Forum

Kuchenne porady

ryż z jabłkami

  • Autor: Onika Data: 2005-09-10 10:55:52

    Co można zrobić, żeby ten ryż co jest na wierzchu jabłek się nie zesechł w trakcie pieczenia? Polewam lekko wodą i kładę płatki z masła (tak wyczytałam w książce kucharskiej) ale i tak ten ryż z wierzchu robi się skorupką (jest pod przykryciem oczywiście). Zapiekam w temp. 200 stopni ok. 30 min..... Wiecie zawsze muszę odgarniać ten ryż, żebyśmuy sobie zębów nie połamali, no i żeby było smacznie

  • Autor: trylobicik Data: 2005-09-10 14:08:57

    Spróbuj przykryć folią alu, ja tak robię i zwykle pomaga. A masełko też kładę , często jeszcze zalewam mlekiem z rozbełtanymi jajkami.

  • Autor: gena Data: 2005-09-10 15:59:41

    Na wierzch daję warstwę jabłek jabłuszka się ładnie przypieką a ryż nie jest wyschnięty

  • Autor: Onika Data: 2005-09-14 09:58:30

    Dxzięki :) Z folią to chyba prawie jak z pokrywką , ale ten pomysł z jabłkami na wierzchu to taki banalny, że aż się dziwię, że na to sama nie wpadłam ;) Dzięki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu