Forum

Kuchenne porady

Orzechowiec......jak to zrobić?

• Autor: ananas Data: 2005-09-30 14:25:29

Witam!
    Potrzebuję przepisu na placek z orzechami.Jadłam kiedyś u kogoś i niestety nie mam przepisu.Wiem że na wierzchu miał duzo orzechów w miodzie.Sładał się z trzech placków przekładanych masą.Czy ktoś ma jakiś przepis na podobny placek???:)

• Autor: madzina Data: 2005-09-30 14:29:48

To na pewno będzie Snikers , zobacz sobie w wyszukiwarce .A znajdziesz dużo przepisów pozdrawiam!!

• Autor: Śnieżka Data: 2005-09-30 15:05:11

Ja polecak swój placek orzechowy inaczej miodownik. Ciasto składa się właśnie z trzech placków i na górnym są orzechy w miodzie.

• Autor: ekkore Data: 2005-09-30 15:23:45

polecam takie ciasto http://wielkiezarcie.com/przepis7283.html. po wierzchu mozesz posmarować orzechami przesmażonymi na patelni w dwóch - trzech łyżkach miodu. Ciasto jest jednak słodkie, więc chyba nie ma takiej konieczności.
    Poszukaj moze ciasta o nazwie rudzielec (przynajmniej w moim regionie funkcjonuje pod taką nazwą) - ono właśnie posiada całe orzechy na wierzchu (jadłam, ale nie mam przepisu)
    Ew. proponowany już snickers, ale on ma orzechy ziemne. I też jest pyszny.

• Autor: aryt Data: 2005-10-01 21:05:07

Orzechowiec

Ciasto:
    50 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody.

Masa orzechowa:
    30 dag orzechów posiekanych, 2 łyżki cukru, 10 dag masła, 2 łyżki miodu - usmażyć na złoty kolor. Krem: pół litra mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka margaryny, 2 i pół łyżki mąki - zagotować wylać gorącą na blachę.

Ciasto:
    miód rozpuścić z tłuszczem, sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami mleka. Wszystko zagnieść i zrobić ciasto, rozdzielić na 2 części. Jedną upiec, a na drugą włożyć masę orzechową usmażoną na złoty kolor i upiec. Krem zagotować i wylać na pierwsze ciasto i przykryć drugim orzechami do góry.
    Wypróbuj ten przepis , życzę smacznego! Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu