Forum

Kuchenne porady

Róża-dzika

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-12 08:29:57

    prosze o radę co można zrobić z płatków róży dzikiej!!!
    kamaxyz dziękuje

  • Autor: alman Data: 2005-07-12 08:50:36

    Czy chodzi Ci o różę o jasnych, różowych, pojedynczych płatkach,? Taką, która ma potem duże czerwone owoce? Jeśli tak, to moim zdaniem z tych płatków nie można robić konfitury, ale za to owoce nadają się na przetwórstwo /jak dojrzeją/, np. do wyrobu wina. Wiem też, że te owoce mają właściwośwości lecznicze. Ale może się mylę. Pozdrawiam.

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-12 09:03:30

    tak to płatki mocno różowe, a owoce czerwone
    dzięki

  • Autor: alman Data: 2005-07-13 22:22:59

    Jeżeli ma płatki mocno różowe takie prawie jak kolor biskupi, to wg mnie nie jest to róża dzika, nie wiem jak się nazywa ale z niej właśnie robi się konfitury. Dzika róża ma płatki jasno różowe a owoce potem dorodne, duze i z tej nie robi się konfitury.

  • Autor: marinik Data: 2005-07-12 09:14:39

    a czemuz to niby nie da sie z tych platkow robic konfitury????????
    Przyznaje, ze robilem kilkanascie juz lat temu i byla to calkowita improwizacja, ale wlasnie z TYCH platkow. BYly one ucierane z cukrem w makutrze a potem dosmaczane kwaskiem cytrynowym i pasteryzowane (proporcje- na OKO)

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-12 19:18:01

    baska wpisalam przepis na likier z platków róży- moja babcia go robila jest pyszny, pozdrawiam ,inka21

  • Autor: matyldusia Data: 2005-07-12 22:26:07

    Ach, te babcie... Moja też ciągle robiła jakieś nalewki i wina i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że była zajadłym wrogiem alkoholu i alkoholików i nigdy do ust procentów nie brała. Dziadek nie miał lekko...

  • Autor: Edwars Data: 2005-07-12 23:22:40

    Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
    nigdy do ust procentów nie brała.

    To nie pożyła chyba długo?

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-13 11:45:02

    Bahusku kochany a może w Twoich przepisach jest coś co do róży mogę wykorzystac inuś mi już pewną drogę wskazała co mam uczynić z płatkami!!!!!, marinik zaproponował konfiturę, ale jeszcze proszę Ciebie o radę uf....!!!!!!!
    dzięki
    pozdrawiam kamaxyz

  • Autor: marinik Data: 2005-07-13 12:06:23

    http://wielkiezarcie.com/przepis9538.html

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-13 12:11:54

    dzięki Mariuszku
    pozdrawiam
    kama dociekliwa

  • Autor: bahus Data: 2005-07-13 12:33:01

    Bardzo proszę

    Nalewka na płatkach róży

    Do makutry nazbierać płatków dzikiej róży
    pachnącej (około pół litra), utrzeć a następnie za-
    lać litrem gorącej wody, przelać do szczelnie za-
    mykanego naczynia i pozostawić do wystudze-
    nia. Przefiltrować do garnka przez woreczek płó-
    cienny, odcisnąć, dodać pół litra płynnego jasne-
    go miodu i gotować do momentu powstania gę-
    stego syropu (cały czas mieszając drewnianą łyż-
    ką). Po ostudzeniu wlać półtora litra spirytusu,
    dobrze wymieszać, rozlać do butelek, zamknąć
    i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na mie-
    siąc.


    Nalewka na płatkach róży II

    Do słoja wsypać kilka garści płatków różanych,
    załać wódką tak, aby płyn znajdował się kilka
    centymetrów ponad płatkami. Szczelnie zamknąć
    i odstawić w chłodne miejsce na dwa miesiące.
    aby płyn nabrał koloru, następnie przefiltrować,
    ale płatków nie odciskać. Dodać syropu przygoto-
    wanego w proporcjach szklanka cukru na szklan-
    kę wody, wymieszać z nalewką i rozlać do bute-
    lek. Odstawić w chłodne miejsce i przechowywać
    przez cztery miesiące.

    Bahus

  • Autor: bahus Data: 2005-07-13 12:40:41

    Piersi z kurczaka w sosie z dzikiej róży

    4 piersi z kurczaka
    1 pomarańcza
    2 łyżki masła lub oliwy
    10 dkg konfitury z dzikiej róży
    1/2 łyżeczki ostrej musztardy
    1 łyżka winiaku (opocjonalnie)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku

    Mięso umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pomarańczę dokładnie umyć. Skórkę otrzeć na tarce o średnich otworach. Sok wycisnąć. Podlać nim otartą skórkę. Podprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać winiak. Dusić do miękkości. Dodać konfiturę z róży. Zagotować. Piersi przełożyć na półmisek. Pokroić w ukośne plastry. Polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z frytkami.

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-07-13 13:11:23

    no i oczywiście dzięki wielkie buziaczki
    kamaxyz

  • Autor: anex Data: 2010-08-05 17:20:42

    pokusiłam się i zorbiłam nalewkę II  na płatkach z dzikiej róży:) pachnie pięknie!!!!! ale jaki kolor powinna mieć nalewka??? moja ma kolor herbaciany;) ....za to zapach jest cudowny mmmm:)
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu