Pomóżcie. Jestem początkującą kucharką. W większości przepisów stykam się z określeniami szklanka tego lub tamtego. A ile to jest dokładnie? Nie mam w domu typowych szklanek, więc nie wiem. Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
A moja "standartowa" szklanka do mierzenia wynosi 240 ml, i wchodzi w nia 16 lyzek "standartowych". Szklanka ta ma podzialke na ml, i na 1/4, 1/3, 1/2 szkanki itd, jest bardzo wygodna w uzyciu. Moj "standartowy" zestaw lyzek sklada sie z roznych wielkosci, od 1 lyzki /1 lyzka to 15 ml, a 1 lyzeczka to 5 ml/, az do 1/8 lyzeczki.
Pomóżcie. Jestem początkującą kucharką. W większości przepisów stykam się z określeniami szklanka tego lub tamtego. A ile to jest dokładnie? Nie mam w domu typowych szklanek, więc nie wiem. Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Witaj:-)
Zazwyczaj szklanka to 250 ml czyli 1/4 litra.
A moja "standartowa" szklanka do mierzenia wynosi 240 ml, i wchodzi w nia 16 lyzek "standartowych".
Szklanka ta ma podzialke na ml, i na 1/4, 1/3, 1/2 szkanki itd, jest bardzo wygodna w uzyciu. Moj "standartowy" zestaw lyzek sklada sie z roznych wielkosci, od 1 lyzki /1 lyzka to 15 ml, a 1 lyzeczka to 5 ml/, az do 1/8 lyzeczki.
Wielkie dzięki. Coś mi się tak właśnie kojarzyło, że to coś koło 250ml, ale nie byłam pewna do końca. Teraz już wszystko wiem.Pozdrawiam!