Forum

Kuchenne porady

Wściekłe ogórki

  • Autor: marinik Data: 2005-07-08 10:50:19

    ten przepis robil furore na innym forum kulinarnycm i robi u mnie i wsrod moich znajomych.
    W oryginale nazywal sie chyba PIKANTNE OGORKI DO PIWA, autor - morela70:
    "3 kg ogórków
    sól (trochę – do odwodnienia)
    4 łyżeczki chili
    1 główka czosnku
    6 łyżek oleju
    1 szklanka octu 10% lub 6%
    ½ kg cukru

    Ogórki obrać i pokroić w plastry. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlać olej, wymieszać.
    Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącym zalać ułożone w słoikach ogórki (lub odstawić na 12 godzin. Nie trzeba gotować. Można jeść już na drugi dzień - efekt zaskoczenia u gości murowany"

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-08 10:54:29

    a dlaczego nie ma w przepisach chcę dać do ulubionych!!!!!?????
    kamaxyz

  • Autor: renataz36 Data: 2005-07-08 11:01:37

    Ja też chce!!! marinik prosze daj do przepisów

  • Autor: marinik Data: 2005-07-08 11:02:13

    oj juz sie poprawilem
    :))))

  • Autor: marinik Data: 2005-07-08 11:04:27

    uwaga - plastry powinny byc dosc grube, pod wplywem soli i zalewy troszeczke sflaczeja ale i tak sa znakomite. wybrobowalem tez wersje na zime- z krociutka pasteryzacja - udala sie

  • Autor: Lusy Data: 2005-07-08 11:38:09

    W moich przepsach też są ogórki pod nazwą "Ogórki po meksykańsku" polecam.

  • Autor: Animozja Data: 2005-07-08 14:12:11

    Mariniku, robię te ogóry od dwóch sezonów, rzeczywiście pycha, ale są BARDZO wściekłe. Za pierwszym razem serwowałam je tak: 1 łyżka wściekłych + 2-3 surowe, wymieszane i pozostawione kilkanaście minut do przegryzienia. Teraz zeszłam do 1 łyżeczki chili.

    Naprawdę macie takie "węgierskie" gardła?

  • Autor: marinik Data: 2005-07-08 14:17:09

    mi bardzo pasuje ich wscieklosc i czosnkowosc i slodkosc.

  • Autor: alman Data: 2005-07-08 14:42:27

    Ogórki sa suuuper!!! Robilam je w zeszlym roku a przepis wzielam z jakiejs innej strony, gdzie figuruja pod nazwa chyba "ogórki po chinsku". I nie obierałam ogórków, tylko wraz ze skorka kroilam na plastry ok. 7 mm/troche mniej niz 1 cm/ a na zime tez nie pasteryzowalam a mimo to trzymaly sie bardzo dobrze. Robilam tez" ogorki po meksykansku Lusy" - sa tez superowe. Lusy, gratulacje i dzieki za przepis.i

  • Autor: alman Data: 2005-07-08 14:49:41

    poszukajcie na google wpisujac "ogórki po chińsku"

  • Autor: Stella Data: 2005-07-12 22:23:19

    Masz rację zrobiłam dzisiaj są super wszystkiego akurat.pychota.

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-15 12:13:22

    zrobiłam efekt taki nie ma już--pyszne
    jutro tez zrobię polecam

  • Autor: bahus Data: 2005-07-15 13:28:48

    Też zrobiłem...jako zakąskę pod "procenty" Wyszło znakomicie! W związku z pikantnością już po pierwszym toaście nikt nie wiedział co tu jest zakąską, czy ogórki czy "procenty" . A tak poważnie to rewelacyjna przekąska. Na stałe wchodzi do mojego "repertuaru"
    Bahus

  • Autor: katka.c Data: 2005-07-18 09:15:58

    a czy można zamiast kroić ja w plastry poprzekrawać na ćwiartki??
    Czy raczej te plasterki maja jakieś większe znaczenie

  • Autor: alman Data: 2005-07-18 13:13:03

    Plasterki nie maja znaczenia - zobacz "ogórki po meksykańsku Lusy".

Przejdź do pełnej wersji serwisu