Forum

Kuchenne porady

Proszę o pomoc!!

• Autor: vanilia20 Data: 2005-07-14 00:53:44

Czy ktoś zna przepis na makaron domowej roboty?? Serdecznie proszę o pomoc w tej dziedzine:) Jeśli dostane przepis, dodam różne fajne przepisy na pyszne zupki z makaronem i zapiekanki z makaronem :))

• Autor: Ana2005 Data: 2005-07-14 01:12:17

Zawsze robie makaron "na oko", jeszcze nigdy nie zdarzylo sie zeby mi nie wyszedl. Jest delikatny, inny niz sklepowy. Mieszam make, cale jajka, wode i sol. Trzeba dobrze wszystko zagniesc, potem cienko rozwalkowac, przesypac maka, zrolowac i pokroic w cienkie paski i od razu gotowac w osolonej wodzie z odrobina oleju. Powodzenia.

• Autor: milusia Data: 2005-07-14 07:52:52

moja teściowa robiła to tak: mąka pszenna, szczypta soli i całe jajka w takiej ilości, żeby się dało zagnieść elastyczne ciasto, przepis jest też wypróbowany przeze mnie. Jest bardzo dobre, makaronu można zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać.

• Autor: emiloos Data: 2005-07-14 08:32:06

Moja teściowa mówi że najlepsza na makaron jest mąka z plusa. Zna się chyba na tym bo makaronik pierwsza klasa (dostajemy zawsze wysuszony w pudle). Ciasto musi być twardsze niż na pierogi. Mąka-jajko-sól.

• Autor: bahus Data: 2005-07-14 13:05:34

Jak się fajnie czyta słowo "teściowa" szczególnie gdy się ją ma parę dni co? :D
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu