Forum

Kuchenne porady

GRILL - czym zaskoczyć gości

  • Autor: Uleczka Data: 2005-07-06 12:32:57

    Temat morze. Za 2 dni organizuję grilla dla znajomych (urodzinowego) i bardzo mi zależy aby ich zaskoczyć potrawą której jeszcze nie jedli (sosem, sałatką, czy jakimś mięskiem). Każdy ma swoje sprawdzone pyszne jedzonka - proszę podzielcie się. Wiem że potrawy z grila są wyodrębnione, ale mam za mało czasu aby je testować czy analizować.

  • Autor: zosia-k Data: 2005-07-06 12:49:59

    zrób ziemniaczki w foli aluminiowej i klopsikem.Ziemniaki podgotuj , mięso mielone dopraw solą,pieprzem i czosnkiem.Folie pociąć na kwadraty i posmaruj olejem nakładać po dwa lub trzy ziemniaczki i po jednej kulce mięsa mielonego a na koniec posypać koperkiem,zawinąć wszystko w folie.Griluj około pół godzinki ,zapewniam cię że są puszne.A do tego surówka z kapusty.

  • Autor: emiloos Data: 2005-07-06 14:02:49

    Sałatka: przepis7236
    Karczek z grilla, krupnioki (kaszanka) z grilla z cebulką: przepis3871
    Ziemniaczki z grilla wg przepisu powyżej i dobre pifffko

    Sukces murowany.

  • Autor: Uretan Data: 2005-07-06 14:17:02

    Opracowałem sałatkę ryżową, która jest pełnym dodatkiem (jest zarazem surówką) do mięs z grilla. Dość pracochłonna, ale można ją przygotować dzień wcześniej i efekt powalający. przepis9473

  • Autor: jola_mm Data: 2005-07-06 15:07:15

    To ja tez dodam moją sałatkę ryżową do grilla: przepis10156

  • Autor: baska Data: 2005-07-06 17:12:13

    Ja bym zrobila steki wolowe (najlepiej z koscia). Sos: czosnek, olej z oliwek, lyzeczka octu balsamicznego bazylia, pietruszka drobno posiekana, sol i pieprz. Wymieszac skladniki i zalac steki. Ja zawsze dodaje duzo czosnku i pietruszki. Grilowac 4 minuty na kazdej stronie na bardzo dobrze nagrzanym grilu.
    Smacznego

  • Autor: ***Agnieszka24 Data: 2005-07-06 19:18:12

    ja na grilu serwowałam ostanio jabłka, wydrążyła je w środku ale nie na wylot dolałam kieliszek wódki, i miodu albo robiłam wersje z samym midem i zawijałam w folie, szybko sie zrobiły i moim gościom smakowały, albo ziemniaczki lekko podgotowane kroiłam na pół owijałam boczkie im i po obu stronach kładłam pieczarki w plasterkach:) oczywiście też owijałam w folie takie dodatki bardziej niz danie, ale np karkówke moczyłam w miodzie i polewałam piwkiem jak juz się piekła :) i do tego sałatki rózne rodzje, osobiście lubie fete ale własciwie na grilu ida każde no i jeszcze szaszłyki po prostu z piersi kurczaka, cebulki, pomidorek (moga być takie małe:)), śledzikiem moi goscie też nie pogardzili, ale to był śledzik w sałatce z cebulką dla tych co twierdzą, że śledzik lubu "popływać" :)

    a i jeszcze mi się przypomniało, że kolezanka na grilu serwowała rybe w folii z warzywkami dobrze doprawioną ale nie znam przpisu więc tak tylko sugeruję :)

    pozdrowionka i smacznego grilowania:)

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-06 20:24:43

    no to ja dorzucę swoje parę groszy : wiec polecam: przepis9417, w wersji dla bogatszych kieszeni przepis8318, no i moje ulubione danie przepis6277, inka21

  • Autor: Uleczka Data: 2005-07-07 08:12:06

    Serdeczności za podpowiedzi, nie mogłam Wam podziękować wczoraj bo na domowym komputerze jakiś chochlik nie pozwolił wyświetlić wypowiedzi na forum- dlatego zaraz po przyjściu do pracy to czynię. Proszę jeszcze - Inko 21 napisz jaka sałatkę podajesz do tych żeberek, Emilios - czy gatunek jabłek do kaszanki jest obojęny?

  • Autor: Uleczka Data: 2005-07-07 08:13:21

    Przepraszam "Emiloos"

  • Autor: mariam Data: 2005-07-07 10:56:18

    spróbuj świeży boczek zawiniety w takie hm..kręgi !!!nie wiem jak to wytłumaczyć gruby plaster boczku 3-4 cm.zawijamy w płaskie koło spinamy patyczkiem do szaszłyków i oczywiście zostawiamy w ostrej marynacie jakis czas.potem na grilla!! pyszne.do tego polecam zwykły chrzanik.

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-07 18:12:40

    bardzo prosze przepis6381, inka21

  • Autor: Uleczka Data: 2005-07-08 09:33:25

    Dzięki Ineczko

  • Autor: renataz36 Data: 2005-07-10 19:25:51

    Jeśli chcesz zajrzyj do odpowiedzi na forum w temacie "co jedliście dziś na obiad" napisałam tam o pysznych szaszłykach, którymi uraczyła nas moja mama - polecam pycha i pełne zaskoczenie smakowe

Przejdź do pełnej wersji serwisu