Temat morze. Za 2 dni organizuję grilla dla znajomych (urodzinowego) i bardzo mi zależy aby ich zaskoczyć potrawą której jeszcze nie jedli (sosem, sałatką, czy jakimś mięskiem). Każdy ma swoje sprawdzone pyszne jedzonka - proszę podzielcie się. Wiem że potrawy z grila są wyodrębnione, ale mam za mało czasu aby je testować czy analizować.
zrób ziemniaczki w foli aluminiowej i klopsikem.Ziemniaki podgotuj , mięso mielone dopraw solą,pieprzem i czosnkiem.Folie pociąć na kwadraty i posmaruj olejem nakładać po dwa lub trzy ziemniaczki i po jednej kulce mięsa mielonego a na koniec posypać koperkiem,zawinąć wszystko w folie.Griluj około pół godzinki ,zapewniam cię że są puszne.A do tego surówka z kapusty.
Opracowałem sałatkę ryżową, która jest pełnym dodatkiem (jest zarazem surówką) do mięs z grilla. Dość pracochłonna, ale można ją przygotować dzień wcześniej i efekt powalający. przepis9473
Ja bym zrobila steki wolowe (najlepiej z koscia). Sos: czosnek, olej z oliwek, lyzeczka octu balsamicznego bazylia, pietruszka drobno posiekana, sol i pieprz. Wymieszac skladniki i zalac steki. Ja zawsze dodaje duzo czosnku i pietruszki. Grilowac 4 minuty na kazdej stronie na bardzo dobrze nagrzanym grilu.
Smacznego
ja na grilu serwowałam ostanio jabłka, wydrążyła je w środku ale nie na wylot dolałam kieliszek wódki, i miodu albo robiłam wersje z samym midem i zawijałam w folie, szybko sie zrobiły i moim gościom smakowały, albo ziemniaczki lekko podgotowane kroiłam na pół owijałam boczkie im i po obu stronach kładłam pieczarki w plasterkach:) oczywiście też owijałam w folie takie dodatki bardziej niz danie, ale np karkówke moczyłam w miodzie i polewałam piwkiem jak juz się piekła :) i do tego sałatki rózne rodzje, osobiście lubie fete ale własciwie na grilu ida każde no i jeszcze szaszłyki po prostu z piersi kurczaka, cebulki, pomidorek (moga być takie małe:)), śledzikiem moi goscie też nie pogardzili, ale to był śledzik w sałatce z cebulką dla tych co twierdzą, że śledzik lubu "popływać" :)
a i jeszcze mi się przypomniało, że kolezanka na grilu serwowała rybe w folii z warzywkami dobrze doprawioną ale nie znam przpisu więc tak tylko sugeruję :)
no to ja dorzucę swoje parę groszy : wiec polecam: przepis9417, w wersji dla bogatszych kieszeni przepis8318, no i moje ulubione danie przepis6277, inka21
Serdeczności za podpowiedzi, nie mogłam Wam podziękować wczoraj bo na domowym komputerze jakiś chochlik nie pozwolił wyświetlić wypowiedzi na forum- dlatego zaraz po przyjściu do pracy to czynię. Proszę jeszcze - Inko 21 napisz jaka sałatkę podajesz do tych żeberek, Emilios - czy gatunek jabłek do kaszanki jest obojęny?
spróbuj świeży boczek zawiniety w takie hm..kręgi !!!nie wiem jak to wytłumaczyć gruby plaster boczku 3-4 cm.zawijamy w płaskie koło spinamy patyczkiem do szaszłyków i oczywiście zostawiamy w ostrej marynacie jakis czas.potem na grilla!! pyszne.do tego polecam zwykły chrzanik.
Jeśli chcesz zajrzyj do odpowiedzi na forum w temacie "co jedliście dziś na obiad" napisałam tam o pysznych szaszłykach, którymi uraczyła nas moja mama - polecam pycha i pełne zaskoczenie smakowe
Temat morze. Za 2 dni organizuję grilla dla znajomych (urodzinowego) i bardzo mi zależy aby ich zaskoczyć potrawą której jeszcze nie jedli (sosem, sałatką, czy jakimś mięskiem). Każdy ma swoje sprawdzone pyszne jedzonka - proszę podzielcie się. Wiem że potrawy z grila są wyodrębnione, ale mam za mało czasu aby je testować czy analizować.
zrób ziemniaczki w foli aluminiowej i klopsikem.Ziemniaki podgotuj , mięso mielone dopraw solą,pieprzem i czosnkiem.Folie pociąć na kwadraty i posmaruj olejem nakładać po dwa lub trzy ziemniaczki i po jednej kulce mięsa mielonego a na koniec posypać koperkiem,zawinąć wszystko w folie.Griluj około pół godzinki ,zapewniam cię że są puszne.A do tego surówka z kapusty.
Sałatka: przepis7236
Karczek z grilla, krupnioki (kaszanka) z grilla z cebulką: przepis3871
Ziemniaczki z grilla wg przepisu powyżej i dobre pifffko
Sukces murowany.
Opracowałem sałatkę ryżową, która jest pełnym dodatkiem (jest zarazem surówką) do mięs z grilla. Dość pracochłonna, ale można ją przygotować dzień wcześniej i efekt powalający. przepis9473
To ja tez dodam moją sałatkę ryżową do grilla: przepis10156
Ja bym zrobila steki wolowe (najlepiej z koscia). Sos: czosnek, olej z oliwek, lyzeczka octu balsamicznego bazylia, pietruszka drobno posiekana, sol i pieprz. Wymieszac skladniki i zalac steki. Ja zawsze dodaje duzo czosnku i pietruszki. Grilowac 4 minuty na kazdej stronie na bardzo dobrze nagrzanym grilu.
Smacznego
ja na grilu serwowałam ostanio jabłka, wydrążyła je w środku ale nie na wylot dolałam kieliszek wódki, i miodu albo robiłam wersje z samym midem i zawijałam w folie, szybko sie zrobiły i moim gościom smakowały, albo ziemniaczki lekko podgotowane kroiłam na pół owijałam boczkie im i po obu stronach kładłam pieczarki w plasterkach:) oczywiście też owijałam w folie takie dodatki bardziej niz danie, ale np karkówke moczyłam w miodzie i polewałam piwkiem jak juz się piekła :) i do tego sałatki rózne rodzje, osobiście lubie fete ale własciwie na grilu ida każde no i jeszcze szaszłyki po prostu z piersi kurczaka, cebulki, pomidorek (moga być takie małe:)), śledzikiem moi goscie też nie pogardzili, ale to był śledzik w sałatce z cebulką dla tych co twierdzą, że śledzik lubu "popływać" :)
a i jeszcze mi się przypomniało, że kolezanka na grilu serwowała rybe w folii z warzywkami dobrze doprawioną ale nie znam przpisu więc tak tylko sugeruję :)
pozdrowionka i smacznego grilowania:)
no to ja dorzucę swoje parę groszy : wiec polecam: przepis9417, w wersji dla bogatszych kieszeni przepis8318, no i moje ulubione danie przepis6277, inka21
Serdeczności za podpowiedzi, nie mogłam Wam podziękować wczoraj bo na domowym komputerze jakiś chochlik nie pozwolił wyświetlić wypowiedzi na forum- dlatego zaraz po przyjściu do pracy to czynię. Proszę jeszcze - Inko 21 napisz jaka sałatkę podajesz do tych żeberek, Emilios - czy gatunek jabłek do kaszanki jest obojęny?
Przepraszam "Emiloos"
spróbuj świeży boczek zawiniety w takie hm..kręgi !!!nie wiem jak to wytłumaczyć gruby plaster boczku 3-4 cm.zawijamy w płaskie koło spinamy patyczkiem do szaszłyków i oczywiście zostawiamy w ostrej marynacie jakis czas.potem na grilla!! pyszne.do tego polecam zwykły chrzanik.
bardzo prosze przepis6381, inka21
Dzięki Ineczko
Jeśli chcesz zajrzyj do odpowiedzi na forum w temacie "co jedliście dziś na obiad" napisałam tam o pysznych szaszłykach, którymi uraczyła nas moja mama - polecam pycha i pełne zaskoczenie smakowe