Forum

Kuchenne porady

Jabłka

• Autor: Tuśka8 Data: 2005-08-30 22:07:35

Poszukuję przepisu na jabłka do słoiczków- takie na szarlotkę
    Z góry dziękuję!!

• Autor: trylobicik Data: 2005-08-31 11:16:00

Robię je bardzo prosto. Ścieram na tarce ( maszynka do mięsa z przystawką do ścierania owoców i warzyw jest najlepsza, ręcznie można się zajechać przy dużej ilości), pakuję na maksa do słoików, ewentualnie można posypać cukrem z wierzchu, zamykam i zagotowuję.

• Autor: halinkaaa Data: 2005-08-31 11:34:35

Rownież ścieram jabłka na tarce o dużych oczkach,ale rękoma dobrze wyciskam sok z masy .Można lekko osłodzic i ciasno ubijać w słoiku.Gotuję od chwili zagotowania 15-20 min.Soku nie wylewam bo było by to świetokradztwo.Wlewam do emaliowanego garnka i wsypuję cukier(dość słodkie ale według uznania) i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia.Zbieram szumowiny chochelką i gotujący wlewam do małych wysuszonych słoiczków.Szybko zakręcam i odwracam.Słoiczków tych nie trzeba zagotowywać.S M A C Z N E G O!!!!

• Autor: Tuśka8 Data: 2005-08-31 12:11:05

Dzięki wielkie za odpowiedz! Niestety, w necie nie moglam znalezc nic takiego, a jablka MUSZA byc!
    AHa, mam jedno pytanie:czy mozna do jablek wsypac cynamon? Czy lepiej bez?

• Autor: Basienkaa0 Data: 2005-08-31 14:21:31

Cynamon jezeli lubisz mozna oczywiscie, ale ja "doprawiam" już przed samym użyciem.
    A ja jabłka obieram, kroje i smaże z cukrem a później wekuje:)

• Autor: Tuśka8 Data: 2005-08-31 14:24:30

Dzięki Basienko, za podpowiedz. A czy pasteryzujesz je, czy wystarczy gorące do słoika powkładać?

Przejdź do pełnej wersji serwisu