trzy dni w tygodniu moj mężczyzna i ja tak mamy poukładane godziny pracy, że przychodzę do domu i mam akurat 1h na nakarmienie go, bo wychodzi. Zazwyczaj robie dzień wczesniej wiecej jedzenia i tylko sobie odgrzewa, robię mu naleśniki, albo zamawiamy cos z baru, co trochę uszczupla nasz budżet ;)
Dlatego poproszę o jakieś szybkie(do 30min) i dość tanie przepisy na obiadek z mięskiem, żebym mogła mieć mojego głodomora z głowy na cały dzień.;)
Dla utrudnienia dodam, że nie dorobiliśmy się jeszcze piekarnika...;) Mamy tylko dwa palniki gazowe.
ps. a tutaj jest tyyyyyyle przepisów, że przeglądając je można dostać kręćka, po pół h przeglądania stwierdziłam, że chyba lepiej zapytać Was. Linki mile widziane. i oczywiście sama też jeszcze poszukam.
Czasami zdarza mi się nie mieć kompletnie czasu i wtedy leci takie danko:
Zagotować ryż. podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać przecier pomidorowy i ryż. Podawać z kiszonym ogórkiem. Urozmaiceniem byłyby również pieczarki, ale czy jest czas? Dodam, że to szybkie danie lubi nawet mój mąż, który nie lubi ryżu.
Ewentualnie możesz ugotować gar rosołu i pierwszego dnia zjeść rosół, drugiego rosół przerobić na pomidorową a trzeciego dnia resztki pomidorowej zagęścić i zrobić z tego sos pomidorowy, doprawiając trochę ostrzej i dorzucając parówki.
Polecam coś ala risotto jednopatelniowe z przykrywką:
Mięsko z piersi z kurczaka (albo gulaszowe indycze) pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę, dodać do mięska, przesmażyć, dodać 2 woreczki surowego ryżu parboiled (oczywiście wywalić ryż z woreczków na patelnię) i smażyć do zeszklenia ryżu. Teraz najlepsza część czyli dowolność: pomidory z puszki lub brokuły mrożone lub włoszczyzna lub cukinia lub pora lub cokolwiek co da się zjeść. Podsmażamy z ryżem ok 3 minuty. W międzyczasie rosołek z kostki rozpuścić w 0,5 l wrzątku i zalać zeszklony ryż z warzywami i mięskiem tym gorącym bulionem. 30 minut pod przykryciem, bez mieszania, przyprawiania, danie gotowe. Pychota.
Można zrobić z rybką ale rybkę (ok 2 cm kawałki) dodaje się po zalaniu wszystkiego bulionem, ok 10 minut przed końcem duszenia.
Witam i zwracam się z prośbą:
trzy dni w tygodniu moj mężczyzna i ja tak mamy poukładane godziny pracy, że przychodzę do domu i mam akurat 1h na nakarmienie go, bo wychodzi. Zazwyczaj robie dzień wczesniej wiecej jedzenia i tylko sobie odgrzewa, robię mu naleśniki, albo zamawiamy cos z baru, co trochę uszczupla nasz budżet ;)
Dlatego poproszę o jakieś szybkie(do 30min) i dość tanie przepisy na obiadek z mięskiem, żebym mogła mieć mojego głodomora z głowy na cały dzień.;)
Dla utrudnienia dodam, że nie dorobiliśmy się jeszcze piekarnika...;) Mamy tylko dwa palniki gazowe.
ps. a tutaj jest tyyyyyyle przepisów, że przeglądając je można dostać kręćka, po pół h przeglądania stwierdziłam, że chyba lepiej zapytać Was. Linki mile widziane. i oczywiście sama też jeszcze poszukam.
Z góry dziękuję!!!!
Czasami zdarza mi się nie mieć kompletnie czasu i wtedy leci takie danko:
Zagotować ryż. podsmażyć kiełbasę z cebulą, dodać przecier pomidorowy i ryż. Podawać z kiszonym ogórkiem. Urozmaiceniem byłyby również pieczarki, ale czy jest czas? Dodam, że to szybkie danie lubi nawet mój mąż, który nie lubi ryżu.
Robię bardzo podobnie tylko zamaist ryżu gotuję gruby makaron, a sos przyprawiam bardzo ostro papryką i chili, moje smerfy nie toleruja ryżu:-)
A ja w takim przypadku zrobiła bym jakiś obiad który można przez kilka dni podgrzać np. jakiś gulasz, gołąbki
Ewentualnie możesz ugotować gar rosołu i pierwszego dnia zjeść rosół, drugiego rosół przerobić na pomidorową a trzeciego dnia resztki pomidorowej zagęścić i zrobić z tego sos pomidorowy, doprawiając trochę ostrzej i dorzucając parówki.
świetny pomysł! :-)
Dzięki!
Ja trzeciego dnia robię na pomidorówce "smietnik" jarzynowy:))
A czwartego dnia można sos zamrozić i podać za tydzień jak przyjdą goście...tacy raczej mniej mile widziani :D :D :D
Bahus
Zrób leczo teraz jest na czasie a pychotka ,że nie ma nic lepszego:))
superr!! ja też skorzystam z tych pomysłów:)))
Polecam coś ala risotto jednopatelniowe z przykrywką:
Mięsko z piersi z kurczaka (albo gulaszowe indycze) pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę, dodać do mięska, przesmażyć, dodać 2 woreczki surowego ryżu parboiled (oczywiście wywalić ryż z woreczków na patelnię) i smażyć do zeszklenia ryżu. Teraz najlepsza część czyli dowolność: pomidory z puszki lub brokuły mrożone lub włoszczyzna lub cukinia lub pora lub cokolwiek co da się zjeść. Podsmażamy z ryżem ok 3 minuty. W międzyczasie rosołek z kostki rozpuścić w 0,5 l wrzątku i zalać zeszklony ryż z warzywami i mięskiem tym gorącym bulionem. 30 minut pod przykryciem, bez mieszania, przyprawiania, danie gotowe. Pychota.
Można zrobić z rybką ale rybkę (ok 2 cm kawałki) dodaje się po zalaniu wszystkiego bulionem, ok 10 minut przed końcem duszenia.
emiloos