Witam,
stoi u mnie skrzynka pomidorów, miały to być przecierowe, ale są DUŻE i prawie normalnie wyglądają a nie przecierowo. Poza tym są szklarniowe i raczej kwaśne. Jednym słowem - proszę o przepis na sałatkę na cito!
Może ktoś robi taką jak mój śp. dziadek ? Mało octowatą (prawie nie), chyba tylko z cebulą. Proszę o jakieś podpowiedzi.
matylda
ja osobiscie robie tak (szczegolnie do kielbaski z grilla):
pomodorki + papryka(pokrojona w paseczki)+cebula do tego daje troche oliwy i niwielka ilosc octu balsamicznego.wszystko wymieszac i doprawic do smaku.
pozdrawiam i zycze smacznego!!
zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
liść laurowy, ziele ang.
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Układać w słoikach na przemian pomidory pokrojone w grube plastry i cebulę też w plasterki. Zalać zimną zalewą, pasteryzować 15 min.
Witam,
stoi u mnie skrzynka pomidorów, miały to być przecierowe, ale są DUŻE i prawie normalnie wyglądają a nie przecierowo. Poza tym są szklarniowe i raczej kwaśne. Jednym słowem - proszę o przepis na sałatkę na cito!
Może ktoś robi taką jak mój śp. dziadek ? Mało octowatą (prawie nie), chyba tylko z cebulą. Proszę o jakieś podpowiedzi.
matylda
ja osobiscie robie tak (szczegolnie do kielbaski z grilla):
pomodorki + papryka(pokrojona w paseczki)+cebula do tego daje troche oliwy i niwielka ilosc octu balsamicznego.wszystko wymieszac i doprawic do smaku.
pozdrawiam i zycze smacznego!!
Robiłam kiedys taką sałatkę:
pomidory
cebula
zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
liść laurowy, ziele ang.
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Układać w słoikach na przemian pomidory pokrojone w grube plastry i cebulę też w plasterki. Zalać zimną zalewą, pasteryzować 15 min.
albo taki sos, jest naprawdę pyszny przepis10226
Fajny, fajny
w tym roku pomidorowe szaleństwo
Spróbuję, to mogło być coś takiego
dzięki
m
A te pomidory ze skórą? Czy łupić?
ze skórą /ja tak robiłam/