Forum

Kuchenne porady

przepisy na pyszny szybki obiad bez piekarnika potrzebne! :)

  • Autor: Rosea Data: 2005-07-18 14:01:27

    Witam i zwracam się z prośbą:

    trzy dni w tygodniu moj mężczyzna i ja tak mamy poukładane godziny pracy, że przychodzę do domu i mam akurat 1h na nakarmienie go, bo wychodzi. Zazwyczaj robie dzień wczesniej wiecej jedzenia i tylko sobie odgrzewa, robię mu naleśniki, albo zamawiamy cos z baru, co trochę uszczupla nasz budżet ;)
    Dlatego poproszę o jakieś szybkie(do 30min) i dość tanie przepisy na obiadek z mięskiem, żebym mogła mieć mojego głodomora z głowy na cały dzień.;)

    Dla utrudnienia dodam, że nie dorobiliśmy się jeszcze piekarnika...;) Mamy tylko dwa palniki gazowe.

    ps. a tutaj jest tyyyyyyle przepisów, że przeglądając je można dostać kręćka, po pół h przeglądania stwierdziłam, że chyba lepiej zapytać Was. Linki mile widziane. i oczywiście sama też jeszcze poszukam.

    Z góry dziękuję!!!!

  • Autor: kikaGD Data: 2005-07-18 14:12:44

    Czasami zdarza mi się nie mieć kompletnie czasu i wtedy leci takie danko:
    Zagotować ryż. podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać przecier pomidorowy i ryż. Podawać z kiszonym ogórkiem. Urozmaiceniem byłyby również pieczarki, ale czy jest czas? Dodam, że to szybkie danie lubi nawet mój mąż, który nie lubi ryżu.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-07-19 06:40:01

    Robię bardzo podobnie tylko zamaist ryżu gotuję gruby makaron, a sos przyprawiam bardzo ostro papryką i chili, moje smerfy nie toleruja ryżu:-)

  • Autor: nutella Data: 2005-07-18 15:37:14

    A ja w takim przypadku zrobiła bym jakiś obiad który można przez kilka dni podgrzać np. jakiś gulasz, gołąbki

  • Autor: kikaGD Data: 2005-07-18 15:41:48

    Ewentualnie możesz ugotować gar rosołu i pierwszego dnia zjeść rosół, drugiego rosół przerobić na pomidorową a trzeciego dnia resztki pomidorowej zagęścić i zrobić z tego sos pomidorowy, doprawiając trochę ostrzej i dorzucając parówki.

  • Autor: Rosea Data: 2005-07-18 16:08:26

    świetny pomysł! :-)
    Dzięki!

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-07-18 17:18:08

    Ja trzeciego dnia robię na pomidorówce "smietnik" jarzynowy:))

  • Autor: bahus Data: 2005-07-18 23:10:36

    A czwartego dnia można sos zamrozić i podać za tydzień jak przyjdą goście...tacy raczej mniej mile widziani :D :D :D
    Bahus

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-07-18 17:20:23

    Zrób leczo teraz jest na czasie a pychotka ,że nie ma nic lepszego:))

  • Autor: jolus Data: 2005-07-18 22:29:40

    superr!! ja też skorzystam z tych pomysłów:)))

  • Autor: emiloos Data: 2005-07-20 14:52:25

    Polecam coś ala risotto jednopatelniowe z przykrywką:

    Mięsko z piersi z kurczaka (albo gulaszowe indycze) pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę, dodać do mięska, przesmażyć, dodać 2 woreczki surowego ryżu parboiled (oczywiście wywalić ryż z woreczków na patelnię) i smażyć do zeszklenia ryżu. Teraz najlepsza część czyli dowolność: pomidory z puszki lub brokuły mrożone lub włoszczyzna lub cukinia lub pora lub cokolwiek co da się zjeść. Podsmażamy z ryżem ok 3 minuty. W międzyczasie rosołek z kostki rozpuścić w 0,5 l wrzątku i zalać zeszklony ryż z warzywami i mięskiem tym gorącym bulionem. 30 minut pod przykryciem, bez mieszania, przyprawiania, danie gotowe. Pychota.

    Można zrobić z rybką ale rybkę (ok 2 cm kawałki) dodaje się po zalaniu wszystkiego bulionem, ok 10 minut przed końcem duszenia.

    emiloos

Przejdź do pełnej wersji serwisu