Kochani niebawem obchodzę wraz z moim mężem pierwszą rocznicę ślubu. Chcę przygotowac wyśmienitą kolację przy świecach dla mojego ukochanego, który jest smakoszem potraw mięsnych, wszelakich makaronów i win. Chcę przyrządzić coś orginalnego ale brak mi pomysłu pomóżcie proszę!!!Pozdrawiam Dora
Cześć My obchodzilismy naszą pierwszą rocznicę miesiąc temu.. proponuję dziczyznę.. nalezy kupić mięso z dzika (najlepiej juz w porcjach na gulasz) pokroić cebulę w ilości m/w takiej jaka jest waga mięsa.. dodac warzywa: marchew, pietruszkę w korzeniu, seler, por.. czyli co pod ręką ;o)
Najlepiej zetrzeć to wszystko na tarce o duzych oczkach.. dodać liść laurowy, kulkę ziela angielskiego lub dwie... posolic, popierzyc albo dodac pieprz w ziarnach..
dodac rozgnieciony czosnek (jeśli ktoś lubi) i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.. w szybkowarze ok 45 min. ;) aha można od razu suto podlać czerwonym winem... dodatki do gotowego wedle uznania.. ryz.. kasza.. co kto lubi... a przepis zrodził się z przypadku ;) smacznego proste a Mąż oblizywał się cały wieczór ;)
Pozdrowionka
ja bym zrobiła makaron z łososiem i podała do tego czerwone wino. ewentualnie drugi wariant to >>Makaron z sosem rokpolowym>>
Przygotowanie: 20 min
Smażenie: 15 min
Gotowanie: max 10
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• pół paczki makaronu Spaghetti/Penne/Pappardelle/ Rigatoni
• 15 dag pieczarek
• 1 cebula
• 10 dag sera rokpol
• pare oliwek czarnych
• 1 łyżka śmietany
• oliwa
Etapy przygotowania
1. Cebulę pokroić na połówki a te w krążki, oczyszczone pieczarki (obrane, nie umyte, bo wciagają całą wodę a potem na patelni wszystko pływa), usmażyć na patelni, dodac pokrojone w połówki oliwki. Makaron ugotować, tak jak sie lubi (byle nie na rozpadajacą sie paćkę). Dodać smietanę. Na sam koniec smażenia pokruszyć ser i mieszać aż sie roztopi. Sos ułożyć na makaronie. życzę udanej imprezy i SMACZNEGO
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10-15 min
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
• 30 dag pierożków tortellini,
• 10 dag gotowanej szynki w normalnych plasterkach,
• 200 ml kremówki,
• 1 żółtko,
• 1 szkl. mleka,
• 1 cytryna,
• 2 łyżki startego na grubej tarce ostrego żółtego sera (np. gouda),
• 1 łyżka mąki,
• sól, biały pieprz.
Etapy przygotowania
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Jasną. Cienkim strumieniem wlać mleko wymieszane ze śmietaną energicznie mieszając tak, aby nie utworzyły się grudki. Cytrynę umyć, osuszyć (ja zawsze przelewam wrzątkiem), obrać cieniutko skórkę i pokroić ją w paseczki. Skórkę wrzucić do gotującego się sosu razem z sokiem z połowy cytryny. Sos doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Tortellini ugotować wg przepisu. Jak się ma własnoręcznie zrobione, to też ugotować wg własnego widzimisię, ale zawsze w osolonej wodzie. Zdjąć sos z ognia i podprawić żółtkiem. Już nie gotować! Dodać pokrojoną w paseczki szynkę. Odsączone pierożki przełożyć na talerze, polać sosem, posypać startym serem i na dobicie ozdobić listkami melisy, co oczywiście nie jest konieczne. Ale ładnie wygląda. PYCHOTA. TO ZDOBIŁAM na swoją rocznicę ślubu w lutym tego roku. podałam do tego białe wytrawne winko. na derser - ciasto tiramisu. Polecam
Użytkownik fruzielka napisał w wiadomości:
> Tortellini w sosie cytrynowym
>
> Przygotowanie: 20 min
> Gotowanie: 10-15 min
> Trudność: łatwy
>
> Składniki na 4 porcje
> • 30 dag pierożków tortellini,
> • 10 dag gotowanej szynki w normalnych plasterkach,
> • 200 ml kremówki,
> • 1 żółtko,
> • 1 szkl. mleka,
> • 1 cytryna,
> • 2 łyżki startego na grubej tarce ostrego żółtego sera (np. gouda),
> • 1 łyżka mąki,
> • sól, biały pieprz.
>
> Etapy przygotowania
> W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Jasną. Cienkim
> strumieniem wlać mleko wymieszane ze śmietaną energicznie mieszając tak, aby
> nie utworzyły się grudki. Cytrynę umyć, osuszyć (ja zawsze przelewam
> wrzątkiem), obrać cieniutko skórkę i pokroić ją w paseczki. Skórkę wrzucić do
> gotującego się sosu razem z sokiem z połowy cytryny. Sos doprawić solą i
> pieprzem, gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Tortellini
> ugotować wg przepisu. Jak się ma własnoręcznie zrobione, to też ugotować wg
> własnego widzimisię, ale zawsze w osolonej wodzie. Zdjąć sos z ognia i
> podprawić żółtkiem. Już nie gotować! Dodać pokrojoną w paseczki szynkę.
> Odsączone pierożki przełożyć na talerze, polać sosem, posypać startym serem i
> na dobicie ozdobić listkami melisy, co oczywiście nie jest konieczne. Ale
> ładnie wygląda. PYCHOTA. TO ZDOBIŁAM na swoją rocznicę ślubu w lutym tego
> roku. podałam do tego białe wytrawne winko. na derser - ciasto tiramisu.
> Polecam
Naprawdę natrudziłaś się wklepując to wszystko,a wystarczyło zaproponować" Tortellini w sosie cytrynowym" wg. przepisu borgii/przepis 4806/
Kochani niebawem obchodzę wraz z moim mężem pierwszą rocznicę ślubu. Chcę przygotowac wyśmienitą kolację przy świecach dla mojego ukochanego, który jest smakoszem potraw mięsnych, wszelakich makaronów i win. Chcę przyrządzić coś orginalnego ale brak mi pomysłu pomóżcie proszę!!!Pozdrawiam Dora
Cześć My obchodzilismy naszą pierwszą rocznicę miesiąc temu.. proponuję dziczyznę.. nalezy kupić mięso z dzika (najlepiej juz w porcjach na gulasz) pokroić cebulę w ilości m/w takiej jaka jest waga mięsa.. dodac warzywa: marchew, pietruszkę w korzeniu, seler, por.. czyli co pod ręką ;o)
Najlepiej zetrzeć to wszystko na tarce o duzych oczkach.. dodać liść laurowy, kulkę ziela angielskiego lub dwie... posolic, popierzyc albo dodac pieprz w ziarnach..
dodac rozgnieciony czosnek (jeśli ktoś lubi) i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.. w szybkowarze ok 45 min. ;) aha można od razu suto podlać czerwonym winem... dodatki do gotowego wedle uznania.. ryz.. kasza.. co kto lubi... a przepis zrodził się z przypadku ;) smacznego proste a Mąż oblizywał się cały wieczór ;)
Pozdrowionka
ja bym zrobiła makaron z łososiem i podała do tego czerwone wino. ewentualnie drugi wariant to >>Makaron z sosem rokpolowym>>
Przygotowanie: 20 min
Smażenie: 15 min
Gotowanie: max 10
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• pół paczki makaronu Spaghetti/Penne/Pappardelle/ Rigatoni
• 15 dag pieczarek
• 1 cebula
• 10 dag sera rokpol
• pare oliwek czarnych
• 1 łyżka śmietany
• oliwa
Etapy przygotowania
1. Cebulę pokroić na połówki a te w krążki, oczyszczone pieczarki (obrane, nie umyte, bo wciagają całą wodę a potem na patelni wszystko pływa), usmażyć na patelni, dodac pokrojone w połówki oliwki. Makaron ugotować, tak jak sie lubi (byle nie na rozpadajacą sie paćkę). Dodać smietanę. Na sam koniec smażenia pokruszyć ser i mieszać aż sie roztopi. Sos ułożyć na makaronie. życzę udanej imprezy i SMACZNEGO
Tortellini w sosie cytrynowym
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10-15 min
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
• 30 dag pierożków tortellini,
• 10 dag gotowanej szynki w normalnych plasterkach,
• 200 ml kremówki,
• 1 żółtko,
• 1 szkl. mleka,
• 1 cytryna,
• 2 łyżki startego na grubej tarce ostrego żółtego sera (np. gouda),
• 1 łyżka mąki,
• sól, biały pieprz.
Etapy przygotowania
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Jasną. Cienkim strumieniem wlać mleko wymieszane ze śmietaną energicznie mieszając tak, aby nie utworzyły się grudki. Cytrynę umyć, osuszyć (ja zawsze przelewam wrzątkiem), obrać cieniutko skórkę i pokroić ją w paseczki. Skórkę wrzucić do gotującego się sosu razem z sokiem z połowy cytryny. Sos doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Tortellini ugotować wg przepisu. Jak się ma własnoręcznie zrobione, to też ugotować wg własnego widzimisię, ale zawsze w osolonej wodzie. Zdjąć sos z ognia i podprawić żółtkiem. Już nie gotować! Dodać pokrojoną w paseczki szynkę. Odsączone pierożki przełożyć na talerze, polać sosem, posypać startym serem i na dobicie ozdobić listkami melisy, co oczywiście nie jest konieczne. Ale ładnie wygląda. PYCHOTA. TO ZDOBIŁAM na swoją rocznicę ślubu w lutym tego roku. podałam do tego białe wytrawne winko. na derser - ciasto tiramisu. Polecam
Użytkownik fruzielka napisał w wiadomości:
> Tortellini w sosie cytrynowym
>
> Przygotowanie: 20 min
> Gotowanie: 10-15 min
> Trudność: łatwy
>
> Składniki na 4 porcje
> • 30 dag pierożków tortellini,
> • 10 dag gotowanej szynki w normalnych plasterkach,
> • 200 ml kremówki,
> • 1 żółtko,
> • 1 szkl. mleka,
> • 1 cytryna,
> • 2 łyżki startego na grubej tarce ostrego żółtego sera (np. gouda),
> • 1 łyżka mąki,
> • sól, biały pieprz.
>
> Etapy przygotowania
> W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Jasną. Cienkim
> strumieniem wlać mleko wymieszane ze śmietaną energicznie mieszając tak, aby
> nie utworzyły się grudki. Cytrynę umyć, osuszyć (ja zawsze przelewam
> wrzątkiem), obrać cieniutko skórkę i pokroić ją w paseczki. Skórkę wrzucić do
> gotującego się sosu razem z sokiem z połowy cytryny. Sos doprawić solą i
> pieprzem, gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Tortellini
> ugotować wg przepisu. Jak się ma własnoręcznie zrobione, to też ugotować wg
> własnego widzimisię, ale zawsze w osolonej wodzie. Zdjąć sos z ognia i
> podprawić żółtkiem. Już nie gotować! Dodać pokrojoną w paseczki szynkę.
> Odsączone pierożki przełożyć na talerze, polać sosem, posypać startym serem i
> na dobicie ozdobić listkami melisy, co oczywiście nie jest konieczne. Ale
> ładnie wygląda. PYCHOTA. TO ZDOBIŁAM na swoją rocznicę ślubu w lutym tego
> roku. podałam do tego białe wytrawne winko. na derser - ciasto tiramisu.
> Polecam
Naprawdę natrudziłaś się wklepując to wszystko,a wystarczyło zaproponować" Tortellini w sosie cytrynowym" wg. przepisu borgii/przepis 4806/