Forum

Kuchenne porady

co wymyślić z resztek obiadowych

• Autor: renataz36 Data: 2005-09-19 16:05:06

Poradźcie co można wymyślić z resztek obiadu, dziś zostały mi 2 kotlety z karczku (w panierce jak zwykłe schabowe) i potrzebuje z tego "wyczarować" na jutro obiad dla 4 osób. Poradźcie co można dodać , w miarę dość tanich możliwości żeby stworzyć nowe 1 danie dla 4 osób. Pomocy i dzięki za podpowiedzi

• Autor: aryt Data: 2005-09-19 19:07:37

Droga Renatko!
    Możesz zmielić w maszynce do mięsa , wyczarować sosik pomidorowy lub może grzybowy , dodać sera żółtego startego , przyprawy do smaku , wymieszać z mięsem , ugotować kluseczki  lub ryż i polać sosem mięsym .Pozdrawiam.

• Autor: matyldusia Data: 2005-09-19 22:12:43

Albo udusić gar warzyw (dwie cukinie, trzy cebule, papryka czerwona i żółta) pod koniec dorzucić pokrojone w paseczki mięso i parę pomidorków obranych i pokrojonych, przyprawić ziołowo. Smaczne, zdrowe, kolorowe. Do tego i ryż i ziemniaczki a nawet makaron może być. Można jeszcze parę pieczarek dorzucić. Ja to nazywam "sprzątanie lodówki", a na ten termin mój mąż reaguje entuzjastycznie.
    pozdr.
    mat.
    no i czosnek!

• Autor: emiloos Data: 2005-09-20 07:49:51

Może gulaszek? Z kaszą powiedzmy... + sos grzybowy.

• Autor: emiloos Data: 2005-09-20 08:37:49

Z tych kotletów możesz także zrobić farsz do pierogów lub krokietów (kapustka+kotlety zmielone+ewentualnie kilka grzybków+cebulka). Albo naleśniki możesz zrobić na pikantnie-> Paski kotleta + jakaś sałatka lub warzywa gotowane, może kukurydza z fasolą i pomidorami + sos czosnkowy lub pomidorowy, w naleśnik zawinięte, możesz serem posypać i zapiec chwilkę :)

Powodzenia w kombinowaniu,
    emiloos

• Autor: Basienkaa0 Data: 2005-09-20 07:53:20

albo do sosoiku Matyldusi upiec cieńkie i duże placki ziemniaczane, polać sosikiem,złożyć na pół, polać zimną,kwaśną śmietaną /ja wczoraj wykorzystałam do tego "resztki niedzielnego kurczaka"/ reakcja moich chłopów jest podobna

• Autor: renataz36 Data: 2005-09-20 11:16:52

No widzicie co nie na moja biedną głowę to na "rodzinke z WŻ" napewno. Dziękuje zaraz po pracy skorzystam z jakiegoś przepisiku. Pozdrawiam i jakście coś jeszcze wymyslili to piszcie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu