Forum

Kuchenne porady

raclette czyli zestaw patelenek

• Autor: szklanki1 Data: 2005-07-23 20:20:34

Czesc! My wszyscy na diecie, a posiadam "raclette" czyli zestaw do grillowania, gdzie kazdy ma swoja teflonowa patelenke.Idealnie wychodza na niej jajka sadzone, kawalki mieska i cukinia. Czy ktos ma jakies pomysly/przepisy na użytek ? Prosze o odp!

• Autor: klarax Data: 2005-07-23 22:17:25

ja bym spróbował robić raclett czyli Braetchaes (bretkez)

www.raclette-suisse.ch

• Autor: szklanki1 Data: 2005-07-24 11:00:02

tylko kto mi to przetłumaczy? :( niestety, jestem anglojezyczna

• Autor: klarax Data: 2005-07-24 11:04:05

serduszko,
    z lewej strony u góry są 3 skróty, m.in. "EN" - kliknij na to, to wyjdzie ci wszystko po angielsku :-)))))

• Autor: szklanki1 Data: 2005-07-24 11:15:00

a tak, faktycznie, ale nadal rozumiem 3/4 ;) wcale niełatwe te przepisy, a ja nie mam na co przyjaciół zaprosić.

• Autor: klarax Data: 2005-07-24 11:18:11

kup 1/2 litra

• Autor: mariam Data: 2005-07-24 11:22:34

no a ja robie tak: gotuje ziemniaczki w mundurkach,mozliwie jednej wielkości zeby były.
    kroje w dosc grube plastry rózne sery żółte[najlepiej dosc ostre] i jakie plesniowe serki np nasz rokpol.
    robie tzatzyki i inne sosy na bazie jogurtu.
    ziemniaczki po ugotowaniu wstawiam do ładnego naczynia i ustawiam na teflonowej blasze która jest góra całego urzadzenia. AA jeszcze plastry jakiejs aromatycznej wedliny .ale na serio dobra musi być. prawdziwy boczek wedzony albo...no cos dobrego.Potem układamy na patelenkach zestawik serków i wędlinki i wkładamy we własciwe miejsca raclette i trzymamy tam do momentu kiedy serek bedzie sie lał!! tymczasem obieramy sobie ziemniaczka z "mundurka' i układamy na talerzyku.nastepnie wyjmujemy roztopiony serek i podlewamy czy tez zsuwamy go na ziemniaczka.do wszystkiego dokładamy jeszce sosik.ziemniaki oczywiście powinny byc równiez cały czas gorące.Po to stoja na górze!! To jest pyszne.Wino wytrawne!!!!

• Autor: szklanki1 Data: 2005-07-24 15:33:46

mniam! chyba wypróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu