Forum

Kuchenne porady

Ogórki kartuskie?

• Autor: danehli Data: 2005-07-19 09:13:36

Witam,

mam ogromną prośbę - czy ktoś na forum zna może przepis na ogórki konserwowe tzw. kartuskie z papryka?
    Będe naprawde wdzieczna.

Pozdrawiam,
    Grazka

• Autor: bahus Data: 2005-07-19 10:24:22

A czym ta wdzięczność zostanie wyrażona?.....dobrze to byłoby wiedzieć :)))))))))
    Bahus

• Autor: bahus Data: 2005-07-19 15:43:34

Nie dostałem odpowiedzi...:))) ale mimo to zamieszczę

OGÓRKI KARTUSKIE

Składniki:
    ogórki, 4 cebule, 5 marchwi, 3 papryki, koper,
    chrzan, gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy,
    pieprz, woda, sól, cukier, ocet, pasteryzuje się około 25 min

Przygotowanie:
    Ogórki, cebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w słupki i przyprawy umieścić w słojach. Przygotować zalewę z wody, cukru i soli, ciepłą zalać marynatę, pasteryzować. Porcja cukru i soli według uznania.

Bahus

• Autor: matyldusia Data: 2005-07-19 23:40:16

Twoja bezinteresowność doprawdy mi zaimponowała Bahusie...
    mat.

• Autor: bahus Data: 2005-07-20 01:44:20

No to dodam jeszcae inną wersję:

Ogórki z papryką po kartusku

2 kg ogórków
    3 strąki ostrej papryki
    2-3 listki laurowe
    3 ząbki czosnku
    koper
    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1/2 l wody
    10 dag cukru
    100 ml octu
    2 dag soli

Ogórki umyć, osączyć, ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryki i przyprawy. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet, gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć. Ogórki pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku w temp. 120 st.

To taka troszkę inna wersja "na ostro"
    Bahus

• Autor: danehli Data: 2005-07-28 14:38:38

Dziekuje bardzo za wszystkie rady:-)

Przepraszam, że tak późno - ale nie miałam dostępu do netu przez jakiś czas.

Pozdrawiam,
    Grażka

• Autor: matt Data: 2006-07-31 21:49:58

Zawsze sie zastanawialem skad ta nazwa... Jestem z Kartuz i nie mam pojecia jaki zwiazek to moze miec z moim miastem :P

• Autor: bahus Data: 2006-08-01 16:33:16

Nie mają żadnego związku, przecież to proste, Ty mieszkasz w Kartuzach, a to są ogórki kartuskie
    Bahus

• Autor: matt Data: 2006-08-09 23:09:11

Hehe, to sie tak odmienia :) Kartuski kosciol... kartuski las... nie "kartuzki" :)

• Autor: matani Data: 2009-06-07 15:26:46

Ehem, w Kartuzach jest taka firma Eurofoods (proszę nie posądzać o kryptoreklamę, bo nie o to chodzi) i TYLKO ta firma robi te ogórki w taki sposób, że od razu wiadomo, że są to ogórki kartuskie. Wszystkie inne firmy tylko używają tej nazwy i myślą, że byle korniszon to ogórek kartuski, otóż nie. Nie umiem opisać ich smaku, ale moja teściowa ma przepis na ogórki przygotowane tak, że wychodzą dokładnie jak te z Eurofoods (pewnie jakiś pracownik "wyniósł" recepturę ). Niestety nie wzięłam go jeszcze od teściowej, bo zawsze dostaję od niej w prezencie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu