Forum

Kuchenne porady

szukam przepisu na dżem agrestowy

  • Autor: esob1 Data: 2005-07-30 17:09:13

    Podobno podawał go niedawno w "Domowej Kawiarence" Tadeusz Gwiaździński. Może ktoś nim dysponuje?

  • Autor: inka21 Data: 2005-07-30 19:15:17

    tak..., wariacja ma rację , ja ze swej strony moge ci podac przepis na soso agrestowy: przepis8225, pozdrawiam, inka21

  • Autor: hoja Data: 2005-07-30 19:41:45

    Ja dawno temu robiłam dżem z agrestu i wyszedł mi super. Już dokładnie nie pamiętam - ale zdaje się, że skorzystałam z żel-fixu. Jedno pamiętam doskonale - usuwałam ze środka wszystkie pestki i gdyby przyszło mi znowu robić taki dżem postąpiła bym tak samo! Trochę pracochłonne ale myślę że warto ! Spróbuj i ty . Życzę powodzenia!

  • Autor: esob1 Data: 2005-07-31 00:18:15

    Szukałam przepisu na dżem z "Kawiarenki", bo słyszałam, że jest znakomity, no i byłam ciekawa, czym różni się jego wykonanie od innych, tradycyjnych sposobów. Dziękuję za odpowiedzi na moja prośbę.

  • Autor: nikolka19 Data: 2005-07-31 12:34:59

    mam kilka przepisów nie wiem który podpasuje i jakie masz dodatkowo produkty
    dżem agrestowo-malinowy
    1 kg agrestu
    50 dag malin
    90 dag cukru
    rozgnieść 70 dag agrestu włożyć do rondla
    zalać połową szkl. wrzącej wody i rozgotować.Wsypać cukier i dalej gototwać dalej na małym ogniu.Do wrzącego musu wrzucić pozostały agrest pogotować 5 min. dodac maliny.Wtedy dać duży ogien żeby dżem się zagotował i wyłączyć.Robić na 5 razy na końcu zdjać szumowiny Gorący dżem ponakładać do słoików pasteryzować około 15 mniut

  • Autor: nikolka19 Data: 2005-07-31 12:40:18

    marmolada agrestowa z cynamonem
    1 kg agrestu
    60 dag cukru
    5 g koru cynamonu
    dojrzały agrest oczyścić rozgnieśc dodać cynamon i pod przykryciem rozgotować we własnym soku.Następnie przetrzeć przez sito i ponownie gotować z dodatkiem cukru i cynamonu.Kiedy marmolada będzie odpowiednio gęsta wyjąć cynamon ponakładać do słoików i pasteryzować jak zawsze

  • Autor: esob1 Data: 2005-08-02 01:29:26

    Dziękuję, chyba wypróbuję ten z cynamonem...

Przejdź do pełnej wersji serwisu