Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zagadka!!!

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-06 10:07:56

zwracam się o pomoc

moja kuzynka przy rozmowie kwalifikacyjnej o przyjęcie do pracy dostała takie pytanie ?????????

ile to jest!!!!!!!

1kg np "mąki" i pół ?????????????

jej odpowiedź brzmiała 1,5 kg oczywiście nie zaliczono bo jak powiedział Pan który przeprowadzał rozmowę " rozwiązanie błędne" i co z tą matematyką!!!!!!!!!!!!!

no i oczywiscie powstał dylemat

proszę pomóżcie
    kamaxyz

• Autor: klio Data: 2005-07-06 10:55:11

Może miał być zrobiony cały wywód logiczny heheheee
    bo nie powiedziane pół czego... może pół litra? (nie kojarzyć mi tu!) a to nie zawsze jest równe pół kilo
    Może nie chodziło o wynik a o właściwie sformułowanie odpowiedzi.
    Tak jak w tym dowcipie (ponoć pytanie na studiach)
    "Ile wind jest w Warszawie?"
    poprawna odpowiedź: "Towarowych czy osobowych?"
    Klio~(*_*)~

• Autor: inka Data: 2005-07-06 11:01:06

hahahaah o rany - też mnie nie zatrudni - to będzie napewno nowobogacki po skończonym przedszkolu - albo kuzynka nie ma 18 lat, dyplomu uczelni, 5 lat praktyki, figury modelki , nieograniczonego czasu i nie jest "otwarta" na szefa - hihihi - dziś to jest bardzo potrzebne (często) - irenka

• Autor: kikaGD Data: 2005-07-06 11:53:55

Ja myślę, że powinna odpowiedzieć zagadką /z życia wziętą/: czy chodzi o tą większą czy mniejszą połowę?

• Autor: alman Data: 2005-07-06 13:02:50

Myślę, że odpowiedzią powinno być pytanie, bo nie powiedziano pół czego? Zapewne chodziło o sprawdzenie umiejętności logicznego myślenia. Przypomniało mi się takie podchwytliwe pytanie : co jest bardziej ciężkie 1 kg ołowiu czy 1 kg pierza?
    Pozdrawiam.

• Autor: Uretan Data: 2005-07-06 13:03:19

A czy przypadkiem nie odpowiedziała:"półtorej kilograma"? Taki dość typowy błąd bywa wychwytywany podczas przyjmowania ludzi do pracy w handlu.

• Autor: shoffix Data: 2005-07-06 13:14:49

Użytkownik kamaxyz napisał w wiadomości:
    > ile to jest!!!!!!!
    > 1kg np "mąki" i pół ?????????????

"i" jest spójnikiem i w matematyce może oznaczać "plus" = tak więc sumując odpowiedziała poprawnie, lecz tylko w założeniu, że pół domyślnie oznacza mąkę w KILOGRAMACH.
    Jeżeli pytający opierał się na klasycznym zadaniu: cegła waży kilo i pół cegły. Ile waży cegła? = to źle sformułował treść zadania z mąką. (a z cegłą odpowiedź jest banalna)
    Jeżeli "pół" jest nieokreślone, to odpowiedź jest taka jak teza pytania albo odpowiedź jest filozoficznie pytaniem.

pozdrawiam,
    shiludek

\/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-06 13:45:02

dzięki sho!!!!!!!!
    muszę to jeszcze raz zbadać pytając kuzynkę czy był spójnik "i" a może było
    1kg oraz pół
    cegły czy mąki!!!! nie istotne co to było mógłby być i ser
    może ja żle odebrałam
    kurcze sho!!!!!!!!, zamotałam się sama
    ale dzięki
    powrócę do tej zagadki
    pozdrawiam cała w nerwach
    kamaxyz

• Autor: Uretan Data: 2005-07-06 13:56:07

Powtarzam pytanie, czy nie odpowiedziała "półtorej kilograma"?

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-06 14:02:41

nie nie tak nie odpowiedziała na pewno nie ale dzięki za uwagę
    kamaxyz

• Autor: Uretan Data: 2005-07-06 14:12:13

Wybacz, ja tylko dlatego, że u swoich uczniów często się spotykam z tym błędem

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-06 14:24:46

wiem i dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję
    ale nie popełniła błędu z naleciałością gwrową
    pozdrawiam serdecznie

• Autor: inka21 Data: 2005-07-06 15:32:46

to jeszcze nic: mnie na jednej z rozmów zapytano do jakiego zwierzęcia moglabym siebie przyrownac, hehehe co wy na to???, inka21

• Autor: till Data: 2005-07-06 17:34:31

no i do jakiego zwierzątka ? Pracodawca to by pewnie chciał niepłodna i zdrową pszczółkę , gotową zginąć za Królowę Matkę....

• Autor: inka21 Data: 2005-07-06 20:18:06

niestety powiedzialąm ,że mnie najbardziej to pasi struś pędziwiatr- mnie tak, jemu nie - no i zostaląm bez pracy, inka21

• Autor: inka Data: 2005-07-06 22:40:31

till chodzilo Ci o zdrową pszczółkę - ROBOTNICĘ? hahahahaha
    a wogóle czy takie pytanie ma związek z pracą? myślę ,że nie wszyscy pracodawcy zeszli na psy - a struś pędziwiatr jest - super - hahaha - irenka

Przejdź do pełnej wersji serwisu