z dziecinstwa pamietam, ze krupniak byl pieczony w skorce z ciasta, chyba z braku form/blaszek/, albo tradycji z dziada pradziada. Skorka robila za blaszke, gdyz "trzymala" ciasto, ale z czasem sie zmienilo, i teraz piecze sie go w blaszkach. Wg mnie aby piec go w skorce, to nalezaloby go piec w "prawdziwym" piecu, ta skorka nie byla w blaszce czy na jakiejs formie, ale bezposrednio na szamocie /czasami pomiedzy zebami zazgrzytal maly wegielek/, sadze, ze w obecnych piekarnikach nam sie nie uda, bedzie wysuszony a nie upieczony. Ale sprobowac warto. Jadlam buleczki drozdzowe nadziewane krupniakiem, ale to nie to, nawet nie ma co porownywac. A odnosnie ciasta, to nie wiem i nie pamietam, czy bylo drozdzowe, czy inne, ale najprawdopodobniej bardzo proste.
interesuje mnie przepis na ciasto drożdżowe do krupniaka! krupniak z ziemniakami i kaszą gryczną!potrzebuję tego pilnie!pomoże ktos?
Przybliż może co to jest? Zupa? Ciasto? Pieczonka? Bo nazwa chyba bardzo regionalna...
to jest ciasto takie!!chyba to nazywaja inaczej kartoflak!!chyba...! jest to słone ciasto drożdżowe a nadzienie z ziemniaków i kaszy!!
Jutro poszperam, coś mi chodzi po głowie, że kiedyś zapisywałam przepis od kogoś na coś podobnego, choć na pewno nie o takiej nazwie.
z dziecinstwa pamietam, ze krupniak byl pieczony w skorce z ciasta, chyba z braku form/blaszek/, albo tradycji z dziada pradziada. Skorka robila za blaszke, gdyz "trzymala" ciasto, ale z czasem sie zmienilo, i teraz piecze sie go w blaszkach. Wg mnie aby piec go w skorce, to nalezaloby go piec w "prawdziwym" piecu, ta skorka nie byla w blaszce czy na jakiejs formie, ale bezposrednio na szamocie /czasami pomiedzy zebami zazgrzytal maly wegielek/, sadze, ze w obecnych piekarnikach nam sie nie uda, bedzie wysuszony a nie upieczony. Ale sprobowac warto. Jadlam buleczki drozdzowe nadziewane krupniakiem, ale to nie to, nawet nie ma co porownywac. A odnosnie ciasta, to nie wiem i nie pamietam, czy bylo drozdzowe, czy inne, ale najprawdopodobniej bardzo proste.