Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Allegro i zakupy w sieci.

• Autor: marinik Data: 2005-07-06 13:14:44

Korzystacie?????
    przyznaje- nie korzystam. Ale kusi mnie. Bo np w sklepach wirtualnych czasem cena jest atrakcyjna. Nie mowie o zakupach rzeczy, ktore trzeba wziac do reki i przymierzyc np, ale o takich, ktorych inne modele mozna zobaczyc w zwyklym sklepie.
    Ale mam watpliwosci mimo wszystko. Co robic jak sie sprzet popsuje? gdzie wtedy realizowac swoje uprawnienia dotyczace gwarancji????
    Ciekaw jestem Waszych opinii i doswiadczen.

• Autor: alman Data: 2005-07-06 13:22:23

Osobiście nie mam zaufania do takich zakupów a wręcz jestem przeciwniczką, ale mój syn robi to często, kupuje różne rzeczy od drobnych po np. tel.kom. czy laptop. Twierdzi, że jak się ma rozeznanie czy żródło pewne to można kupować. Ale jak i skąd to rozeznanie??? nie wiem, bo mieszka już teraz w innym mieście

• Autor: Asik Data: 2005-07-06 13:57:23

Ja mam jak najlepsze doświadczenia związane z zakupami w sklepach internetowych. Największe doświadczenie mam z kupowaniem sprzętu komputerowego dla mojego męża. Są to najczęściej dość drogie rzeczy i takie które ciężko dostać w sklepie, a jeżeli już są to sporo droższe np. kupiłam głośniki do komputera za 450,- a w Media Markt kosztowały 600,-. Więc jak widać jest spora różnica (nawet po opłaceniu kuriera wyszłam na tym lepiej). Jeżeli boisz się przelewów na konto to zamów towar za pobraniem, to tez jest często możliwe. To tyle na temat sklepów internetowych :)))
    Jeżeli chodzi o Allegro to należy wybierać sprawdzonych sprzedawców i na pewno się nie zawiedziesz. Zresztą Allegro ubezpiecza transakcje o wysokiej kwocie. Wiec masz jakąś gwarancję. Kupowaliśmy juz najróżniejsze rzeczy przez Allegro, nawet buty, które wcześniej upatrzyliśmy w sklepie, sprawdziliśmy rozmiar i zamówiliśmy takie same, ale dużo taniej i nie było wpadki.
    Jeżeli chodzi o mnie, to uważam, ze trzeba to robić z głową i można czasami sporo zaoszczędzić.

Ale się rozpisałam, ale może coś pomogłam :)))))

• Autor: klio Data: 2005-07-06 14:14:04

Ja również korzystam z Allegro.
    Na razie wszysto jest naj najbardziej w porządku.
    Trzymam się pewnych zasad
    1) sprawdzam opinie o sprzedającym,
    2) nie kupuje od osób które mają mało punktów
    3) dokładnie czytam opisy towaru (czy był używany, jakie są warunki reklamacji i sposób dostarczenia)

Raczej preferuje sprzedaż sklepową niż indywidualna ale to zależy od kupowanego przedmiotu.

Klio
    ~(*_*)~

• Autor: kropka1976 Data: 2005-07-06 14:52:09

dokładnie...
    każdego sprzedającego i kupującego można sprawdzić .....
    ja kupowałam i kupuję na allegro od dłuższego czasu....
    np.
    1. biustonosze - powaga! :)
    2. płyty CD
    3. baterię do komóry
    4. biżuterię srebrną
    5. książki
    chyba to wszystko... zawsze jest ryzyko, ale podchodzę do tego z rezerwą - niskie są ceny, więc jakby co to sama sobie będę winna że się połasiłam...
    Spróbujcie - czasami warto tam pobuszować..

• Autor: klarax Data: 2005-07-06 14:49:42

Ja z moją panią kupujemy bardzo często przez interent.
    Poprzez Allegro też już kupiłem, my z racji zamieszkania używamy głównie ebay i w zasadzie wszystko idzie bezproblemowo (owszem, kilku gapowatych sprzedawców), ale trzeba bardzo uważnie czytać opis towaru (np. "jak nowe" - nie jest nowe itd.):
    zupełnie bezproblemowo handluje się z Amerykanami (USA); najbardziej upierdliwi są Anglicy - nie wierzą systemom bankowym (u nich są horendalne opłaty za przelewy), są nieufni do PayPal.
    Sklepy online funkcjonują w zasadzie bez zarzutu.
    Wszystkie transakcje zawarte za pośrednictwem internetu mają taką samą ważność, jak zakupy w normalnym sklepie, a sprzedawców obowiązuje te same zasady odpowiedzialności za wady i usterki towaru.
    Ot, dzisiaj dostałem źle zapakowną starą płytę szelakową z Kiepurą, oczywście pękła w paczce - pieniądze dostanę z powrotem i po krzyku.
    Np. Oliwę (bo ją lubię i ten gatunek nadaje się znakomicie do smażenia - pozostaje smak i zapach oliwy) sprowadzam z Francji.

• Autor: ksantypa Data: 2005-11-24 09:31:54

Ja korzystam z allegro i nie narzekam , narazie. Czy możesz podać zagraniczne strony, na ktorych kupujesz?

• Autor: elkab Data: 2005-07-06 17:10:24

Robię zakupy na allegro (przeważnie rzeczy dla dzieci i płyty dvd). Trzeba rzeczywiście uważać na opisy i komentarze, ale jak dotąd nie zdarzyła mi sie żadna wpadka. Czasami trzeba jednak sprawdzić, czy nie taniej będzie kupić jakąś rzecz w sklepie, bo do ceny towaru dochodzą jeszcze opłaty pocztowe. Ale rzeczywiście na allegro można trafić niezłe okazje. A jeszcze jedno. To strasznie wciąga!!! Szczególnie dział porcelana i antyki

• Autor: Edwars Data: 2005-07-06 23:49:18

Handluję na Allegro od kilu miesięcy, niedługo stuknie mi trzecia niebieska gwiazdka (75 komentarzy pozytywnych), wiele rzeczy sprzedałem i wiele kupiłem i poza jedynym przypadkiem nie naciąłem się, a byl to zwykły oszust i jego konto jest już zablokowane. Przed dokonaniem zakupu należy zwracać uwagę na ilość komentarzy pozytywnych jak i negatywnych sprzedającego, zapytać sprzedajacego czy możliwy jest odbiór osobisty, jeżeli odpowie że nie, to jest już podejrzane. Ponadto wskazane jest napisać do osób króre już wcześniej nabyły rzecz którą mamy zamiar kupić. Pewności stuprocentowej nie ma jednak nigdy, ja osobiście więcej sprzedaję niż kupuję, i unikam zakupów powyżej 200zł., chyba że odbieram osobiście i mam możliwość bezpośredniego sprawdzenia towaru.

• Autor: piola Data: 2005-07-09 09:02:21

A jakże korzystam :-). Sprzedaję na Allegro i w swoim sklepiku internetowym, tu i tu zabawki :-). Jeśli chodzi o kupowanie to kupuję rzadziej, ale wczoraj na przykład zaopatrzyłam się w piękną pościel w Kubusia Puchatka dla mojego Mateusza, zamierzam też zakupić jeszcze prześcieradło, i dość często kupuję książki. Na Allegro często można kupić coś taniej niż w sklepie ale często też o wiele drożej dlatego należy sprawdzać ceny. Jednak uważam, że ktoś kto wynalazł handel internetowy zrobił wiele dobrego, toc to wygoda :-).
    Raczej nie kupiłabym przez internet bielizny typu biustonosz, z odzieżą dla mnie samej tez ciężko bo wolę przymierzyć, dla dziecka z kolei kupiłam spodnie po atrakcyjnej cenie.
    Przy zakupach na Allegro ważne jest aby czytać uważnie warunki transakcji i komentarze sprzedającego.

• Autor: ekkore Data: 2005-07-20 17:58:52

Ja kupowałam zarówno w sklepach internetowych jak i na allegro. Generalnie zastrzeżeń nie mam - czytam dokładnie opisy, zadaję pytania. W wielu wypadkach wolę allegro, bo zamieszczają realne zdjecie, sklepuy zazwyczaj mają już odpowiednio spreparowane. Staram się unikać kupowania ubrań dla siebie (choć zdarzało się)- obejrzane i przymierzone zawsze lepiej leży, szczególnie gdy nie dysponuje się figurą modelki. Natomiast kupowałam sporo ubrań dla dzieci.

• Autor: Kwiryna Data: 2005-07-25 13:26:01

Osobiście parę rzeczy kupiłam na allegro:
    -telefony komórkowe - 2 szt,
    -książki.
    Moje córki też kupują:
    -aparaty fotograficzne - 2 szt,
    -buty (o dziwo pasowały jak ulał),
    -książki.

Nigdy nie było żadnej wpadki.
    Ale strach troche jest :-)))

• Autor: SłodkaMrruczka Data: 2005-09-28 06:59:09

:kupuje

• Autor: emiloos Data: 2005-11-24 08:59:48

Odgrzebię ten wątek bo kupiliśmy niedawno pralkę w sklepie internetowym. Była o 400 pln tańsza niż w sklepie agd niedaleko nas i o 250 pln tańsza niż w avansie licząc już z dostawą. To samo z kuchenką mikrofalową. Także tańsza w sklepie internetowym. Gwarancję na pralkę dostaliśmy, rachunek także, sklep jest z Garwolina ale za przesyłkę pralki kurierem zapłaciliśmy tylko 60 pln z wniesieniem do windy, pan wcześniej zadzwonił, umówił się na 20:00 tak jak nam pasowało. Mieliśmy obawy ale wszystko poszło gładko i jak coś jeszcze ze sprzętu agd znajdziemy w internecie taniej to chyba się skusimy... W porównywaniu cen pomagają takie strony jak: www.ceneo.pl lub www.skapiec.pl

Szczęśliwa posiadaczka nowej pralki,
    emiloos

• Autor: Cewa2 Data: 2005-11-24 10:02:04

Poruszyłeś moją piętę achillesową...
    Allegro to mój nałóg kiedyś, obecnie już tylko drobna słabość
    Szczególnie jeżeli chodzi o ubrania. Kupuję nowe, o podanych dokładnych wymiarach (bo raz już się na tym nacięłam), od sprawdzonych sprzedawców. Jeszcze nigdy nie miałam problemów z dostarczeniem przesyłki albo z różnicami pomiędzy opisywanym wyglądem a wyglądem w rzeczywistości.
    Dla kogoś kto nie ma prawie wcale czasu tak jak ja, bardzo polecam!

• Autor: ekkore Data: 2005-11-24 11:01:50

u mnie cały mikołaj przyjdzie przez allegro. Jeżeli wiem co chcę kupić, wiem jak to wygląda to ceny są zdecydowanie niższe

• Autor: kikaGD Data: 2005-11-24 11:34:54

Ja kupuję przez allegro (głównie stara porcelana ale i "duperelki" też) i sprzedaję na allegro. Jeszcze się nie nacięłam i mam nadzieję nie naciąć.

• Autor: till Data: 2005-11-24 19:35:10

Sklepy z odzieża dla dzieci. Plus zabawki.Innych grzechów nie pamietam...nie załuję.Pozdrawiam

• Autor: EWA007 Data: 2005-11-24 20:07:50

Kupuję książki , obrazy , stare bibeloty. Bardzo sobie chwalę Allegro, zawsze trafiałam na rzetelnych i sympatycznych sprzedających. Oczywiście uważnie czytam opisy i opinie.

• Autor: gosiaczek190 Data: 2005-11-24 20:06:55

ryzyko jest olbrzymie. osobiście zakupiłam juz parę artykułów przez allegro. powiem jedno zdjęcie, czy opis produktu nigdy nie oddają prawdziwej jakości i wygladu towaru. to też forma sklepu a jak wiadomo zarobic każdy chce jak najwiecej :-)

• Autor: Asia_O Data: 2005-11-25 00:04:18

I ja robilam zakupy przez internet. Byly to przede wszystkim książki- wysylkowa.pl - mają świetne ceny. Oprócz tego bilety lotnicze, kosmetyki i sprzęt komputerowy. Jak narazie nie mam powodów do narzekania.

• Autor: perdii Data: 2005-11-25 08:43:17

No ja mam przykre doświadczenie jeżeli o przestrzeganie REGULAMINU Alegro.Kupowałam dość sporo rzeczy i do chwili jak sprzedawca byl uczciwy to wszystko bylo O.K. Zalicytwałam laptopa po dość atrakcyjnej cenie dla córki na urodziny.Wygrałam licytację i okazało się ze po zakończeniu aukcji sprzedawca dodal 1000zl więc się zdenerwowałam.niestety chociaż w regulamninie pisze ze sprzedający powinien sprzedać za cenę jaką wylicytowałam tym bardziej ze była to cena tzw.KUP TERAZ.Niestety moje starania i interwencje na nic się zadaly. Alegro "umyło ręce" a sprzedający w emailach wysmiwewał mnie, że on sprzedaje już tyle czasu i Alegro tyle na nim zarabia,że stanie i tak po jego stronie.I mial rację.Wiec jeżeli chodzi o reklamacje to nie ma szans jak sprzedający nie jest uczciwy.

• Autor: shoffix Data: 2005-11-25 13:55:48

Na początku tygodnia dostarczono mi buty - zakupione właśnie drogą internetową.
    Kupiłem kiedyś akcesoria do telefonu;
    pralka też via Internet została zamówiona...

czytam informacje o sprzedającym, opisy ofert, warunki, jeżeli sprzedający wystawia przemioty na allegro.pl to czytam również opinie innych allegrowiczów;
    sprawdzam kontak ze sprzedającym - i jak do tej pory się nie zawiodłem (nawet w przypadkach gdy komentarze "mówiły" o utrudnionym kontakcie - zawsze szybko dostałem odpowiedź na list).

Mam tez doświadczenie "od kuchni" - uczestnicząc w prowadzeniu sklepu internetowego. Wiem, jaki klient może być przyjemny albo "przyjemny", jak może wyglądać kontakt z klientem...

Ostrożności nigdy za wiele, ale to dotyczy obu stron: sprzedającego, jak i kupującego.

pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

Przejdź do pełnej wersji serwisu