Jeśli liczysz wg. polskich albo niemieckich norm kuchennych (200g/porcja) to potrzebujesz 4 kg, a jeśli wg. szwajcarskich lub austriackich (160-150g/porcja) to 3,2-3,0 kg polędwicy.
We wszystkich wypadkach powinnaś pójść z torbą na zakupy.
hej, ostatnio robiłam strogonowa na ok. 20 osób, zakupiłam: kilogram wołowiny ładnej, do tego boczku z pół kilograma i kilogram pieczarek, papryki ok. 6 sztuk i kilka ogórków kiszonych. wykorzystałam największy garnek jaki miałam w domu. zrobiłam do tego bardzo gęsty sos - wszystkim smakowało. pozdrawiam
dzięki
dokładnie... jak sobie policzyłam 3,5kg tego drogiego mięska to padłam:(
Jestem noga kuchenna, jak się robi bogracz? Czy użyć któregoś przepisu z tej strony czy macie swoje sprawdzone inne?
Trudno powiedzieć na ile. Jeśli robie to z jakiejś okazji gdy jest dużo więcej dań to robie z tych proporcji i starcza na 10 osób (wszyscy są już po słodkim bo bogracz daje do kolacji) ale jak jest to danie główne to też zależy ilu panów je ;))))) 6-7porcji. Możesz zmienić propoprcje i dać więcej warzyw będzie oszczędniej. Najlepiej zrób próbę jeśli nie masz doświadczenia z gulaszami itp.
Standardowe gulaszowe najcześciej. Sól, pieprz wiadomo, papryka czerwona słodka ostra, chili jak lubisz, (ostatnio prawie zawsze mięsko wszelakie skrapiam tabasco , jakoś mnie naszło); daje listek bobkowy(2) i kulki (ziele angielskie 3-4), czasem sypne troche majeranku, tymianku, kminku. Jak masz wątpliwości czy daną przyprawę się dodaje to zerknij w sklepie na skład jakiejś tytki "Przyprawa do gulaszu". Albo kup tytke i dodaj :)
5ta rocznica ślubu:) robimy hawajskie party czyli przebrania,dekoracje domku itp, kwiaty, egzotyczne drinki, sałatki kurakowo-ananasowe i owocowe itp
Ale na ciepło świni pieczonej w piecu ziemnym (czy jakoś tak) nie zrobię:))))
Mięsa itd? Czy nie pójdę z torbami??;) Czy może lepiej coś innego? Doradźcie, proszę
Jeśli liczysz wg. polskich albo niemieckich norm kuchennych (200g/porcja) to potrzebujesz 4 kg, a jeśli wg. szwajcarskich lub austriackich (160-150g/porcja) to 3,2-3,0 kg polędwicy.
We wszystkich wypadkach powinnaś pójść z torbą na zakupy.
hej, ostatnio robiłam strogonowa na ok. 20 osób, zakupiłam: kilogram wołowiny ładnej, do tego boczku z pół kilograma i kilogram pieczarek, papryki ok. 6 sztuk i kilka ogórków kiszonych. wykorzystałam największy garnek jaki miałam w domu. zrobiłam do tego bardzo gęsty sos - wszystkim smakowało. pozdrawiam
polędwica na klasyczny srogonow jest droga, może zrobisz bogracz?
klio
~(*_*)~
dzięki
dokładnie... jak sobie policzyłam 3,5kg tego drogiego mięska to padłam:(
Jestem noga kuchenna, jak się robi bogracz? Czy użyć któregoś przepisu z tej strony czy macie swoje sprawdzone inne?
Z góry wielkie dzięki...
Możesz zerknąć na ten przepis4087
ale są na tej stronie też inne więc na pewno coś znajdziesz.
Koniecznie zrób z kluseczkami :)
Klio
~(*_*)~
O, dzięki:) To może być jakiekolwiek gulaszowe mięsko? Ten kilogram u Ciebie to na ok 10osób? Najpierw zrobię na próbę z mniejszej ilości:))
Trudno powiedzieć na ile. Jeśli robie to z jakiejś okazji gdy jest dużo więcej dań to robie z tych proporcji i starcza na 10 osób (wszyscy są już po słodkim bo bogracz daje do kolacji) ale jak jest to danie główne to też zależy ilu panów je ;))))) 6-7porcji.
Możesz zmienić propoprcje i dać więcej warzyw będzie oszczędniej.
Najlepiej zrób próbę jeśli nie masz doświadczenia z gulaszami itp.
Klio
~(*_*)~
Jeszcze tylko pytanie - jakie to przyprawy do gulaszu??
U nas też będzie już po słodkim:)
Dziękuję:))))
Standardowe gulaszowe najcześciej.
Sól, pieprz wiadomo, papryka czerwona słodka ostra, chili jak lubisz, (ostatnio prawie zawsze mięsko wszelakie skrapiam tabasco , jakoś mnie naszło);
daje listek bobkowy(2) i kulki (ziele angielskie 3-4),
czasem sypne troche majeranku, tymianku, kminku.
Jak masz wątpliwości czy daną przyprawę się dodaje to zerknij w sklepie na skład jakiejś tytki "Przyprawa do gulaszu".
Albo kup tytke i dodaj :)
Klio
~(*_*)~
Ten bogracz jest wspanialy wczoraj go zrobilam.Tylko koniecznie z kluseczkami.Jest pycha
a jakie dokładnie mięsko brałaś?
5ta rocznica ślubu:) robimy hawajskie party czyli przebrania,dekoracje domku itp, kwiaty, egzotyczne drinki, sałatki kurakowo-ananasowe i owocowe itp
Ale na ciepło świni pieczonej w piecu ziemnym (czy jakoś tak) nie zrobię:))))