Forum

Kuchenne porady

odwracanie słoików do góry dnem - dlaczego ? po co?

• Autor: Andi577 Data: 2005-08-30 13:32:51

- w wielu przepisach na przetwory czytam że słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem  .. czy jest jakieś logiczne .. praktyczne uzasadnienie tegoż ? ?  Bo ja znajduje tylko jedno : kontrola czy wieczko się domknie.  Innych powdów nie znajduję, a z moich doświadczeń wynika że ta operacja nie ma sensu ..
    Podrowionka dla wszystkich "przetworników" :) :)  :)

• Autor: inka21 Data: 2005-08-30 15:15:11

robisz to po to , aby poprzez gorący plyn wieczko ci "złapało'', ja np. porzeczek, jagod, malin, truskawek nie gotuję w slójach, lecz po ulożeniu tych owocow w słoikach zalewam wrzątkiem z wody i cukru, dokręcam, OBRACAM DO GÓRY DNEM I MAM KOMPOT GOTOWY- taki system jest korzystny bo szybki, oszczędny na gazie , a owoce tak zaprawione są w calości i nigdy się nie rozpadają, ani nie psują , polecam wypróbowac, inka21 

• Autor: klarax Data: 2005-08-30 15:55:06

Chodzi o to, żeby całe powietrze wyszło z wekowanych produktów.

• Autor: booooogdan Data: 2005-08-30 21:53:01

A mnie się wydaje (nie wiem tego na 100%), że odwraca się żeby ochładzające się powietrze znajdujące się na górze słoika zmniejszyło swoją objętość "zasysając" pokrywkę. Płyn znajdujący się wtedy na pokrywce dodatkowo uszczelnia pokrywkę. Im więcej powietrza w słoiku - tym "mocniej" się one zassą. Ja pozostawiam przeważnie ok.1/5 objętości powietrza w słoiku i mam wtedy pewność, że zassą się mocno.

• Autor: alman Data: 2005-08-30 23:08:10

Większość przetworów robię tak jak Inka, czyli gorące /albo zalane gorącym roztworem/ do słoja, zakręcam i odwracam. Ale zawsze staram się napełnić maksymalnie, po same brzegi. Jeśli czasem mam niepełny słoik czegoś, czyli nie po brzegi, to przeważnie słoik jest nie zamknięty /sprawdzam pukając w wieczko i po wydawanym odgłosie wiem czy zamknięty, zassany, czy też, dlatego w okresie kiedy robię przetwory "robię" też za dzięcioła jak to nazywają moi domownicy. 

• Autor: alman Data: 2005-08-31 08:52:23

Tak ??? Nie wiedziałam tego, choć jest to logiczne, bo jak zamknięty to wieczko będzie wciągnięte czyli wklęsłe , muszę spróbować. Choć tak się zastanawiam, czy szybkiej idzie przykładanie  linijki czy pukanie ? Ale spróbuję. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu