Forum

Kuchenne porady

Uwaga-sezon ogórkowy się zbliża

• Autor: margareta Data: 2005-07-08 09:31:36

Proponuję przepis: kiszenie na bieżące potrzeby.
    Na 1 litr przegotowanej letniej wody 2 łyżki stołowe soli. Na dnie słoika np. 5 l układamy 3 koszyczki kopru, 3 kawałki chrzanu (2 cm),
    2 ząbki czosnku. Układamy ogórki ciasno i zalewamy letnią osoloną wodą, przykrywamy pokrywką (nie zakręcamy) Czekamy 4-5 dni i
    gotowe.Mniam mniam.
    Tak samo kiszę ogórki na zimę, tylko od razu zakręcam słoiki i czekam 3-4dni, aż woda w nich zmętnieje i wynoszę do piwnicy.

Smakoszom ogórów życzę Smacznego !

• Autor: kamaxyz Data: 2005-07-08 09:58:48

Na zimę !!!! aby ogórki nie straciły jędrności w słoikach należy po trzech dniach słoik zakiszonych ogórków wstawić do garczka z wodą doprowadzić wodę do wrzenia i trzymać słoik z ogórkami około 2-3 min.Wypróbowany i
    skuteczny sposób! ogórki do końca utrzymają jędrność i nie ma w środku dziur, chociaż czasami w kiszonych ogórkach robi się w środku dziura, nie wiem czemu rzadko mi się to zdaża,ale myślę,że to ma się od gatunku kiszonych ogórków
    pozdrawiam serdecznie kamaxyz

• Autor: alman Data: 2005-07-08 14:33:50

Jezeli mi sie chce /a rzadko mi sie nie chce/ to tez po ukiszeniu ogorki pasteryzuje króciutko, tyle żeby sie słoik zamknął. Pasteryzacja przerywa przede wszystkim proces dalszego kiszenia, co powoduje, że ogórki nie sa po kilku miesiącach przeraźliwe kwaśne. Mam jednak wątpliwosci, czy zapobiega to powstawaniu dziur, to raczej skutek czego innego. Dawniej mówiono, że to rezultat przenawożenia ogórków, ale ostatnio słyszalam, ze jezeli podlewa sie je /kiedy rosna/ zimna woda to potem robia sie dziury, ze nalezy podlewac tylko woda ogrzana np. w sloncu, odstaną, najlepiej deszczówką. Pozdrawiam.

• Autor: grazka13 Data: 2005-07-08 18:25:18

Do ogórków na zimę zawsze dodaję garstkę ziaren gorczycy i są jędrne nawet po roku,

• Autor: goan Data: 2005-07-09 07:40:01

{daisy}Czy robiliscie na zime ogorki z musztarda??sa przepyszne.

• Autor: kucharkalitewska Data: 2005-07-15 09:17:42

Poproszę o przepis.

• Autor: renataz36 Data: 2005-07-15 12:03:41

taki jest tu od niedawna ale moim zdaniem pycha przepis10200

• Autor: halinkaaa Data: 2005-07-14 11:31:59

Do kiszenia ogórków małosolnych nie dawałam nigdy chrzanu.Spróbuję!!Natomiast zawsze obcinam końcówki ogóreczków aby szybciej się ukwasiły.Również po zjedzeniu pierwszej tury nie wylewam całkiem ukiszonej wody tylko część wykorzystuję do następnego kiszenia.Ogórki szybko kisną a moi domownicy mają radochę!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu