Myślę, że sprawę trzeba potraktować sezonowo mianowicie pomidorowo, paprykowo, czosnkowo
1) grzanki z masłem czosnkowym 2) boczek ze śliwką kalifornijską upieczony w piekarnku nastawionym na maksa (wcześniej trzeba wędzony boczek troczę podmrozić aby lepiej się kroił, używam do tego krajalnicy do chleba- wychodzą idealnie cienkie i równe plasterki, które posypuję papryką słodką i zawijam w nie śliwkę spinając wykałaczką, gotowę gdy boczek się zarumieni)3) sałatka pomidorowo-paprykowa z oliwkami i oliwą z oliwek (kostka 0,5x0,5cm). albo sałatka z pieczonej papryki (piecze się w megagorącym piekarniku do zwęglenia skórki, która sama schodzi po włożeniu do torebki papierowej i potrząsaniu energicznym. Pieczenie trwa ok.30min) kroi się paprykę w paseczki i kropi octem balsamicznym i oliwą z oliwek i do lodówy na 2-3godz.4)melon pokrojony na kawałki od bieguna do bieguna, ulożony współśrodkowo poprzedzielany dobrą szynką najlepiej parmeńską (ale bez przesady) ułożoną w kupki.5) na deserek proponuję biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany 30% (400ml kubeczek) i serka waniliowego Tosca (400ml.) z żelatyną (opakowanie na litr wody) rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i do gorącej dodaję ok. 3/4 szkl. jogurtu aby od razu dało się wszystko wymieszać, do tego dosypać borówki amerykańskie lub jagody. Poza tym polecam moje przepisy z tutejszej bazy. Ciasto cebulowe- każdy kto zrobi od razu jest uzależniony. Superszybkie tosty jabłkowo-bananowe, i sałatka hit sezonu. Pozdrawiam Hiacynta
Mam wydac małe przyjęcie dla 6 osób ale chciałabym podac cos extra moze znajdzie sie osoba bądź osoby które podpowiedza cos
przyjęcie po obiedzie ale trzeba podać cos na ciepło , jakies sałatki , wędliny i oczywiscie słodkie do kawy
Myślę, że sprawę trzeba potraktować sezonowo mianowicie pomidorowo, paprykowo, czosnkowo
1) grzanki z masłem czosnkowym 2) boczek ze śliwką kalifornijską upieczony w piekarnku nastawionym na maksa (wcześniej trzeba wędzony boczek troczę podmrozić aby lepiej się kroił, używam do tego krajalnicy do chleba- wychodzą idealnie cienkie i równe plasterki, które posypuję papryką słodką i zawijam w nie śliwkę spinając wykałaczką, gotowę gdy boczek się zarumieni)3) sałatka pomidorowo-paprykowa z oliwkami i oliwą z oliwek (kostka 0,5x0,5cm). albo sałatka z pieczonej papryki (piecze się w megagorącym piekarniku do zwęglenia skórki, która sama schodzi po włożeniu do torebki papierowej i potrząsaniu energicznym. Pieczenie trwa ok.30min) kroi się paprykę w paseczki i kropi octem balsamicznym i oliwą z oliwek i do lodówy na 2-3godz.4)melon pokrojony na kawałki od bieguna do bieguna, ulożony współśrodkowo poprzedzielany dobrą szynką najlepiej parmeńską (ale bez przesady) ułożoną w kupki.5) na deserek proponuję biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany 30% (400ml kubeczek) i serka waniliowego Tosca (400ml.) z żelatyną (opakowanie na litr wody) rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i do gorącej dodaję ok. 3/4 szkl. jogurtu aby od razu dało się wszystko wymieszać, do tego dosypać borówki amerykańskie lub jagody. Poza tym polecam moje przepisy z tutejszej bazy. Ciasto cebulowe- każdy kto zrobi od razu jest uzależniony. Superszybkie tosty jabłkowo-bananowe, i sałatka hit sezonu. Pozdrawiam Hiacynta
Hiacynta Twoje podpowiedzi są super, chciałabym mieć głowę tak pełną pomysłu !