Co można zrobić, żeby ten ryż co jest na wierzchu jabłek się nie zesechł w trakcie pieczenia? Polewam lekko wodą i kładę płatki z masła (tak wyczytałam w książce kucharskiej) ale i tak ten ryż z wierzchu robi się skorupką (jest pod przykryciem oczywiście). Zapiekam w temp. 200 stopni ok. 30 min..... Wiecie zawsze muszę odgarniać ten ryż, żebyśmuy sobie zębów nie połamali, no i żeby było smacznie
Dxzięki :) Z folią to chyba prawie jak z pokrywką , ale ten pomysł z jabłkami na wierzchu to taki banalny, że aż się dziwię, że na to sama nie wpadłam ;) Dzięki.
Co można zrobić, żeby ten ryż co jest na wierzchu jabłek się nie zesechł w trakcie pieczenia? Polewam lekko wodą i kładę płatki z masła (tak wyczytałam w książce kucharskiej) ale i tak ten ryż z wierzchu robi się skorupką (jest pod przykryciem oczywiście). Zapiekam w temp. 200 stopni ok. 30 min..... Wiecie zawsze muszę odgarniać ten ryż, żebyśmuy sobie zębów nie połamali, no i żeby było smacznie
Spróbuj przykryć folią alu, ja tak robię i zwykle pomaga. A masełko też kładę
, często jeszcze zalewam mlekiem z rozbełtanymi jajkami.
Na wierzch daję warstwę jabłek jabłuszka się ładnie przypieką a ryż nie jest wyschnięty
Dxzięki :) Z folią to chyba prawie jak z pokrywką
, ale ten pomysł z jabłkami na wierzchu to taki banalny, że aż się dziwię, że na to sama nie wpadłam
;) Dzięki.