Forum

Kuchenne porady

Bób-mrożenie

  • Autor: kaśka1 Data: 2005-07-19 19:08:12

    Może ktoś mi doradzi, czy przed zamrożeniem należy bób podgotować? Czy lepiej zamrozić surowy? Proszę o rady.

  • Autor: zosia-k Data: 2005-07-19 20:26:12

    najlepiej go z blanszować i wystudzić

  • Autor: renataz36 Data: 2005-07-20 06:27:48

    Zrobiłam dokładnie tak jak wyczytałam w gazecie czyli zblanszowałam, wystudziłam i pomroziłam na tacce porcjami żeby sie nie skleiły ale nic z tego, był wcale zimą nie smaczny

  • Autor: Joanna-61 Data: 2005-07-20 16:31:57

    Do mrożenia nadaje się młody bób, z miękką skórką. Przed mrożeniem trzeba bób zblanszować przez 1 i 1/2 minuty ( czyli włożyć do wrzątku, najlepiej w metalowym koszyczku, liczyć czas od momentu zagotowania a potem szybko schłodzić w lodowatej wodzie ), ostudzić, wysuszyć i zapakować do torebek polietylenowych. Na pewno się uda. Można przechowywać 12 miesięcy. Gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Smacznego !

  • Autor: kaśka1 Data: 2005-07-20 19:49:44

    Dzięki za rady. Spróbuję tak zrobić. Pozdrawiam-Kaśka

Przejdź do pełnej wersji serwisu