jest taki dość ostry dodatek n.p. do pizzy pod nazwa CIKANSKA OMAĆKA , którą można dostać w Czechach. Poszukuję przepisu na nią , najlepiej w naszym języku .
ja sobie zdaję sprawę że to jest sos cygański, ale jest jedna bardzo istotna różnica : sos cygański robi się na zimno , zaś "cikanska omaćka" przygotowywana jest na gorąco. To można ocenić jedząc ją ze słoika kupionego na przejściu n.p. w Lubawce. Nie ma w orginalnej omaćce nic ze śledzia tak jak w sosie cygańskim. W związku z tym uprzejmie zapodziękowywuję za podpowiedź i czekam na prawidłowy sposób przyrządzenia "CIKANSKIEJ OMAĆKI" pozdrawiam Zbigniew Fraczek
jest taki dość ostry dodatek n.p. do pizzy pod nazwa CIKANSKA OMAĆKA , którą można dostać w Czechach. Poszukuję przepisu na nią , najlepiej w naszym języku .
po naszemu to będzie sos cygański - spróbuj na to poszukać przepisu
ja sobie zdaję sprawę że to jest sos cygański, ale jest jedna bardzo istotna różnica : sos cygański robi się na zimno , zaś "cikanska omaćka" przygotowywana jest na gorąco. To można ocenić jedząc ją ze słoika kupionego na przejściu n.p. w Lubawce. Nie ma w orginalnej omaćce nic ze śledzia tak jak w sosie cygańskim. W związku z tym uprzejmie zapodziękowywuję za podpowiedź i czekam na prawidłowy sposób przyrządzenia "CIKANSKIEJ OMAĆKI"
pozdrawiam
Zbigniew Fraczek