Forum

Kuchenne porady

praska do czosnku.

• Autor: marinik Data: 2005-09-26 14:01:28

Analogicznie- jak w watku o cytrynie. Rozumiem koniecznosc uzyskania calych zabkow czosnku lub ich kawalkow (np do szpikowania miesa). Niech mnie jednak ktos przekona o wyzszosci rozdrabniania czosnku nozem (i znecania sie nad nim tym nozem z dodatkiem soli -miazdzac go na desce) nad uzyciem praski do czosnku.

• Autor: emssa Data: 2005-09-26 14:03:31

Widze ze mamy takie same poglady

• Autor: inka21 Data: 2005-09-26 14:04:41

zawsze jeszcze możesz go chlastnąc  z otwartej ręki- też go zgnieciesz i nie musisz zmywac praski, hhahahahahahaha inka21

• Autor: jola_mm Data: 2005-09-26 14:21:33

Jeśli oczywiście nie uszkodzisz sobie przy tym ręki:)
    Sprawdzałam, mozna się uszkodzić.
    Ja tam wolę w rękach nozykiem ponacinać i wkroić taka drobniutką kosteczkę, która nikomu u mnie nie przeszkadza

• Autor: halinkaaa Data: 2005-09-26 14:24:21

Może to już" przeżytek" ale moja mama, w niektórych przypadkach nie uznawala praski.Tak jak jej  mama czosnek rozcierała na deseczce dosypując odrobinę soli.Przekonałam się ,że  miała absolutną rację np.lepszy jest roztarty czosnek do robienia kiełbasy,marynowania mięska i boczków przed wędzeniem lub przed pieczeniem  czy nawet  jako dodatek do sałatek.Naprawdę jest bardziej aromatyczny a daje się o wiele mniej.Takie jest teraz i moje zdanie choć też często używam praski bo szybciej i wygodniej!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu