Ja dawno temu robiłam dżem z agrestu i wyszedł mi super. Już dokładnie nie pamiętam - ale zdaje się, że skorzystałam z żel-fixu. Jedno pamiętam doskonale - usuwałam ze środka wszystkie pestki i gdyby przyszło mi znowu robić taki dżem postąpiła bym tak samo! Trochę pracochłonne ale myślę że warto ! Spróbuj i ty . Życzę powodzenia!
Szukałam przepisu na dżem z "Kawiarenki", bo słyszałam, że jest znakomity, no i byłam ciekawa, czym różni się jego wykonanie od innych, tradycyjnych sposobów. Dziękuję za odpowiedzi na moja prośbę.
mam kilka przepisów nie wiem który podpasuje i jakie masz dodatkowo produkty
dżem agrestowo-malinowy
1 kg agrestu
50 dag malin
90 dag cukru
rozgnieść 70 dag agrestu włożyć do rondla
zalać połową szkl. wrzącej wody i rozgotować.Wsypać cukier i dalej gototwać dalej na małym ogniu.Do wrzącego musu wrzucić pozostały agrest pogotować 5 min. dodac maliny.Wtedy dać duży ogien żeby dżem się zagotował i wyłączyć.Robić na 5 razy na końcu zdjać szumowiny Gorący dżem ponakładać do słoików pasteryzować około 15 mniut
marmolada agrestowa z cynamonem
1 kg agrestu
60 dag cukru
5 g koru cynamonu
dojrzały agrest oczyścić rozgnieśc dodać cynamon i pod przykryciem rozgotować we własnym soku.Następnie przetrzeć przez sito i ponownie gotować z dodatkiem cukru i cynamonu.Kiedy marmolada będzie odpowiednio gęsta wyjąć cynamon ponakładać do słoików i pasteryzować jak zawsze
Podobno podawał go niedawno w "Domowej Kawiarence" Tadeusz Gwiaździński. Może ktoś nim dysponuje?
tak..., wariacja ma rację , ja ze swej strony moge ci podac przepis na soso agrestowy: przepis8225, pozdrawiam, inka21
Ja dawno temu robiłam dżem z agrestu i wyszedł mi super. Już dokładnie nie pamiętam - ale zdaje się, że skorzystałam z żel-fixu. Jedno pamiętam doskonale - usuwałam ze środka wszystkie pestki i gdyby przyszło mi znowu robić taki dżem postąpiła bym tak samo! Trochę pracochłonne ale myślę że warto ! Spróbuj i ty . Życzę powodzenia!
Szukałam przepisu na dżem z "Kawiarenki", bo słyszałam, że jest znakomity, no i byłam ciekawa, czym różni się jego wykonanie od innych, tradycyjnych sposobów. Dziękuję za odpowiedzi na moja prośbę.
mam kilka przepisów nie wiem który podpasuje i jakie masz dodatkowo produkty
dżem agrestowo-malinowy
1 kg agrestu
50 dag malin
90 dag cukru
rozgnieść 70 dag agrestu włożyć do rondla
zalać połową szkl. wrzącej wody i rozgotować.Wsypać cukier i dalej gototwać dalej na małym ogniu.Do wrzącego musu wrzucić pozostały agrest pogotować 5 min. dodac maliny.Wtedy dać duży ogien żeby dżem się zagotował i wyłączyć.Robić na 5 razy na końcu zdjać szumowiny Gorący dżem ponakładać do słoików pasteryzować około 15 mniut
marmolada agrestowa z cynamonem
1 kg agrestu
60 dag cukru
5 g koru cynamonu
dojrzały agrest oczyścić rozgnieśc dodać cynamon i pod przykryciem rozgotować we własnym soku.Następnie przetrzeć przez sito i ponownie gotować z dodatkiem cukru i cynamonu.Kiedy marmolada będzie odpowiednio gęsta wyjąć cynamon ponakładać do słoików i pasteryzować jak zawsze
Dziękuję, chyba wypróbuję ten z cynamonem...