Forum

Kuchenne porady

nadchodzi sezon ogorkowy.....

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-15 18:30:03

    co robicie z ogórasami? jakie macie pomysly? ja robię platy ogorkowe ( pikle) przepis6295, kiszone z czosnkiem, liściem chrzanu, liścmi porzeczki lub wiśni, koprem (mniam) przepis6293, słodko- kwaśne przepis6296, w marynacie pyszne zimą przepis6294, spożywam na surowo w postaci: przepis6386 no i oczywiście jako mizerię. Pochwalcie się co robicie z ogóreczków, inka21

  • Autor: goan Data: 2005-07-15 19:21:03

    ja robie ogóry w musztardzie....mniam:)

  • Autor: olusia1 Data: 2005-07-15 21:56:42

    ja robię pyszna sałatkę przepis znajdziesz u mnie polecam

  • Autor: bahus Data: 2005-07-16 00:57:35

    A ja proponuję "wściekłe ogórki" Marynika. Są rewelacyjne. Jak nie chcecie się uzależnić to nie róbcie. OSTRZEGAM !!! :DDD
    Bahus

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-16 08:14:56

    hahha o to mi chodzilo- mam nowe przepisy i na bank z nich skorzystam, jesteście kochani :)

  • Autor: alman Data: 2005-07-16 19:30:12

    Obowiązkowo konserwowe, trochę kiszonych, w zalewie musztardowej, no i oczywiście "po chińsku", a na bieżącą konsumpcję małosolne i też po chińsku. Czasem robię jeszcze sałatkę z marchewką i cebulą lub tzw. mizerię /to też na zimę/.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-07-17 11:47:31

    Alman,a jak robisz te "po chińsku" i w zalewie musztardowej,bo w Twoich przepisach ich nie ma

  • Autor: alman Data: 2005-07-17 23:18:17

    Na tej stronie jest wiele przepisów na ogórki z musztardą, ale ja robię wg takiego przepisu /zamieściłam go na Twoje życzenie/ przepis10304, natomiast ogórków po chińsku nie zamieszczam, bo znalazłam go na innej stronie, a zatem nie jest mój, a nie zdecyduję się też na jego publikację z podaniem autora, bo nie wiem czy tenże autor by sobie tego życzył. Podam Ci jednak miejsce gdzie się znajduje /mam nadzieję, że mnie za to nie powieszą ??!!/ kuchnia.o2.pl/przepisy, a poza tym na tej stronie są ogórki po meksykańsku Lusy, też bardzo dobre bo robiłam przepis4050. Pozdrawiam i życzę udanego przetwórstwa.

  • Autor: alman Data: 2005-07-17 23:24:01

    P.s. do ogórków po chińsku - czosnek wyciskam a nie kroję, a jeżeli mają być na zimę, to po zalaniu gorącą zalewą zakręcam słoiki i odwracam, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-07-17 12:00:04

    inka znalazłam taki przepis (nie wypróbowałam go);
    1 kg małych ogórków,kawałek korzenia chrzanu,koper,kilka ziarenek pieprzu,sól,szklanka śliwowicy lub innej wódki
    Umyte ogórki namoczyć na 2-3 godziny w zimnej wodzie,osuszyći ułozyć w wyparzonych słoikach,przekładajac umytym koprem,rozdrobnionym korzeniem chrzanu i ziarenkami pieprzu..Przygotować zalewe ze szklanki wody zagotowanej ze szczyptą soli do smaku i wymieszanej ze szklanką wódki.Rozlac do słoików,zakręcić wyparzonymi przykrywkami i odstawić do lodówki.Nadaje sie do jedzenia po kilku dniach.Można dac wiecej alkoholu a mnej wody,wówczas dłużej sie przechowują.

  • Autor: bahus Data: 2005-07-17 13:38:50

    Ciekawy przepis....wódka odrazu z zakąską
    Bahus

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-17 13:43:21

    ooooooooo! dzięki zrobię i napisze jaki byl smaczek, ale najpierw musze powalczyc nad śliwowica , bo z ubiegłego roku niewiele zostalo:)

  • Autor: emiloos Data: 2005-07-19 14:22:57

    A u mnie znajdziecie przepis na pyszne ogóreczki z czosnkiem na zimę... polecam.

    emiloos

Przejdź do pełnej wersji serwisu