Widzę, że wy wszystko wiecie!! Przypomniało mi się takie pieczywo o nazwie PALMIER. Było słodkie, w czymś w rodzaju lukru, syropu? i w formie takich zawijanych do środka 2 ślimaczków. Może ktoś zna przepis na to cudeńko??
Składniki ¾ szklanki prażonych orzechów ½ szklanki cukru ½ łyżeczki cynamonu 1 opakowanie ciasta francuskiego 120 g niesolonego masła cukier
Przygotowanie Stopić masło. Zmiksować pulsacyjnie orzechy. Na oprószonej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie, przekroić w poprzek na pół i ułożyć jedną część na drugiej. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmarować ciasto masłem i posypać orzechami. Zrolować do środka wzdłuż obu dłuższych brzegów. Posmarować masłem wzdłuż linii zetknięcia zrolowanych wałków ciasta. Jeśli ciasto jest miękkie, chłodzić je w lodówce przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić zrolowane ciasto na plasterki o grubości 0,5 cm. Obtoczyć je z obu stron w cukrze, strząsnąć nadmiar i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze w odległości 5 cm od siebie. Piec 10 minut, wyjąć blachę z piekarnika, łopatką odwrócić palmiery na drugą stronę i piec jeszcze 10 12 minut aż staną się rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.
Wersja zmodyfikowana
PALMIERY ORZECHOWE W CZEKOLADZIE
Składniki na palmiery jak w przepisie powyżej 120 g gorzkiej lub białej czekolady albo po 60 g każdej
Przygotowanie Upiec palmiery jak w przepisie powyżej. Czekolady posiekać osobno i stopić na parze . Ssmarować czekoladą spód palmierów i układać na wyłożonej pergaminem blasze czekoladą do dołu lub zanurzyć w czekoladzie w czekoladzie. Schłodzić, by zastygła czekolada.
Widzę, że wy wszystko wiecie!! Przypomniało mi się takie pieczywo o nazwie PALMIER. Było słodkie, w czymś w rodzaju lukru, syropu? i w formie takich zawijanych do środka 2 ślimaczków. Może ktoś zna przepis na to cudeńko??
spytam się u cukiernika naprzeciwko
Dzisiaj o tym samym myślałam. To było pyszne, chyba z ciasta francuskiego albo półfrancuskiego?
Może ktoś będzie znał przepis?
Składniki
¾ szklanki prażonych orzechów
½ szklanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 opakowanie ciasta francuskiego
120 g niesolonego masła
cukier
Przygotowanie
Stopić masło. Zmiksować pulsacyjnie orzechy. Na oprószonej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie, przekroić w poprzek na pół i ułożyć jedną część na drugiej. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmarować ciasto masłem i posypać orzechami. Zrolować do środka wzdłuż obu dłuższych brzegów. Posmarować masłem wzdłuż linii zetknięcia zrolowanych wałków ciasta. Jeśli ciasto jest miękkie, chłodzić je w lodówce przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić zrolowane ciasto na plasterki o grubości 0,5 cm. Obtoczyć je z obu stron w cukrze, strząsnąć nadmiar i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze w odległości 5 cm od siebie. Piec 10 minut, wyjąć blachę z piekarnika, łopatką odwrócić palmiery na drugą stronę i piec jeszcze 10 12 minut aż staną się rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.
Wersja zmodyfikowana
PALMIERY ORZECHOWE W CZEKOLADZIE
Składniki na palmiery jak w przepisie powyżej
120 g gorzkiej lub białej czekolady albo po 60 g każdej
Przygotowanie
Upiec palmiery jak w przepisie powyżej. Czekolady posiekać osobno i stopić na parze . Ssmarować czekoladą spód palmierów i układać na wyłożonej pergaminem blasze czekoladą do dołu lub zanurzyć w czekoladzie w czekoladzie. Schłodzić, by zastygła czekolada.
przepis z programu "Na słodko"
a tutaj zdjecia i przepis na znalezionym w necie blogu
http://www.smakimprezy.pl/2008/02/24/palmiery-z-czekolada-i-orzechami/
Super!!! Wielkie dzięki!
Ja tylko znałam palmiery bez orzechów