{chef}Witam i podaję przepis na sezamki z miodem.
Składniki:
1 szkl. miodu naturalnego
6 łyżek płaskich cukru
1 szkl. ziarna sezamowego
2 łyżki drobno siekanych orzechów
oliwa do posmarowania blaszki
Wykonanie:
Miód zagotować z cukrem, dodać ziarno sezamowe. Ciągle mieszając - drewnianą łyżką - trzymamy masę na niedużym ogniu. Gdy lekko się zrumieni, dodajemy orzechy i wykładamy na wysmarowaną oliwa blachę, wyrównujemy. Po wystygnięciu krajemy ostrym nożem na romby lub prostąkątny. Uwaga praktyczna: NIE PRÓBOWAĆ MASY W TRAKCIE GOTOWANIA, BARDZO GORĄCA - PARZY.
Sezamki z wiórkami kokosowymi
Składniki:
3 szkl. nasion sezamu
1,5 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szkl. masła, siekanych orzechów włoskich i rodzynek
0,5 szkl. miodu
łyżeczka wanili
0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki, dobrze ugnieść na blaszce na grubość 1,5 cm. Piec w temperaturze 150 - 180 stopni C przez 30 minut. Pokroić na kawałeczki i wystudzić.
Źródło: Ciasta Siostry Leonilli
Pozdrowienia i powodzenia w wykonywaniu sezamków!!!{sunny}
Przeczytałam Twoje pytanie i przypomniałam sobie przepis z mojego dzieciństwa keidy to niestety w sklepach sezamków nie było a te przemycone z zagranicy smakowały więc mama nauczyła nas robić tzw: SEZAMKI Z BIEDY haha zaraz przepis wpiszę do swoich i udostępnie, są naprawdę dobre i choć trochę przypominają te prawdziwe. Mój sy zamawia je sobie jako "dyżurne" na każdą imprezę z kolegami.
{chef}Witam i podaję przepis na sezamki z miodem.
Składniki:
1 szkl. miodu naturalnego
6 łyżek płaskich cukru
1 szkl. ziarna sezamowego
2 łyżki drobno siekanych orzechów
oliwa do posmarowania blaszki
Wykonanie:
Miód zagotować z cukrem, dodać ziarno sezamowe. Ciągle mieszając - drewnianą łyżką - trzymamy masę na niedużym ogniu. Gdy lekko się zrumieni, dodajemy orzechy i wykładamy na wysmarowaną oliwa blachę, wyrównujemy. Po wystygnięciu krajemy ostrym nożem na romby lub prostąkątny. Uwaga praktyczna: NIE PRÓBOWAĆ MASY W TRAKCIE GOTOWANIA, BARDZO GORĄCA - PARZY.
Sezamki z wiórkami kokosowymi
Składniki:
3 szkl. nasion sezamu
1,5 szkl. wiórków kokosowych
0,5 szkl. masła, siekanych orzechów włoskich i rodzynek
0,5 szkl. miodu
łyżeczka wanili
0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki, dobrze ugnieść na blaszce na grubość 1,5 cm. Piec w temperaturze 150 - 180 stopni C przez 30 minut. Pokroić na kawałeczki i wystudzić.
Źródło: Ciasta Siostry Leonilli
Pozdrowienia i powodzenia w wykonywaniu sezamków!!!{sunny}
Podaję przepis na Snickersa,który przyrządzam,jest bardzo dobry:
SNICKERS
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
15 dkg masła
2 jaja
2 płaskie łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Zagnieść ciasto.Podzielic na dwie czesci.Jedna czesc upiec.Druga wlozyc na blache i na surowe ciasto polozyc smazone orzechy.Piec ok.20 min.Kazde.
SMAŻONE ORZECHY:
30 dkg orzechów wloskich posiekanych na nieduze kawalki
10 dkg cukru lub wcale
15 dkg masła
2 łyżki miodu
Rozpuscic w rondlu maslo i miod,wrzucic cukier i orzechy.Smazyc ok. 10 min mieszajac aby sie nie przypalilo.
MASA:
1/2 szkl.śmietany lub 1/4 l mleka
1/2 szkl. cukru
1 czubata łyzka kakao
Zagotowac 3 min i ostudzic.Maslo lub margaryne rozetrzec i wlewac ostudzona mase.Ucierac.
PONCZ:
1/2 szkl. mocnej herbaty
lyzka wodki
sok z 1/2 cytryny
lyzka cukru
Nasaczyc placek z orzechami,posmarowac masa przykryc pustym plackiem.Nasaczycdrugi placek i polac polewa.Najlepszy na drugi dzien.
Przeczytałam Twoje pytanie i przypomniałam sobie przepis z mojego dzieciństwa keidy to niestety w sklepach sezamków nie było a te przemycone z zagranicy smakowały więc mama nauczyła nas robić tzw: SEZAMKI Z BIEDY haha zaraz przepis wpiszę do swoich i udostępnie, są naprawdę dobre i choć trochę przypominają te prawdziwe. Mój sy zamawia je sobie jako "dyżurne" na każdą imprezę z kolegami.