Forum

Kuchenne porady

Brytfanna ceramiczna - instrukcja obsługi

  • Autor: Animozja Data: 2005-07-27 12:04:18

    Dostałam takie coś:
    www.allegro.pl

    i mam same pytania:
    - czy to prawda, że piekąc mięso, dobrze jest najpierw brytfannę namoczyć w wodzie (podobno jest mięso bardziej soczyste)?

    - czy nazwa "garnek rzymski" jest prawidłowa (niemiecki jest dla mnie językiem bardzo obcym)? - szukałam pod tą nazwą w sieci i nic

    - czy można w tym upiec chleb?

    Macie jakieś doświadczenia z takim sprzętem? Co powinnam wiedzieć, zanim zmarnuję jakieś warzywa albo kawał mięcha?

  • Autor: klarax Data: 2005-07-27 12:48:53

    www.roemertopf.de
    www.kochclub.de/rezepte
    obie strony niestety po niemiecku

    Wszystkie naczynia gliniane wypalane w niskich temperaturach (Römertopf, terracotta itp.) należy przed użyciem namoczyć, ok. 1/2 do 1 godziny.
    Wyroby gliniane wypalane w niskich temperaturach można rozpoznać próbując językiem: do skorup wypalanych w niskich temperaturach język "przykleja się".
    Tego typu naczynia wstawia się do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ogrzewa (nigdy na wolnym ogniu - pękają).
    W Römertopf można wszystko piec bez dodawania płynów lub tłuszczu.
    Chleb daję się też upiec.

  • Autor: klarax Data: 2005-07-27 12:57:50


    http://www.roemertopf.de/
    ta strona po niemiecku, francusku i angielsku

  • Autor: Animozja Data: 2005-07-27 15:27:29

    Ok, dziękuję za namiary, ściągnęłam na razie 4 kartki do tłumaczenia w domu (angielski jest mi nieco mniej obcy, ale też nie swojski) Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

    ...co nie oznacza, że nie będę wdzięczna za uwagi "z życia wzięte".

    Pozdrawiam!
    A.

Przejdź do pełnej wersji serwisu