już wkrotce przygotowuję się do dużej uroczystości rodzinnej, a ponieważ moja rodzina jest nauczona dobrze i smacznie zjeśc chciałam im zaserwowac z racji tego święta coś nowego, im nieznanego. Dlatego kochani Żarłowicze prosze dajcie namiary na swoje popisowe danka od ciast pocżawszy a skończywszy na gorącym posiłku, poprzez zakąski, sałatki i wszystkie inne cuda. Z góry dzięki inka21
RANY ja też jestem zaskoczona że kto jak kto ale TY??????? daje sobie uciać głowe że masz więcej pomysłów na gotowanie popisowe niż niejeden (dna) żarłoczka z tej stronki, może lepiej powiedz na co konretnie sie nastawiasz??
Oj, INKO21 ja jeszcze nie dorosłam Ci do pięt w gotowaniu, ale jestem tak pełna uznania dla Ciebie, że nie pozostaje mi nic, jak życzyć Tobie i Twojej rodzinie "smakowitego" przyjęcia. Pozdrawiam. Nowicjuszka Smakosia :-)
WITAM DROGA INKO! NIE CHCĘ NIC SUGEROWAĆ ALE NA URODZINACH MEGO MĘŻA ZROBIŁA FURORĘ SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW - OCZYWIŚCIE UGOTOWANYCH - Z DODATKIEM ZIELONEGO OGÓRKA I DUŻO KOPERKU- ZAPRAWIONE MAJONEZEM WYMIESZANYM Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ- (PRZEPIS NA STRONIE WŻ). A DO TEGO PODAŁAM NAJZWYKLEJSZE PIECZONE UDKA.TEŚCIOWA MIAŁA WĄTPLIWOŚCI CZY KTOKOLWIEK TEGO SPRÓBUJE A JA PÓŹNIEJ SIĘ OBAWIAŁAM, ŻE MI ZABRAKNIE! NIE POWIEM BYŁA ZASKOCZONA.A MOŻE MAKARON Z PIECZARKAMI NA GORĄCO ? MY UWIELBIAMY!! MIĘSKO DO TEGO TEŻ PASUJE.POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!
Witaj Inko21. Wszyscy nie mają watpliwości, że pysznie urządzisz przyjęcie urodzinowe. Najważniejsza jest jednak atmosfera prawdziwej życzliwości i humoru. Właśnie takich gości Ci życzę. U nas w rodzinie mamy zwyczaj losowanie przez dzieci fantów i nagród.(np: czekoladka, guma do żucia, jajko niespodzianka) Cała rodzinka podziwia talenty dzieciaczków i wszyscy się przy tym fajnie bawią.
Ineczko a może "ananas faszerowany" co????????? jest w moich przepisach pozdrawiam cieplutko kamaxyz a to dla Ciebie uśmiechnij się koniecznie to głowa kamy ścięta
basia weż tę gilotyne i od swojej glowy odstaw szybko, , zobaczę wszystkie wasze podane tu dania i przepisy i pewnie wybiorę z nich coś super, dziękuję wam też za uznanie, ale wiecie ostatnio coś zlego się ze mną dzieje- brak mi weny tworczej, chyba jesienna chandra mnie nachodzi, tylko czy nie za wcześnie?. Co do przyjęcia to amm jeszcze kilka dni więc dawajcie wasze przepisy, teraz do aguliny - plis daj przepis na ten pasztet z selera, inka21
Proponuję taki deser, którym kiedyś na wypoczynku Kierownik Ośrodka Wczasowego zaskoczył mnie na imieniny, które akurat obchodziłam. Był to duży arbuz przekrojony na pół, wydrążony ale nie aż do białej skórki. Boki arbuza były powycinane w falbankę. No i teraz najważniejsze: do środka arbuza naładowane były lody, na wierzchu były kawałki arbuzika /z wydrążonego wcześniej arbuza zrobiono specjalną łyżeczką kulki/, kawałki ananaska, parę wiśni i coś tam jeszcze. Na brzegu arbuza ułożone były kostki cukru nasączone alkoholem /chyba spirytem/. Ten pyszny deser wniesiono płonący.
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości: > A możesz wrzucić przepisik?prosimy.... Robiłam tylko raz te udka i bardzo dawno temu.Mogę podać Ci ogólny przepis bo dokładnego nie znam.Poszperam jeszcze w internecie moż gdzieś znajdę.
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości: > Może być ogólnie-żebym tylko znała składniki,ilość sobie jakoś > dostosuję.Dziękuję i pozdrawiam:))) Potrzebujemy:udka z kurczaka,śmietana,cytryny,rodzynki agrest z kompotu. Udka doprawiamy i pieczemy w piekarnkiu na rumiano. W tym czasie robimy sos. Wlewamy trochę wody do garnka z vegetą lub rosołek ,coś może stanowić bazę, Cytryny parzymy i scieramy z nich skórkę na tarce z drobnymi oczkami.I teraz za nic nie pamiętam jakdalej ,w nocy mi się śniło ale sobie nie przypominałam.Wiem, że wrzuca sie rodzynki,skórki z cytryny,śmietnę zaciągnięta mąką i sok z cytyny i agrest.Trochę cukru też ale z pieprzem to nie wiem.I z tego ma być sos. Udko podaję się z tym sosem i ryżem.Sos musi mieć smak słodo-wytrawno-cytrynowy. Jak zrobisz to daj mi znać.
choć rocznica przypadla w środę to impreza jest jutro (w niedzielę) więć wybrałam : ciasto:isaurę, jabłecznik czeski oraz tort delicjowy, deser mnie zastanawia może ten sweety? przemyślę bo bardzo lubie czekoladowe desery , ponadto chlebek borgii, ananasa faszerowanego - kamy, jaskołcze gniazda terry, sałatkę warstwową , moją sałatkęz serów żółtych, bogracz, miniroladki serowe,piersi kurze w cieście, śledzie po wileńsku- barbarki42(sa przepyszne), moje kulki rybne, no i wędlina różnego rodzaju i tatar, to myślę ,ze gościom wystarczy:) dziękuję wszystkim za rady i sugestie, pozdrawiam inka21
hahhaa polatałam po sklepach, upieklam jabłecznik, teraz gotuję bogracz, popijając kawkę, gotuję też na dziś obiadek- krupnik i zapiekany ryż z jabłkami, śledziki zrobione( pyszniutkie szczególnie po wileńsku),kulki rybne już są gotowe ( bo trzeba je dużo wcześniej przygotowac), rozmrażam mięsko na piersi kurze w cieście, dziś jeszcze zrobię tort i sernik, a jutro pobudka o 6.00 i dalej dzialąm , myśle ,że zdąże bo goście są proszeni na 16.30, pozdrawiam ,inka21
już wkrotce przygotowuję się do dużej uroczystości rodzinnej, a ponieważ moja rodzina jest nauczona dobrze i smacznie zjeśc chciałam im zaserwowac z racji tego święta coś nowego, im nieznanego. Dlatego kochani Żarłowicze prosze dajcie namiary na swoje popisowe danka od ciast pocżawszy a skończywszy na gorącym posiłku, poprzez zakąski, sałatki i wszystkie inne cuda. Z góry dzięki inka21
inka- Ty sie pytasz????/
no , chce coś nowego - przecież macie fajne przepisy, co cię tak mariusz dziwi:), mnie też czasem mozg się lasuje i pomyslów mi brak inka21
RANY ja też jestem zaskoczona że kto jak kto ale TY??????? daje sobie uciać głowe że masz więcej pomysłów na gotowanie popisowe niż niejeden (dna) żarłoczka z tej stronki, może lepiej powiedz na co konretnie sie nastawiasz??
hahhahhahaaa jasne ,że mam , ale chcę poznac wasze typowania na wląsne menu i oczywiście skorzystac z nich:)
Witam! Inka zapraszam do mojej skromnej książeczki na WŻ,może coś z niej wybierzesz.Pozdrawiam!
Wiem,że jesteś super-kucharką,ale może akurat coś z tego Ci zasmakuje.Wołowinka
lub-schabki-trochę inne
polecam też-deserek
Oj, INKO21 ja jeszcze nie dorosłam Ci do pięt w gotowaniu, ale jestem tak pełna uznania dla Ciebie, że nie pozostaje mi nic, jak życzyć Tobie i Twojej rodzinie "smakowitego" przyjęcia. Pozdrawiam. Nowicjuszka Smakosia :-)
WITAM DROGA INKO! NIE CHCĘ NIC SUGEROWAĆ ALE NA URODZINACH MEGO MĘŻA ZROBIŁA FURORĘ SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW - OCZYWIŚCIE UGOTOWANYCH - Z DODATKIEM ZIELONEGO OGÓRKA I DUŻO KOPERKU- ZAPRAWIONE MAJONEZEM WYMIESZANYM Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ- (PRZEPIS NA STRONIE WŻ). A DO TEGO PODAŁAM NAJZWYKLEJSZE PIECZONE UDKA.TEŚCIOWA MIAŁA WĄTPLIWOŚCI CZY KTOKOLWIEK TEGO SPRÓBUJE A JA PÓŹNIEJ SIĘ OBAWIAŁAM, ŻE MI ZABRAKNIE! NIE POWIEM BYŁA ZASKOCZONA.A MOŻE MAKARON Z PIECZARKAMI NA GORĄCO ? MY UWIELBIAMY!! MIĘSKO DO TEGO TEŻ PASUJE.POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!
Witaj Inko21.
Wszyscy nie mają watpliwości, że pysznie urządzisz przyjęcie urodzinowe. Najważniejsza jest jednak atmosfera prawdziwej życzliwości i humoru. Właśnie takich gości Ci życzę. U nas w rodzinie mamy zwyczaj losowanie przez dzieci fantów i nagród.(np: czekoladka, guma do żucia, jajko niespodzianka) Cała rodzinka podziwia talenty dzieciaczków i wszyscy się przy tym fajnie bawią.
Ineczko a może "ananas faszerowany" co?????????
jest w moich przepisach
pozdrawiam cieplutko kamaxyz
a to dla Ciebie uśmiechnij się koniecznie to głowa kamy ścięta
basia weż tę gilotyne i od swojej glowy odstaw szybko, , zobaczę wszystkie wasze podane tu dania i przepisy i pewnie wybiorę z nich coś super, dziękuję wam też za uznanie, ale wiecie ostatnio coś zlego się ze mną dzieje- brak mi weny tworczej, chyba jesienna chandra mnie nachodzi, tylko czy nie za wcześnie?. Co do przyjęcia to amm jeszcze kilka dni więc dawajcie wasze przepisy,
teraz do aguliny - plis daj przepis na ten pasztet z selera, inka21
Proponuję taki deser, którym kiedyś na wypoczynku Kierownik Ośrodka Wczasowego zaskoczył mnie na imieniny, które akurat obchodziłam. Był to duży arbuz przekrojony na pół, wydrążony ale nie aż do białej skórki. Boki arbuza były powycinane w falbankę. No i teraz najważniejsze: do środka arbuza naładowane były lody, na wierzchu były kawałki arbuzika /z wydrążonego wcześniej arbuza zrobiono specjalną łyżeczką kulki/, kawałki ananaska, parę wiśni i coś tam jeszcze. Na brzegu arbuza ułożone były kostki cukru nasączone alkoholem /chyba spirytem/. Ten pyszny deser wniesiono płonący.
inka a moze tak cos z owocow morza dla odmiany co?
To tak odnośnie owocowych deserków ;-)... owoce morza... hihi
Sorki, ale tak mi się skojarzyło... :D
Jadłam kiedyś udka z kurczaka w sosie agrestowo,rodzynkowo cyrynowym.Bardzo mi to smakowało.
A możesz wrzucić przepisik?prosimy....
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
> A możesz wrzucić przepisik?prosimy....
Robiłam tylko raz te udka i bardzo dawno temu.Mogę podać Ci ogólny przepis bo dokładnego nie znam.Poszperam jeszcze w internecie moż gdzieś znajdę.
Może być ogólnie-żebym tylko znała składniki,ilość sobie jakoś dostosuję.Dziękuję i pozdrawiam:)))
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
> Może być ogólnie-żebym tylko znała składniki,ilość sobie jakoś
> dostosuję.Dziękuję i pozdrawiam:)))
Potrzebujemy:udka z kurczaka,śmietana,cytryny,rodzynki agrest z kompotu.
Udka doprawiamy i pieczemy w piekarnkiu na rumiano.
W tym czasie robimy sos. Wlewamy trochę wody do garnka z vegetą lub rosołek ,coś może stanowić bazę, Cytryny parzymy i scieramy z nich skórkę na tarce z drobnymi oczkami.I teraz za nic nie pamiętam jakdalej ,w nocy mi się śniło ale sobie nie przypominałam.Wiem, że wrzuca sie rodzynki,skórki z cytryny,śmietnę zaciągnięta mąką i sok z cytyny i agrest.Trochę cukru też ale z pieprzem to nie wiem.I z tego ma być sos. Udko podaję się z tym sosem i ryżem.Sos musi mieć smak słodo-wytrawno-cytrynowy. Jak zrobisz to daj mi znać.
Z pewną taką nieśmiałoscią proponuję wielkiezarcie.com/przepis9710.html . Proste , szybkie , sprawdzone . Pozdrawiam.
no i już sie zaczynam zastanawiac....... ojojoj co tu wybrac?, zamyślona inka21
Inka lepiej napisz nam co przygotowałas to pewnie nie jedno z nas się popisze na domowej uroczystości i nie tylko......
choć rocznica przypadla w środę to impreza jest jutro (w niedzielę) więć wybrałam : ciasto:isaurę, jabłecznik czeski oraz tort delicjowy, deser mnie zastanawia może ten sweety? przemyślę bo bardzo lubie czekoladowe desery , ponadto chlebek borgii, ananasa faszerowanego - kamy, jaskołcze gniazda terry, sałatkę warstwową , moją sałatkęz serów żółtych, bogracz, miniroladki serowe,piersi kurze w cieście, śledzie po wileńsku- barbarki42(sa przepyszne), moje kulki rybne, no i wędlina różnego rodzaju i tatar, to myślę ,ze gościom wystarczy:)
dziękuję wszystkim za rady i sugestie, pozdrawiam inka21
hahhaa polatałam po sklepach, upieklam jabłecznik, teraz gotuję bogracz, popijając kawkę, gotuję też na dziś obiadek- krupnik i zapiekany ryż z jabłkami, śledziki zrobione( pyszniutkie szczególnie po wileńsku),kulki rybne już są gotowe ( bo trzeba je dużo wcześniej przygotowac), rozmrażam mięsko na piersi kurze w cieście, dziś jeszcze zrobię tort i sernik, a jutro pobudka o 6.00 i dalej dzialąm , myśle ,że zdąże bo goście są proszeni na 16.30, pozdrawiam ,inka21