Forum

Kuchenne porady

groszek

  • Autor: kikaGD Data: 2005-07-10 17:58:12

    Mam pytanie. Mam trochę zielonego groszku - świeżego do wyłuskania. Rodzinka już się przejadła. Czy mogę go zamrozić, żeby mieć np. na zimę do zupki? Dziękuję za rady.

  • Autor: trylobicik Data: 2005-07-10 18:40:46

    Jak najbardziej, tylko koniecznie go najpierw zblanszuj, czyli krótko obgotuj(tak 2-3 minuty). To samo dotyczy innych warzyw. Bez blanszowania jest paskudny (sprawdziłam!). Najlepiej zamrażaj na kawałku folii (ja używam najczęściej torebek foliowych), rozłożony cienką warstwą. Jak już się zamrozi, przesyp do torebek czy innych pojemników. Można też od razu w pojemnikach, ale najczęściej robi się jedna wielka bryła i dlatego lepiej tak jak wyżej.

  • Autor: kikaGD Data: 2005-07-10 18:49:15

    Wyrazy wdzięczności i ukłon do kolan.

Przejdź do pełnej wersji serwisu