Forum

Kuchenne porady

Irysy - przepis

  • Autor: perdii Data: 2005-07-08 07:34:23

    W dziecinstwie robiłam takie cukierki w smaku przypominające irysy. Pamiętam, że samażyło się te niby cukierki na patelni i że bardzo mi smakowały.Reszta uleciała z pamięci.Może ktoś wie jak zrobić takie cukierki?Wracam do dzieciństwa-chyba już dziecinnieje,

  • Autor: klio Data: 2005-07-08 09:18:27

    a nie byl to zwykly cukier skarmelizowany?

  • Autor: perdii Data: 2005-07-08 10:58:10

    mysle ze nie bo to mialo smak irysow i ciagnelo sie jak "swieża krowka"

  • Autor: anneau Data: 2005-07-08 16:46:46

    ...ja myślę, że te irysy może wyjdą dodając do przepisu na krówki ziarno sezamu i mak

  • Autor: bahus Data: 2005-07-08 13:36:32

    Krówki

    1 szklanka śmietany kremówki,
    1 szklanka cukru,
    można dla zabicia słodkiego smaku dolać czystą wódkę oraz dla koloru kakao

    Śmietanę gotować z cukrem powyżej 1 godziny do zmiany koloru, na końcu możemy dolać wódkę oraz dla koloru kakao.


    Krówki II

    1 szklanka cukru
    200 dag masla
    2 szklanki mleka

    Mleko gotować z masłem i cukrem ok 1 godz na bardzo małym ogniu. Gdy zacznie ciemniec, nalezy mala ilosc wylac na zimny talerzyk i po ostygnieciu probowac konsystencje, az sie osiagnie pozadana gestosc.Mozna pod koniec dodac kakao, aby otrzymac czekoladowe krowki. Gdy konsystencja jest odpowiednia, nalezy te mase wylac do szklanego, zaroodpornego naczynia, nasmarowanego maslem i pokroic po ostygnieciu.

    Źródło internet

    Bahus

  • Autor: perdii Data: 2005-07-19 08:13:10

    Przepraszam za zwłokę.dziekuję Wam bardzo za przepis.Bohus jestes jak zwykle nie zastąpiony.jesteś jak encyklopedia

Przejdź do pełnej wersji serwisu