Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie proszę!!!
Połowę owoców zmiażdżyć w rondlu, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć szumowiny- cokolwiek to jest:|:D, poczym dodać pozostałe owoce. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie gotowania często wstrząsać rondlem. W okresie wilgotnego lata dżem z porzeczek wymaga dłuższego gotowania. Po 15 minutach warto rpzeprowadzić "próby pkrzepnięcia". Kropla dżemu rzucona na zimny talerzyk nie powinna się rozpływać, lecz stygnąć:)
Zrobiłam na bazie żelfixu 3:1, tzn. wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu, z tym, że nie rozdrabniałam owoców / i tak w czasie gotowania trochę się rozpadły/. Jest super, z tym , że lekko kwaśny. Proponuję dodać więcej cukru /w przepisie jest 35 dkg na 1 kg owoców/ jeżeli lubisz słodki. Mnie taki lekko kwaśny odpowiada bardzo i 1 słoik już pożarłam. Pozdrawiam.
Użytkownik elik21 napisał w wiadomości:
> Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w
> przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie
> proszę!!!
Dżem z porzeczek i malin
Na 3 słoiki 0,33 l
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 10 minut
po 300 g porzeczek białych i czarnych
500 g malin lopakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera
sok i skórka starta z połowy pomarańczy
2 kieliszki araku lub kilka kropli aromatu arakowego Dr.Oetkera
Owoce opłukać, usunąć szypułki. Wsypać cukier żelujący. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minut. Wymieszać ze skórką z pomarańczy, sokiem i arakiem lub aromatem arakowym. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zamknąć je i ustawić dnem do góry.
Galaretka z porzeczek
Na 6 słoików 0,33 l
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25 minut
Pasteryzowanie: 25 minut
2 kg czerwonych porzeczek
ok. kilograma cukru
1.Owoce przebrać. Umyć, osączyć, usunąć szypułki.
2.Porzeczki dokładnie odcedzić na sicie. Wsypać do rondla i gotować, aż puszczą sok.
3.Miazgę wycisnąć. Sok odmierzyć szklankami i dodać tyle samo szklanek cukru. Gotować 25 minut.
4.Zastygającą galaretkę przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować 25 minut.
Nasza rada
Galaretka będzie jeszcze lepsza, jeśli czerwone porzeczki wymieszamy z czarnymi i białymi.
Może się jeszcze komuś przyda taki przepisik na przetwór z czarnej porzeczki :) Bierzemy 3 szklanki oczyszczonych porzeczek i 2 szklanki cukru,( niekoniecznie muszą być szklanki, ale ważne jest aby miały taką samą pojemność), miksujemy chwilę. Otrzymany słodki przecier wlewamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy - tak mniej więcej około 10 minut (od zagotowania wody). Studzimy i mamy coś dżemowatego. Ja to robię już od wielu lat, a wymyśliłam to z lenistwa, bo to się naprawdę błyskiem robi. I te proporcje cukru są eksperymentalnie wybrane
właśnie zamknęłam w słoiczkach dżem z czarnej porzeczki. Wymaga więcej czasu niż wyżej przedstawione ale bardzo dobry wyszedł. Po raz pierwszy robiłam w ten sposób i chociaż nieco wiecej czasu zajął mi niż wcześniej robione, to jednak następne też będę tak robiła bo wyjątkowo wszystkim posmakował. Przede wszystkim nie wymagał obierania porzeczek z szypułek. Wrzucam do rondla porzeczki, rozgniatam trochę takim ustrojstwem do ziemniaków, dosypuję część cukru i gotuję ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyłączam ogień, rondel przykrywam i odstawiam do drugiego dnia. Na drugi dzień podgrzewam lekko, a następnie traktuję całość blenderem. 1/4 masy daję wprost do rondla a pozostałe porzeczki przecieram przez sito (można całość przepuścić przez przecierak do owoców, ale ja takiego nie mam). Mieszam wszystko w rondlu i dosypuję resztę cukru (proporcji tu nie mam, na smak sypię) i dosmażam ok. 2 - 3 godzin, w zależności jak gęsty dżem ma być.
Porzeczki zrobiłam tak jak trylobicik faktycznie ekspresowo się robi jedynie to gotowanie trochę męczy . Ale coś za coś , Krystyna911 oczami wyobraźni już widziałam przypalone dno garczka Nie wiem ale ja tak mam . Zawsze robiłam : 2 kg porzeczek , 1 kg cukru , 50 ml wody . Wszystko gotuję przez 15 - 30 min stale mieszając . Po tym czasie blenderem miksuję porzeczki a następnie do słoiczków , ot i cała filozofia tylko no właśnie ! jeśli się nie przyłożę do mieszania to jak nic garczek przypalony .
W sprzedaży jest pektyna, naturalny środek żelujący, super sprawa do robienia dżemów wszelakich. Torebka 30 g kosztuje ok. 3,50 zł i zgodnie z sugestią na opakowaniu wystarcza na 2 kg owoców. Ja jednak uważam, że wtedy dżem jest za gęsty - daję torebkę 30 g pektyny na 3 kg owoców i 1 kg cukru, plus sok z 1/2 cytryny.
Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie proszę!!!
"Dżem z czarnych porzeczek"
1 kg czarnych porzeczek, 80 dkg cukru
Połowę owoców zmiażdżyć w rondlu, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć szumowiny- cokolwiek to jest:|:D, poczym dodać pozostałe owoce. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie gotowania często wstrząsać rondlem. W okresie wilgotnego lata dżem z porzeczek wymaga dłuższego gotowania. Po 15 minutach warto rpzeprowadzić "próby pkrzepnięcia". Kropla dżemu rzucona na zimny talerzyk nie powinna się rozpływać, lecz stygnąć:)
przepis pochodzi z książki "500 potraw z działki"
Dzięki bardzo za błyskawiczną odpowiedź!!!
Zrobiłam na bazie żelfixu 3:1, tzn. wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu, z tym, że nie rozdrabniałam owoców / i tak w czasie gotowania trochę się rozpadły/. Jest super, z tym , że lekko kwaśny. Proponuję dodać więcej cukru /w przepisie jest 35 dkg na 1 kg owoców/ jeżeli lubisz słodki. Mnie taki lekko kwaśny odpowiada bardzo i 1 słoik już pożarłam. Pozdrawiam.
Alman też tak robię i też łapczywie pożeram....:)))))
Bahus
Och, Bahusie, kamień spadł mi z serca, że nie tylko ja! Pozdrawiam!
Użytkownik elik21 napisał w wiadomości:
> Czy ktoś ma sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki? Szukałam w
> przepisach ale nic nie znalazłam a porzeczka już czeka zerwana.Pomóżcie
> proszę!!!
Dżem z porzeczek i malin
Na 3 słoiki 0,33 l
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 10 minut
po 300 g porzeczek białych i czarnych
500 g malin lopakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera
sok i skórka starta z połowy pomarańczy
2 kieliszki araku lub kilka kropli aromatu arakowego Dr.Oetkera
Owoce opłukać, usunąć szypułki. Wsypać cukier żelujący. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minut. Wymieszać ze skórką z pomarańczy, sokiem i arakiem lub aromatem arakowym. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zamknąć je i ustawić dnem do góry.
Galaretka z porzeczek
Na 6 słoików 0,33 l
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25 minut
Pasteryzowanie: 25 minut
2 kg czerwonych porzeczek
ok. kilograma cukru
1.Owoce przebrać. Umyć, osączyć, usunąć szypułki.
2.Porzeczki dokładnie odcedzić na sicie. Wsypać do rondla i gotować, aż puszczą sok.
3.Miazgę wycisnąć. Sok odmierzyć szklankami i dodać tyle samo szklanek cukru. Gotować 25 minut.
4.Zastygającą galaretkę przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować 25 minut.
Nasza rada
Galaretka będzie jeszcze lepsza, jeśli czerwone porzeczki wymieszamy z czarnymi i białymi.
Może się jeszcze komuś przyda taki przepisik na przetwór z czarnej porzeczki :) Bierzemy 3 szklanki oczyszczonych porzeczek i 2 szklanki cukru,( niekoniecznie muszą być szklanki, ale ważne jest aby miały taką samą pojemność), miksujemy chwilę. Otrzymany słodki przecier wlewamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy - tak mniej więcej około 10 minut (od zagotowania wody). Studzimy i mamy coś dżemowatego. Ja to robię już od wielu lat, a wymyśliłam to z lenistwa, bo to się naprawdę błyskiem robi. I te proporcje cukru są eksperymentalnie wybrane
Szukałam szybkiego przepisu na dżem i widzę że ten przepis będzie super szybki
Akurat dostałam trochę porzeczek i chyba również tak zrobię bo czasu i chęci brak na dłuższą zabawę
właśnie zamknęłam w słoiczkach dżem z czarnej porzeczki. Wymaga więcej czasu niż wyżej przedstawione ale bardzo dobry wyszedł. Po raz pierwszy robiłam w ten sposób i chociaż nieco wiecej czasu zajął mi niż wcześniej robione, to jednak następne też będę tak robiła bo wyjątkowo wszystkim posmakował. Przede wszystkim nie wymagał obierania porzeczek z szypułek.
Wrzucam do rondla porzeczki, rozgniatam trochę takim ustrojstwem do ziemniaków, dosypuję część cukru i gotuję ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyłączam ogień, rondel przykrywam i odstawiam do drugiego dnia.
Na drugi dzień podgrzewam lekko, a następnie traktuję całość blenderem. 1/4 masy daję wprost do rondla a pozostałe porzeczki przecieram przez sito (można całość przepuścić przez przecierak do owoców, ale ja takiego nie mam). Mieszam wszystko w rondlu i dosypuję resztę cukru (proporcji tu nie mam, na smak sypię) i dosmażam ok. 2 - 3 godzin, w zależności jak gęsty dżem ma być.
Porzeczki zrobiłam tak jak trylobicik faktycznie ekspresowo się robi jedynie to gotowanie trochę męczy . Ale coś za coś , Krystyna911 oczami wyobraźni już widziałam przypalone dno garczka Nie wiem ale ja tak mam . Zawsze robiłam : 2 kg porzeczek , 1 kg cukru , 50 ml wody . Wszystko gotuję przez 15 - 30 min stale mieszając . Po tym czasie blenderem miksuję porzeczki a następnie do słoiczków , ot i cała filozofia tylko no właśnie ! jeśli się nie przyłożę do mieszania to jak nic garczek przypalony .
W sprzedaży jest pektyna, naturalny środek żelujący, super sprawa do robienia dżemów wszelakich. Torebka 30 g kosztuje ok. 3,50 zł i zgodnie z sugestią na opakowaniu wystarcza na 2 kg owoców. Ja jednak uważam, że wtedy dżem jest za gęsty - daję torebkę 30 g pektyny na 3 kg owoców i 1 kg cukru, plus sok z 1/2 cytryny.
Też zrobiłam wg trylobcika i jak na razie ok :)