Forum

Kuchenne porady

Strogonow na 20osób-jakie ilości?

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 10:22:23

    Mięsa itd? Czy nie pójdę z torbami??;) Czy może lepiej coś innego? Doradźcie, proszę

  • Autor: klarax Data: 2005-08-16 11:19:03

    Jeśli liczysz wg. polskich albo niemieckich norm kuchennych (200g/porcja) to potrzebujesz 4 kg, a jeśli wg. szwajcarskich lub austriackich (160-150g/porcja) to 3,2-3,0 kg polędwicy.
    We wszystkich wypadkach powinnaś pójść z torbą na zakupy.

  • Autor: Magda Majewska Data: 2005-08-16 11:38:50

    hej, ostatnio robiłam strogonowa na ok. 20 osób, zakupiłam: kilogram wołowiny ładnej, do tego boczku z pół kilograma i kilogram pieczarek, papryki ok. 6 sztuk i kilka ogórków kiszonych. wykorzystałam największy garnek jaki miałam w domu. zrobiłam do tego bardzo gęsty sos - wszystkim smakowało. pozdrawiam

  • Autor: klio Data: 2005-08-16 11:41:37

    polędwica na klasyczny srogonow jest droga, może zrobisz bogracz?

    klio
    ~(*_*)~

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 11:56:18

    dzięki
    dokładnie... jak sobie policzyłam 3,5kg tego drogiego mięska to padłam:(
    Jestem noga kuchenna, jak się robi bogracz? Czy użyć któregoś przepisu z tej strony czy macie swoje sprawdzone inne?

    Z góry wielkie dzięki...

  • Autor: klio Data: 2005-08-16 12:20:23

    Możesz zerknąć na ten przepis4087
    ale są na tej stronie też inne więc na pewno coś znajdziesz.
    Koniecznie zrób z kluseczkami :)

    Klio
    ~(*_*)~

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 12:25:34

    O, dzięki:) To może być jakiekolwiek gulaszowe mięsko? Ten kilogram u Ciebie to na ok 10osób? Najpierw zrobię na próbę z mniejszej ilości:))

  • Autor: klio Data: 2005-08-16 12:34:49

    Trudno powiedzieć na ile. Jeśli robie to z jakiejś okazji gdy jest dużo więcej dań to robie z tych proporcji i starcza na 10 osób (wszyscy są już po słodkim bo bogracz daje do kolacji) ale jak jest to danie główne to też zależy ilu panów je ;))))) 6-7porcji.
    Możesz zmienić propoprcje i dać więcej warzyw będzie oszczędniej.
    Najlepiej zrób próbę jeśli nie masz doświadczenia z gulaszami itp.

    Klio
    ~(*_*)~

     

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 13:23:39

    Jeszcze tylko pytanie - jakie to przyprawy do gulaszu??
    U nas też będzie już po słodkim:)
    Dziękuję:))))

  • Autor: klio Data: 2005-08-16 13:33:06

    Standardowe gulaszowe najcześciej.
    Sól, pieprz wiadomo, papryka czerwona słodka ostra, chili jak lubisz, (ostatnio prawie zawsze mięsko wszelakie skrapiam tabasco , jakoś mnie naszło);
    daje listek bobkowy(2) i kulki (ziele angielskie 3-4),
    czasem sypne troche majeranku, tymianku, kminku.
    Jak masz wątpliwości czy daną przyprawę się dodaje to zerknij w sklepie na skład jakiejś tytki "Przyprawa do gulaszu".
    Albo kup tytke i dodaj :)

    Klio
    ~(*_*)~

  • Autor: Renata28 Data: 2005-08-16 13:52:34

    Ten bogracz jest wspanialy wczoraj go zrobilam.Tylko koniecznie z kluseczkami.Jest pycha

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 21:34:44

    a jakie dokładnie mięsko brałaś?

  • Autor: gothica Data: 2005-08-16 13:59:33

  • Autor: justok Data: 2005-08-16 14:51:55

    5ta rocznica ślubu:) robimy hawajskie party czyli przebrania,dekoracje domku itp, kwiaty, egzotyczne drinki, sałatki kurakowo-ananasowe i owocowe itp
    Ale na ciepło świni pieczonej w piecu ziemnym (czy jakoś tak) nie zrobię:))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu