Forum

Kuchenne porady

Ma ktoś sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki?

  • Autor: elik21 Data: 2005-07-24 10:46:43

    Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie proszę!!!

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2005-07-24 10:54:20

    "Dżem z czarnych porzeczek"

    1 kg czarnych porzeczek, 80 dkg cukru

    Połowę owoców zmiażdżyć w rondlu, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć szumowiny- cokolwiek to jest:|:D, poczym dodać pozostałe owoce. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie gotowania często wstrząsać rondlem. W okresie wilgotnego lata dżem z porzeczek wymaga dłuższego gotowania. Po 15 minutach warto rpzeprowadzić "próby pkrzepnięcia". Kropla dżemu rzucona na zimny talerzyk nie powinna się rozpływać, lecz stygnąć:)

    przepis pochodzi z książki "500 potraw z działki"

  • Autor: elik21 Data: 2005-07-24 11:00:59

    Dzięki bardzo za błyskawiczną odpowiedź!!!

  • Autor: alman Data: 2005-07-24 13:46:08

    Zrobiłam na bazie żelfixu 3:1, tzn. wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu, z tym, że nie rozdrabniałam owoców / i tak w czasie gotowania trochę się rozpadły/. Jest super, z tym , że lekko kwaśny. Proponuję dodać więcej cukru /w przepisie jest 35 dkg na 1 kg owoców/ jeżeli lubisz słodki. Mnie taki lekko kwaśny odpowiada bardzo i 1 słoik już pożarłam. Pozdrawiam.

  • Autor: bahus Data: 2005-07-24 22:07:36

    Alman też tak robię i też łapczywie pożeram....:)))))
    Bahus

  • Autor: alman Data: 2005-07-25 07:57:27

    Och, Bahusie, kamień spadł mi z serca, że nie tylko ja! Pozdrawiam!

  • Autor: fruzielka Data: 2005-07-28 03:40:29

    Użytkownik elik21 napisał w wiadomości:
    > Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w
    > przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie
    > proszę!!!


    Dżem z porzeczek i malin


    Na 3 słoiki 0,33 l

    Przygotowanie: 25 minut
    Gotowanie: 10 minut

    po 300 g porzeczek białych i czarnych
    500 g malin lopakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera
    sok i skórka starta z połowy pomarańczy
    2 kieliszki araku lub kilka kropli aromatu arakowego Dr.Oetkera

    Owoce opłukać, usunąć szypułki. Wsypać cukier żelujący. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minut. Wymieszać ze skórką z pomarańczy, sokiem i arakiem lub aromatem arakowym. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zamknąć je i ustawić dnem do góry.


    Galaretka z porzeczek
    Na 6 słoików 0,33 l

    Przygotowanie: 20 minut
    Gotowanie: 25 minut
    Pasteryzowanie: 25 minut

    2 kg czerwonych porzeczek
    ok. kilograma cukru

    1.Owoce przebrać. Umyć, osączyć, usunąć szypułki.
    2.Porzeczki dokładnie odcedzić na sicie. Wsypać do rondla i gotować, aż puszczą sok.
    3.Miazgę wycisnąć. Sok odmierzyć szklankami i dodać tyle samo szklanek cukru. Gotować 25 minut.
    4.Zastygającą galaretkę przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować 25 minut.

    Nasza rada
    Galaretka będzie jeszcze lepsza, jeśli czerwone porzeczki wymieszamy z czarnymi i białymi.

  • Autor: trylobicik Data: 2005-07-28 14:21:07

    Może się jeszcze komuś przyda taki przepisik na przetwór z czarnej porzeczki :) Bierzemy 3 szklanki oczyszczonych porzeczek i 2 szklanki cukru,( niekoniecznie muszą być szklanki, ale ważne jest aby miały taką samą pojemność), miksujemy chwilę. Otrzymany słodki przecier wlewamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy - tak mniej więcej około 10 minut (od zagotowania wody). Studzimy i mamy coś dżemowatego. Ja to robię już od wielu lat, a wymyśliłam to z lenistwa, bo to się naprawdę błyskiem robi. I te proporcje cukru są eksperymentalnie wybrane

  • Autor: attena07 Data: 2015-07-10 14:02:34

    Szukałam szybkiego przepisu na dżem i widzę że ten przepis będzie super szybki smiley

  • Autor: mggi63 Data: 2015-07-13 07:09:42

    Akurat dostałam trochę porzeczek i chyba również tak zrobię bo czasu i chęci brak na dłuższą zabawę wink2

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-07-11 06:57:12

    właśnie zamknęłam w słoiczkach dżem z czarnej porzeczki. Wymaga więcej czasu niż wyżej przedstawione ale bardzo dobry wyszedł. Po raz pierwszy robiłam w ten sposób i chociaż nieco wiecej czasu zajął mi niż wcześniej robione, to jednak następne też będę tak robiła bo wyjątkowo wszystkim posmakował. Przede wszystkim nie wymagał obierania porzeczek z szypułek.
    Wrzucam do rondla porzeczki, rozgniatam trochę takim ustrojstwem do ziemniaków, dosypuję część cukru i gotuję ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyłączam ogień, rondel przykrywam i odstawiam do drugiego dnia. 
    Na drugi dzień podgrzewam lekko, a następnie traktuję całość blenderem. 1/4 masy daję wprost do rondla a pozostałe porzeczki przecieram przez sito (można całość przepuścić przez przecierak do owoców, ale ja takiego nie mam). Mieszam wszystko w rondlu i dosypuję resztę cukru (proporcji tu nie mam, na smak sypię) i dosmażam ok. 2 - 3 godzin, w zależności jak gęsty dżem ma być. 

  • Autor: attena07 Data: 2015-07-13 22:53:35

    Porzeczki zrobiłam tak jak trylobicik faktycznie ekspresowo się robi jedynie to gotowanie trochę męczy . Ale coś za coś smiley , Krystyna911 oczami wyobraźni już widziałam przypalone dno garczka Nie wiem ale ja tak mam embarassed . Zawsze robiłam : 2 kg porzeczek , 1 kg cukru , 50 ml wody . Wszystko gotuję przez 15 - 30 min stale mieszając . Po tym czasie blenderem miksuję porzeczki a następnie do słoiczków , ot i cała filozofia tylko no właśnie ! jeśli się nie przyłożę do mieszania to jak nic garczek przypalony .

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-07-14 06:50:17

    W sprzedaży jest pektyna, naturalny środek żelujący, super sprawa do robienia dżemów wszelakich. Torebka 30 g kosztuje ok. 3,50 zł i zgodnie z sugestią na opakowaniu wystarcza na 2 kg owoców. Ja jednak uważam, że wtedy dżem jest za gęsty - daję torebkę 30 g pektyny na 3 kg owoców i 1 kg cukru, plus sok z 1/2 cytryny.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-07-14 10:10:23

    Też zrobiłam wg trylobcika i jak na razie ok :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu