Forum

Kuchenne porady

Kto mi poleci jakie ciasto....

  • Autor: piola Data: 2005-07-23 10:36:19

    moge upiec swojej pani doktor :-). Jest sobie u mnie taka specyficzna sytuacja, ze moja lekarka forsy nie bierze ode mnie za wizytę (znajoma teściowej) a ja w zamian za to zawsze piekę jej jakieś ciacho. Niestety pomysły mi się powoli kończą. Do tego ciasto nie może być bardzo czasochłonne, bo nie mogę się narazie przemęczać. Doradźcie proszę, co prawda wizyta dopiero 9 sierpnia ale jak się zdecyduje na nowość to chciałabym wcześniej wypróbować.
    Piola

  • Autor: ekkore Data: 2005-07-23 19:43:13

    polecam Ci to ciasto przepis7605 - jest proste, tylko nie wiem czy nie za banalne. Jak Ci się uda uchować wiśnie w zamrażalniku to niebo w gębie (zamiast jabłek)

  • Autor: dota Data: 2005-07-23 19:58:21

    Polecam ciasto ajerkoniakowe! Składniki 25 dak "Palmy" 6 jajek, 25 dag c.pudru, 25 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia.
    Nasączenie: 1 szkl. mocnego naparu z kawy ropuzszczalnej - po ostudzeniu polączona z 1 szkl. adwokata.
    na wierz : 50 ml. śmietanki 30%, żelatyna /tyle ile potrzeba na 0,5 l. płynu do zgęstnienia- pisze na opakowaniu żelatyny/, 5 dag cukru.

    Wykonanie : tłuszcz utrzeć z 10 dag c.pudru na puszystą masę, dodawać po 1 żółtka. Ubić pianę z resztą c.pudru na sztywną pianę.
    Do utartej masy dodać ubitą piane i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Piec w prosokątnej formie ok. 40min. w temp. ok. 170 stopni.
    po ostudzeniu ponakłuwać ciasto trzonkiem zwykłej łyżki /gęsto/ i w te miejsca wpuszczać za pomocą strzykawki przygotowany wcześniej poncz z kawy i adwokata /oczywiście ostudzony/. Zostaw do następnego dnia/
    Żelatynę rozpuscić w niewielkiej ilości przegotowanej , zimnej wody i zostawić aby napęczniała. Nast. podgrzać i jak się rozpuści - ostudzić. W miedzy czasie ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć na ciasto i do lodówki.
    Jak dobrze stężeje na śmietane zetrzyj na dużych oczkach czekolade - polecam czarno-biała np. zTeravity.
    Kto jadł u mnie to ciasto to chciał albo przepis albo żebym mu go upiekła na jakąś okazję.

  • Autor: piola Data: 2005-07-26 21:01:10

    O i chyba stanie na cieście Ekkore, tylko napisz mi proszę jaka ta śmietana ma być? Słodka czy kwaśna?

Przejdź do pełnej wersji serwisu