Forum

Kuchenne porady

Coś prostego na gorąco na urodzinach

  • Autor: renataz36 Data: 2005-09-20 11:36:37

    Witajcie, wiem, że jest tu wiele podobnych tematycznie spraw i przyznam że wszystkie podobne rozmowy na forum czytam z ciekawością. Dziś i ja zaczęłam się zastanawiac CO PODAĆ? W połowie pażdziernika mam urodziny synów (16 i 11 lat) zwykle nie jest to wielki zjazdrodziny, ot jest nas 10 dorosłych osób i 5 dzieci - wróć - "młodzieży". Impreza odbywa się po obiadku, więc goście schodzą się na torcik i kawe a potem podaję kolację, czyli jakąś sałatkę, sledziki i niewielką ilośc wędliny no i coś "na ciepło". I tu jest problem, najczesciej jest to bigos, fasolka po bretońsku lub flaczki a może w tym roku, skoro już przyjeliście mnie tak miło do "rodzinki WŻ" podpowiecie mi co innego mogłabym podać. Jedynym moim wymaganiem by byłoby to niezbyt drogie i wymyślne bo nie jestem tak świetną kucharką jak np inka21 czy jej podobne. Jesli coś przyjdzie Wam na myśl co podajecie np u siebie na podobnych imprezach będę wdzięczna, Mamy czas jakieś 2 tyg. Dzięki z góry

  • Autor: Ilona Zielińska Data: 2005-09-20 12:49:09

    witam. u nas o tej porze roku czesto króluje takie oto danie na ciepło: kroje kiełbaske w kostke i zesmazam z cebulką na patelni do tego dodaję pieczarki pokrojone w półplasterki, jakąs cukinię lub bakłażana w kosteczke, no i do tego ugotowaną fasolkę szparagową pokrojoną na nieduże kawałki. Całość po podduszeniu podprawiam odrobiną koncentrau pomidorowego i przyorawiam do smaku, chociaz nie trzeba za mocno, bo to jest pychota sama w sobie-warzywka puszczają swoj własny sosik. i co najlepsze-proporcje zalezą tylko i wyłącznie od ciebie !! życzę smacznego !
    tylko fasolkę dodajemy naprawde na samym końcu bo jej potrzeba już tylko podgrzania :)

  • Autor: kikaGD Data: 2005-09-21 09:35:30

    Możesz też podać krokiety lub paszteciki i do tego gorący barszczyk do popicia. Ja najczęściej na gorąco podaję ptysie nadziewane /pieczarkami i żółtym serem/ i do tego właśnie barszczyk. Myślę, że co nie zrobisz i tak będzie pyszne. Ręczę głową.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-09-21 09:58:12

    Ja bym na Twoim miejscu bardziej uważała na głowe:-) jestem nerwowy rocznik i bardzo często jest tak że jak sie mniej staram wychodzi coś pysznego a jak bardzo bardzo to wtedy..... nie potrafię krzyknać "jest smak" . dzięki wszystkim za podpowiedzi i mam nadzieje, że będzie więcej bo czasu mamy sporo. Pozdrawiam

  • Autor: jola_mm Data: 2005-09-22 10:36:14

    Nie wiem dlaczego tekst się u mnie tak rozjeżdza.
    Ale nie o tym chciałam mówić.
    Ja polecałabym na ciepło bogracz, u mnie wszyscy go uwielbiają. W sumie ja robię bez tych malutkich kluseczek, bo nam jakoś nie pasują, ale danko jest i tak wyśmienite. Na WŻ znajdziesz kilka przpisów.
    Albo po prostu leczo zważajac na to że pomidory i papryka są jeszcze nie tak drogie.
    Na pewno coś wybierzesz.

  • Autor: shoffix Data: 2005-09-22 11:49:53

    Użytkownik jola_mm napisał w wiadomości:
    Nie wiem dlaczego tekst się u mnie tak rozjeżdza.

    Niepotrzebnie piszesz w tabelce.

    pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: jola_mm Data: 2005-09-23 12:07:49

    Oki sprawdzam czy działa?
    I za każdym razem mam kasować tą tabelkę zanim coś napiszę? To mi sie samo pojawia

  • Autor: jola_mm Data: 2005-09-23 12:08:28

    Działa ale teraz tez musiałam najpierw usunąć wiersze:(

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-04 06:28:01

    wracam na forum z zapytaniem...... Pomocy, impreza juz w te niedziele. poradżcie!!!

  • Autor: SłodkaMrruczka Data: 2005-10-04 18:16:45

    Sluchaj rzecz bardzo prosta i bardzo tania
    Nakarmilam tym daniem 40 gab co przypelzly na moje urodziny
    RISOTTO
    ryz
    koncentrat pomidorowy
    okrawki wedlin lub parowki lub kielbasa lub boczek lub wszystko razem
    zielony groszek
    cebula
    ziola prowansalskie
    zolty ser


    Gotujesz ryz i po ugotowaniu odcedzasz i mieszasz z koncentratem. Przesmazasz mieska razem z cebula, dodajesz do ryzu. Dosypujesz groszek. Wkladasz do zaroodpornego naczynia. Scierasz ser na grubej tarce, mieszasz go z ziolami i posypujesz po wierzchu risotto. Wkladasz do piekarnika i trzymasz az ser stopnieje i pokryje ryz taka skorupka.
    I juz! tanie, szybkie i wydajne
    Pozdrawiam

  • Autor: gosia64 Data: 2005-10-05 08:17:33

    Ja proponuje spaghetti! Obojetnie z jakim sosem zawsze wszystkim smakuje, a z wlaszcza mldziezy! Moze byc z pomidorami, najprosciej, albo np. carbonara: z boczkiem i ze smietana. Pychotka! Albo boscaiola: szynka ew.kielbaska, pieczarki i zielony groszek tez w smietanie. Jesli jestes zainteresowana sosami do spaghetti daj znac, podam szczegoly. Pozdrawiam!

  • Autor: Dorota0510 Data: 2005-10-05 10:48:40

    poproszę o przepisy na białe sosy do makaronów. Najlepiej, żeby były opisane dokładnie krok po kroku.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam

  • Autor: Aggie Data: 2006-05-20 15:00:20

  • Autor: smakosia Data: 2005-10-05 12:50:26

    Ja ze swojej strony proponuję przepis pod nazwą "schab po bałkańsku"  (jest w moich przepisach). Sprawdziłam go wielokrotnie i zawsze znika ze stołu w magicznym tempie :-) Aby potrawa była tańsza można zastąpić schab np. piersią z kurczaka czy indyka. Smakuje równie dobrze. Jest prosty w wykonaniu. Można go przygotować nieco wcześniej a potem tylko podgrzać i sprawa załatwiona. No i jest jeszcze jeden plus - przy tej potrawie istnieje dowolnośc w dodatkach. Może być pieczywo, ziemniaki, kasza, ryż itd. Dobrej zabawy. smakosia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu