a struś pędziwiatr jest - super - hahaha - irenka