Czy chodzi Ci o "produkcję" sera z mleka? Ostatnio temat przerabiałam (i praktykuję) więc mogłabym podzielić się wiedzą jeśli jest tym ktoś zainteresowany.
jestem zainteresowany Twoja propozycją.Jeżli możesz to powiedz jak długo mam podgrzewc zsiadłe mleko, w jakiej temperaturze. Robiłem juz kilka raz i zwsze wychodził mi ser ale był tak twardy jak "zeluwa".Powiedz co mogłem źle zrobić. Czekam na odpowiedź
borys\1.
moja wersja jest inna. doprowadzasz do wrzenia taka ilosc slodkiego mleka jaka ilosc masz kwasnego i w chwili, kiedy slodkie probuje wyjsc z gara wlewasz do niego kwasne. Potem LEKKO nalezy plyn przemieszac - az do wytracenia sie serwatki i calosc pozostawic do wystygniecia. Po wystygnieciu odcedzasz na sicie
{deal2}
Witam,
Czy chodzi Ci o "produkcję" sera z mleka? Ostatnio temat przerabiałam (i praktykuję) więc mogłabym podzielić się wiedzą jeśli jest tym ktoś zainteresowany.
Pozdrawiam
Maria
jestem zainteresowany Twoja propozycją.Jeżli możesz to powiedz jak długo mam podgrzewc zsiadłe mleko, w jakiej temperaturze. Robiłem juz kilka raz i zwsze wychodził mi ser ale był tak twardy jak "zeluwa".Powiedz co mogłem źle zrobić. Czekam na odpowiedź
borys\1.
moja wersja jest inna. doprowadzasz do wrzenia taka ilosc slodkiego mleka jaka ilosc masz kwasnego i w chwili, kiedy slodkie probuje wyjsc z gara wlewasz do niego kwasne. Potem LEKKO nalezy plyn przemieszac - az do wytracenia sie serwatki i calosc pozostawic do wystygniecia. Po wystygnieciu odcedzasz na sicie
dzięki za poradę będę próbował jak wyjdzie to dam znać