Forum

Kuchenne porady

Czy ktoś wie jak się robi "Dereniówkę"?

  • Autor: MysioPysio Data: 2005-09-27 22:50:31

  • Autor: Pampas Data: 2005-09-27 22:54:30

    Wystarczy trochę poszukać:
    forum_watek.php?id=10492&post=10492

  • Autor: MysioPysio Data: 2005-09-27 23:23:35

    Dzięki Pampas! Mam jeszcze jeden problem problem. Z jakiego okresu(miesiąca) owoce derenia są najlepsze na nalewkę?

  • Autor: klarax Data: 2005-09-27 23:42:06

    Najlepsze są , oczywiście, dojrzałe derenie. Tzn. teraz je zbierać.
    Ja osobiście mieszam bardzo dojrzałe owoce z jasnoczerwonymi. Nie na każdym krzaku i drzewku (pomimo ciemnoczerwonego koloru) owoce mają pełny smak. Które są dojrzał? Ano te, które same spadają z gałęzi. Ja rozkładam pod drzewkiem płachtę (albo duży parasol) i otrząsam.
    Zalewam spirytusem (+ 1 łyżka stołowa cukru), odstawiam na 4-5 miesiący, odcedzam, rozbawiam dobrą wódką (żytnią albo pszeniczną) do pożądanej mocy i zostawiam na rok do dojrzenia.
    Znakomite są konfitury (dżemy) z dereni - polecam (choć dużo roboty, bo trzymają się mocno pestek).

Przejdź do pełnej wersji serwisu