Nie dostałem odpowiedzi...:))) ale mimo to zamieszczę
OGÓRKI KARTUSKIE
Składniki:
ogórki, 4 cebule, 5 marchwi, 3 papryki, koper,
chrzan, gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy,
pieprz, woda, sól, cukier, ocet, pasteryzuje się około 25 min
Przygotowanie:
Ogórki, cebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w słupki i przyprawy umieścić w słojach. Przygotować zalewę z wody, cukru i soli, ciepłą zalać marynatę, pasteryzować. Porcja cukru i soli według uznania.
2 kg ogórków
3 strąki ostrej papryki
2-3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
koper
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1/2 l wody
10 dag cukru
100 ml octu
2 dag soli
Ogórki umyć, osączyć, ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryki i przyprawy. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet, gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć. Ogórki pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku w temp. 120 st.
Ehem, w Kartuzach jest taka firma Eurofoods (proszę nie posądzać o kryptoreklamę, bo nie o to chodzi) i TYLKO ta firma robi te ogórki w taki sposób, że od razu wiadomo, że są to ogórki kartuskie. Wszystkie inne firmy tylko używają tej nazwy i myślą, że byle korniszon to ogórek kartuski, otóż nie. Nie umiem opisać ich smaku, ale moja teściowa ma przepis na ogórki przygotowane tak, że wychodzą dokładnie jak te z Eurofoods (pewnie jakiś pracownik "wyniósł" recepturę ). Niestety nie wzięłam go jeszcze od teściowej, bo zawsze dostaję od niej w prezencie.
Witam,
mam ogromną prośbę - czy ktoś na forum zna może przepis na ogórki konserwowe tzw. kartuskie z papryka?
Będe naprawde wdzieczna.
Pozdrawiam,
Grazka
A czym ta wdzięczność zostanie wyrażona?.....dobrze to byłoby wiedzieć :)))))))))
Bahus
Nie dostałem odpowiedzi...:))) ale mimo to zamieszczę
OGÓRKI KARTUSKIE
Składniki:
ogórki, 4 cebule, 5 marchwi, 3 papryki, koper,
chrzan, gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy,
pieprz, woda, sól, cukier, ocet, pasteryzuje się około 25 min
Przygotowanie:
Ogórki, cebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w słupki i przyprawy umieścić w słojach. Przygotować zalewę z wody, cukru i soli, ciepłą zalać marynatę, pasteryzować. Porcja cukru i soli według uznania.
Bahus
Twoja bezinteresowność doprawdy mi zaimponowała Bahusie...
mat.
No to dodam jeszcae inną wersję:
Ogórki z papryką po kartusku
2 kg ogórków
3 strąki ostrej papryki
2-3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
koper
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1/2 l wody
10 dag cukru
100 ml octu
2 dag soli
Ogórki umyć, osączyć, ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryki i przyprawy. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet, gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć. Ogórki pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku w temp. 120 st.
To taka troszkę inna wersja "na ostro"
Bahus
Dziekuje bardzo za wszystkie rady:-)
Przepraszam, że tak późno - ale nie miałam dostępu do netu przez jakiś czas.
Pozdrawiam,
Grażka
Zawsze sie zastanawialem skad ta nazwa... Jestem z Kartuz i nie mam pojecia jaki zwiazek to moze miec z moim miastem :P
Nie mają żadnego związku, przecież to proste, Ty mieszkasz w Kartuzach, a to są ogórki kartuskie
Bahus
Hehe, to sie tak odmienia :) Kartuski kosciol... kartuski las... nie "kartuzki" :)
Ehem, w Kartuzach jest taka firma Eurofoods (proszę nie posądzać o kryptoreklamę, bo nie o to chodzi) i TYLKO ta firma robi te ogórki w taki sposób, że od razu wiadomo, że są to ogórki kartuskie. Wszystkie inne firmy tylko używają tej nazwy i myślą, że byle korniszon to ogórek kartuski, otóż nie. Nie umiem opisać ich smaku, ale moja teściowa ma przepis na ogórki przygotowane tak, że wychodzą dokładnie jak te z Eurofoods (pewnie jakiś pracownik "wyniósł" recepturę
). Niestety nie wzięłam go jeszcze od teściowej, bo zawsze dostaję od niej w prezencie.